Özgür Gündem'in 3 nöbetçi yayın yönetmeni tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Özgür Gündemin 3 nöbetçi yayın yönetmeni tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2016 13:49

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlenen ve haklarında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan soruşturma açılan Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu tutuklandı.

Haberin Devamı

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlenen isimler hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan başlatılan soruşturmada mahkemeye sevk edilen Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı (TİHV) ve adli tıp uzmanı Prof. Dr. Rasime Şebnem Korur, gazeteci-yazar Ahmet Aziz Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu tutuklandı. Şüphelilerin, gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerde yayımlanan haber içerikleri ve görsellerde, "silahlı terör örgütü PKK/KCK ve alt yapılanmalarının propagandasını yaptıkları" belirtildi. 

Haberin Devamı

"ÖRGÜT ADINA SUÇ İŞLEYEN KİŞİLERİN ÖVÜLDÜĞÜ"

"Nöbetçi İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nde sorguları yapılan Rasime Şebnem Korur, Ahmet Aziz Nesin ve Erol Önderoğlu'nun tutuklanmalarına karar verildi. Mahkeme gerekçesinde, "silahlı terör örgütü PKK/ KCK veya bu örgüte bağlı alt yapılanmaların propagandası mahiyetinde yazılar yazıldığı, örgüt adına suç işleyen, güvenlik güçleriyle çatışan kişilerin övüldüğünün anlaşıldığı"nı belirtti. Mahkeme, şüphelilerin üzerine atılı suçu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesini gösteren delillerin bulunması, adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı, yüklenen suçun yasada öngörülen cezanın üst sınırı, basın yayın yoluyla işlenmiş olması nedeniyle arttırım sebebinin bulunmasını dikkate alarak tüm şüphelilerin tutuklanmasına karar verdi.

Haberin Devamı

GAZETENİN YAZI VE İÇERİK VE GÖRSELLERİNDEN SORUMLU TUTULDULAR

Gazetenin 30 Mayıs tarihli sayısında nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen TİHV Başkanı Rasime Şebnem Korur  8 ve 9'uncu sayfalarıyla ekinde yer alan 3 yazı ve içeriklerine yer alan görseller ; 7 Haziran'daki sayısında Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen Ahmet Aziz Nesin  1, 8, 10 ve 11'inci sayfalarında yer alan   yazı ve görseller;18 Mayıs tarihli sayısında Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen Gazeteci Erol Önderoğlu da 9. sayfasında yer alan yazı, içerikler ve yanlarında yer alan görsellerden sorumlu tutuldu. 

KORİDORLARDA ALKIŞLI PROTESTO

3 ismin tutuklanması üzerine adliye koridorlarında bekleyen destekçileri, "Özgür basın susturulamaz" diyerek alkışlı protesto yaptılar. 

Haberin Devamı

"OLANLARDAN HABERDAR OLMA HAKKIMIZ VAR"

Rasime Şebnem Korur mahkeme ifadesinde, düşünce ve ifade özgürlüğünü ve gazetecilerin haklarını savunmak, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak için bir günlüğüne gazetenin genel yayın yönetmenliğini yaptığını söyledi. Korur, "Son dönemlerde özellikle Özgür Gündem ve diğer muhalif basına yönelik tutuklama ve diğer kararların Türkiye adına üzücü olduğunu düşünüyorum. Bizim olanlardan haberdar olma hakkımız vardır. Bunu sağlayan basına da borcumuz vardır. Ben de bu amaçla arkadaşlara destek olmuştum" dedi.

"YAPTIĞIMIZ MESLEKİ BİR DAYANIŞMA"

Ahmet Aziz Nesin ise suç konusu yazılarda herhangi bir terör örgütü propagandası görmediğini belirtti. Erol Önderoğlu da 21 yıldır gazetecilik yaptığını belirterek "10 binin üzerinde habere imza attım. Bugüne kadar hakkımda açılmış ilk soruşturma budur. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve yerel içtihatlar ışığında yaptığımızın mesleki bir dayanışma ve medya özgürlüğüne sahip çıkma olması itibariyle tutuklanmamayı istiyorum" dedi. 

Haberin Devamı

TGC: KAYGI VERİCİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), "Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazeteci-yazar Ahmet Nesin ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı, Evrensel Gazetesi yazarı Şebnem Korur Fincancı 'nın mesleki amaçla bir gazeteye yaptıkları dayanışma ziyaretinin tutuklanmayla sonlanması kaygı vericidir" açıklamasını yaptı.

Açıklamada şu görüşlere  yer verildi:

“Bu karar Türkiye'de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından ülkeyi çok daha karanlık bir geleceğin beklediğinin göstergesidir. Bu koşullarda, halkın haber alma hakkının savunulması, bağımsız ve eleştirel gazetecilik yapılabilmesi artık mümkün görülmemektedir. Gazeteciliği terör örgütü propagandası ile örtüştüren zihniyetin yayın organlarını iş yapamaz duruma getirdiği, özgür haberciliği yok etmek istediği ortadadır. Israrla  salt iktidara yanaşan tek tip yayıncılık ve tek tip gazeteciliğin ülkede geçerli kılınmaya çalışılması, kamuoyunun haber alma özgürlüğünü de yok saymaktadır. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazeteci-yazar Ahmet Nesin ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı, Evrensel Gazetesi yazarı Şebnem Korur Fincancı 'nın mesleki amaçla bir gazeteye yaptıkları dayanışma ziyaretinin tutuklanmayla sonlanması kaygı vericidir.  Bu kararla gazetecilik ve dayanışma hapsedilmiştir. İktidarı, demokratik ülkelerde örneği görülmeyen, evrensel gazetecilik ilkeleriyle asla uyuşmayan bu tutumdan halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için vazgeçmesini istiyoruz. Tüm baskılara rağmen tek tip gazeteci olmayacağımızı, tek tip yayıncılık yapmayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!