Özer Bey durmuyor

Güncelleme Tarihi:

Özer Bey durmuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Özer Uçuran Çiller, eşi Tansu Çiller'le Yeniköy'de aldığı ahşap binayı yıktırıp yeniden yaptırmaya başladı. 2. derece tarihi eser binanın inşaatını Sedeko adlı bir firma üstlendi.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller'in, Yeniköy'de yalılarının karşısındaki sokakta geçen yılın başında satın aldıkları iki binadan tarihi olanında, inşaat çalışmaları başlatıldı. Çillerler, iki binanın arasındaki Milli Emlak'a ait arsayı da çinko perdeyle kapattılar. Çillerler, yalılarının bulunduğu Köybaşı Caddesi'nden, Terzibaşı Sokak'a girişte bulunan tarihi binayı yıkıp, yerine betonarme inşaat çalışmalarını başlatırken, ‘2’nci Grup Tarihi Eser Uygulaması' levhası astılar. Levhada, ‘İnşaat sahibi: Ö.U. Çiller. Yüklenici firma: Sedeko Sanayi Ticaret Limited Şirketi. Ruhsat numarası: 97.3.008’ bilgilerine yer verildi.

İki binanın Çillerler tarafından satın alındığı 1996 yılı başlarında, asıl amacın aradaki Milli Emlak'a ait araziyi ‘kapatmak’ olduğu söylentileri yayılmıştı. Emlakçılar, böyle bir yere yapılacak konutlara paha biçilemeyeceğini söylemişlerdi. Çillerler ise bu evleri korumalarının oturması için aldıklarını ileri sürmüşlerdi. İlk günlerde el sürülmeyen bu tarihi eserlerin de bulunduğu alan, şimdi çinko perdelerle kapatıldı. Milli Emlak'a ait arazinin de perdeyle kapatıldığı görüldü. Tarihi binada inşaat çalışmalarını sürdüren Çillerler'in, Milli Emlak'a ait araziyi kendi arazileriymiş gibi niçin perdeyle çevreledikleri anlaşılamadı. Köybaşı Caddesi ve Terzibaşı Sokak sakinleri, Çillerler'in, devlete ait arsayı satın alıp almadıklarını merak etmeye başladılar.

BİNALARIN ÖYKÜSÜ Çiller çifti, Yeniköy'de ilk olarak 30 Ocak 1996'da Şaziye Çelebioğuzmele'ye ait 294 ada 65 pafta 5 numaralı parseldeki 51 metrekarelik ahşap binayı satın aldı. Tansu- Özer Çiller çifti, Yeniköy Terzibaşı Sokak numara 3'teki binayı ise Kuşadası'ndaki muhteşem çiftliğin son parselini 15 Nisan'da üzerlerine geçirmeden 4 gün önce satın aldı. Özer Çiller, Ocak ayında aldıkları tarihi binayla arