Özgecan’dan sonra 17 can

Güncelleme Tarihi:

Özgecan’dan sonra 17 can
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2015 01:08

Her gün kadına şiddet ve cinayet olaylarının yaşandığı Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne yine korkunç bir tabloyla giriyor. 2014’te 294 kadın katledildi, 30 bin kadın sığınma evlerine yerleşti. 1 Ocak’tan itibaren en az 57 kadın öldürüldü.

Haberin Devamı

KANUN değişiklikleri, mahkeme kararları, erkeklerin evden uzaklaştırmaları, kadına koruma verilmesi, panik butonu gibi uygulamalara rağmen kadın cinayetleri ve kadına şiddettin önüne geçilemiyor. Türkiye genelinde ortalama günde bir kadın öldürülürken yüzlercesi intihara sürükleniyor, binlercesi de sığınma evlerine gidiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre ülke genelinde 2014 yılında 294 öldürüldü ve bu kadınların yüzde 28’i 25 yaş altındaydı. Kadınların çoğu boşandığı veya boşanma aşamasında olduğu eşleri tarafından öldürüldü.

MİLAT OLMADI

2015 yılında da tablo değişmedi. Ocak, Şubat ayı ve bu ayın ilk 5 gününde 57 kadın cinayete kurban gitti. 11 Şubat’ta Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın hunharca öldürülmesi Türkiye’yi ayağa kaldırmıştı. Toplumsal refleks sonrası Özgecan’ın ölümünün kadın cinayeti ve kadına yönelik şiddette milat olması umut edilirken onun ardından 17 kadın cinayete kurban gitti.

120 BİN ŞİKÂYET

Haberin Devamı

Türkiye’de 2014’te 120 bin kadın şiddet gördüğü gerekçesiyle polise başvurdu. 78 bin kadın hakkında “geçici koruma tedbir kararı” alındı. 2014’te 30 binin üstünde kadın sığınma evlerine yerleştirildi.

1300 kız çocuğu kayıp

EMNİYET ve jandarma kayıtlarına göre Türkiye’de kayıp çocuklar listesinde 1300 kız çocuğu var. Kayıp kızlar ağırlıklı olarak 3-10 yaş arası ve yetiştirme yurtlarında, sevgi evlerinde kalanlar arasında.

Lider kadınlar ödüllerini aldı

Özgecan’dan sonra 17 can

DEMOKRASİ Denetçileri Derneği’nin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle verdiği Lider Kadınlar Ödülleri sahiplerini buldu. Dedeman Oteli’nde dün düzenlenen törenin açılış konuşmasını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Törende demokrat duruş ve faaliyetleriyle kadınlara örnek olan yazarımız Melis Alphan ile birlikte Mehveş Evin, Amberin Zaman, Ayten Görgün Smith, Belma Akçura, Ceyda Karan, Sedef Kabaş, Suna Vidinli ve Şükran Özçakmak ödüllerini aldı. Yurt dışında olduğu için törene katılamayan Alphan’ın yerine ödülünü Mehveş Evin aldı.

Haberin Devamı

Tatil olsun önerisi

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, 8 Mart’ın kadınların özgürce sesini duyurabilmesi, hak mücadelesini sürdürebilmesi ve kadın sorunlarına dikkat çekilebilmesi için resmi tatil ilan edilmesi isteğiyle yasa teklifi verdi. Güven, Çin, Rusya, Küba, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan’ın da bulunduğu pek çok ülkede bu günün tatil olduğunu söyledi. DHA

Bakanlık’tan Özgecan sabunluğu

Özgecan’dan sonra 17 can

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 8 Mart dolayısıyla bu yıl tüm çalışanlarına sabunluk dağıttı. Üzerinde “Özgecanlar için” yazılan sabunlukla ilgili yetkililer “Sabunluk sipraşi, Özgecan’ın ölümünden önce verilmişti. Böyle bir olay olunca da onu anımsamak istedik” dediler.

Haberin Devamı

Kızların hakkından başlanmalı

ÇOCUK Hakları Zirvesi Kalkınma Derneği Başkanı Ebrize Çeltikçi, 8 Mart nedeniyle yayınladığı mesajda hakların çocukluk döneminde sağlanması gerektiğinin altını çizerek “Haklarına erişebilmiş kız çocuğu yarının kalkınmış kadınıdır” vurgusu yaptı. Çeltikçi, “Kız çocuğunun ihmal ve sömürüye uğraması kadının toplum içinde doğrudan etkiler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!