Özerklik derebeylik değildir

Güncelleme Tarihi:

Özerklik derebeylik değildir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2001 00:00


Haberin Devamı

Futbol Yasası'na eklenecek maddeye FIFA ve UEFA karışamaz

Fikret Ünlü'yü bakanlığından ve milletvekilliğinden önce tanıyorum. Sokaklarda özerklik için yapılan mitinglerin başında koşardı. Ama şimdi derebeylik yapmak isteyenler, özerkliğin anlamını bilmeyenler onu karalamaya çalışıyorlar.

Profesyonel Futbol Yasası'nın en büyük destekçilerinden biriyim. Hatta yıllar önce merhum Turgut Özal'a bu yasanın çıkması için rica eden, hatta yalvaranlardan bir tanesiydim. Birkaç kez anlattım. Ama kalın kafalılar pek anlamak istemiyor.

Turgut Özal, beni, Coşkun Özarı'yı, Can Bartu'yu, Sanlı Sarıalioğlu'nu ve Fethi Heper'i Ankara'ya, Başbakanlık Konutu'na çağırdı. Amacı, Coşkun Özarı'yı atayarak federasyon başkanı yapmaktı. Başta ben, hep beraber Özal'a, ‘‘Sayın Başbakanım, Futbol Federasyonu Başkanı seçimle gelsin. Öyle bir yasa çıkarılsın ki, özerk yapıya kavuşsun’’ dedik.

ÖZAL'IN DEDİĞİ OLURDU

Şöyle bir gözlüklerinin üstünden baktı, zamanın Milli Eğitim ve Spor Bakanı Hasan Celal Güzel'e döndü, ‘‘Çocuklar doğru söylüyor’’ dedi, ‘‘Bir ay içinde bana bir yasa taslağı hazırlayın, getirin.’’ Hasan Celal Bey, şöyle bir direnecek gibi oldu. ‘‘Bu taslak hazırlanacak beyefendi’’ dedi, onu iyice bir payladı.

ANAP iktidardaydı, Özal'ın mecliste büyük bir çoğunluğu vardı. İlk imzayı Özal atmışsa, arkasından tüm ANAP milletvekilleri de imzalamayı bir görev biliyorlardı. Ve yasa çıktı. Daha sonra pekçok olaylar yaşandı. Kongrede kavgalar oldu. Kongre başkanı Ata Aksu, o zaman milletvekiliydi. Gitti, federasyon başkanlığı koltuğuna oturdu. Zira bir kaos yaşanıyordu.

Özal, kendi koruma polisleriyle, onu o koltuktan kaldırttı, yasayı da buzdolabına koydu. Şenes Erzik'i de 4 yıl için Futbol Federasyonu Başkanı yaptı ve bunu da TBMM'ye onaylattı. Sonra, M.Ali Yılmaz bu yasayı geliştirdi ve ‘‘Profesyonel Futbol Yasası’’ çıktı. Yani, profesyonel futbol, özerk oldu.

İSTEDİĞİNİ YAPAMAZSIN

Tabii, özerkliğin bir manası var. Özerklik demek, ‘‘Ben seçimle geldim. Ben istediğim her şeyi yaparım’’ anlamına gelmez. Özerk kuruluşların da denetleyicileri vardır. Nitekim, futbol yasasının bir maddesinde, ‘‘Spordan Sorumlu Devlet Bakanı'nın Futbol Federasyonu'nu denetleme yetkisi vardır’’ der, ‘‘Gerekli gördüğü zaman da genel kurulu toplar.’’

Haluk Ulusoy'un federasyon başkanlığında pekçok olaylar yaşadık. Kendisinin yönetim kurulu üyesi, Özkan Sümer'in asbaşkan olduğu bir Futbol Federasyonu seçiminde kongreye girmediler. Nedeni; 152 kişinin tamamlanmaması içindi. Nitekim, kongre yapılmadı. Düşünün bir kere, bir önceki Futbol Federasyonu'nun asbaşkanı ve iki yönetim kurulu üyesi, ‘‘Seçimler yapılmasın. Bir dahaki genel kurula kendi istediğimiz bir başkanın ve yönetim kurulunun seçilmesi için zaman kazanalım’’ düşüncesiyle 150 kişiyle alay edildi, devletin milyarları sokağa atıldı.

Bugün Haluk Ulusoy federasyon başkanı, İsmail Dilber yönetim kurulu üyesi, Özkan Sümer Trabzonspor Kulübü Başkanı olduğu güne kadar Haluk'un baş danışmanıydı. Yani istediklerine eriştiler.

Spordan Sorumlu Bakanımız Fikret Ünlü, 3813 numaralı yasayı değiştirmek için büyük bir atılıma girdi. Kulüp başkanlarını genel kurul üyesi yaptı.

Ve 250'ye yakın genel kurul üyesini yarı yarıya indirdi. Bu yasa çıkarken de Haluk Ulusoy, federasyon başkanı olarak büyük tepki gösterdi. Asbaşkanı Ata Aksu ile birlikte çalmadıkları kapı kalmadı. Hatta bir ara Mesut Yılmaz bile olaya müdahale etti.

Bakan'ın yasa taslağı önce Futbol Federasyonu'nun antetli kağıtları ve faks numaraları ile donatılmış binlerce faks, üst komisyon, alt komisyon üyelerine çekildi. Sonradan anlaşıldı ki, değişik isimlerle çekilen bu faksların hepsi Futbol Federasyonu'ndan gönderilmiş. Olay, Ünlü'nün hazırladığı daha çok özerkliğe sahip yasanın çıkarılmaması idi. Zira anlamamışlardı. Daha doğrusu anlayamamışlardı.

KOMİSYONLARDA ENGELLENDİ

Önce üst komisyonda yasa taslağı geçmedi, alt komisyonda ise didik didik oldu. Sonra da TBMM'de pekçok itirazlara rağmen Ünlü'nün yasası gerçekleşti. Oysa, Haluk Ulusoy ve arkadaşlarının anlamadığı bir şey vardı. Bu yasa, onlara daha çok özerklik ve hem de seçilebilme şansını çok daha veriyordu. Nitekim, ilk seçimde 80'e yakın oyu aldı ve başkan seçildi. Kulüp yöneticilerimiz, Haluk'un federasyonuna her istediklerini yaptırdılar. G.Saray, F.Bahçe, Beşiktaş Kulüp Başkanları büyük bir maddi kriz içinde olduklarından Anadolu kulüplerinin havuzdan daha fazla para almak istemelerine göz yumdular. Ne oldu? Haluk, Anadolu kulüplerinin gözdesi haline geldi. Zira ondan büyük menfaatleri vardı.

Türkiye'de bir Başbakanlık Denetleme Kurulu vardır. Yanlış söylüyorsam beni ikaz edin. Bu kurul, ülkenin en büyük denetleme kurullarından biridir. Haluk'un federasyonunu didik didik inceledi. Pekçok hatalarını buldu. Pekçok yanlış harcama, savurganlık buldu. Buldu, buldu, buldu... Ve dosyayı bütün engellemelere rağmen bakanlığa verdi. Fikret Ünlü de savcılığa gönderdi. Savcılık ne yaptı? Haluk'un federasyonundaki tüm üyeleri, hatta görüp de genel kurullarda bizleri, yani genel kurul üyelerini uyarmadıkları için Futbol Federasyonu'nun Denetleme Kurulu'nu da mahkemeye verdi. Bu mahkeme devam ediyor. Sonucu ne olur bilemem. Söylendiğine göre hakim, bilirkişilere teslim etmiş dosyayı. Şimdi bilirkişilerin raporu bekleniyor.

DEVLET HİÇE SAYILDI

Türkiye-Azerbaycan maçında devlet hiçe sayıldı. 1. Ordu Kumandanı, İstanbul Valisi, devleti temsil eden bakan, UEFA Asbaşkanı, şeref tribününde, bizim Haluk ve arkadaşları kapalı tribünde. Onların önünde ordu bandosu, Azerbaycan ve Türk Milli Takımları, İstiklal Marşı söylenirken sırtları şeref tribününe dönük. Ne oldu, biliyor musunuz? Bu, bana göre devlete karşı yapılmış suça, savcı takipsizlik kararı verdi. Yargıya sonsuz itimadım var. Ama bu savcıyı tanımak isterim ve kendisini kutlamak isterim. Nedeni; devleti hiçe sayan insanların yanında olduğu için.

Şimdi Fikret Ünlü'nün futbol yasasına eklemek istediği bir madde var. Herkes ayağa kalktı. Diyorlar ki: ‘‘Bu madde eklenirse, FIFA bizi kovar. Milli maçlarımızı iptal eder. Şampiyonlar Ligi'ne iştirak edemeyiz.’’ Bilen de yazıyor, bilmeyen de konuşuyor, yazıyor.

FIFA, YASAMIZA KARIŞAMAZ

Ne FIFA, ne UEFA, Türkiye'de çıkacak yasalara burnunu sokamaz. Onlar ne zaman hareketlenir, biliyor musunuz? Bu çıkan yasaların sonucunda işin başındaki devlet bakanı, eğer federasyonu görevden alırsa. O zaman da FIFA ve UEFA, hem devlet bakanını ve yanındakileri çağırır, hem de Futbol Federasyonu'nun yetkililerini karşısına alır, her ikisini de dinler. Kim haklıysa ona göre karar verir. Bunun en yakın örneği Yunanistan'dır.

Şimdi yasaya eklenecek bu maddede hiçbir sorun yok. Mahkemedeyken geçen sürede ‘‘görevden alınır’’ lafı çıkarılmış. Mahkeme, federasyon başkanını ve yanındakileri suçlu bulursa, onları mahkum ederse, o zaman ne FIFA, ne UEFA, ne de bugün Haluk Ulusoy federasyonunu işlerine geliyor diye alkışlayanlar, arkasında devlet gücüyle duranlar hiçbir şey yapamaz.

Özerklik demek, derebeylik demek değildir. Biraz daha araştırarak, biraz da işin derinlerine inerek, tetkik edip, ona göre konuşmak, ona göre yorum yapmak gerekir.

Fikret Ünlü göreve geldiğinden beri Türk sporuna çok şeyler verdi. Bakanlığından ve milletvekilliğinden önce tanıyor ve hatırlıyorum. Sokaklarda özerklik için yapılan mitinglerin başında koşardı. Ama şimdi derebeylik yapmak isteyenlerin bu tabii işine gelmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!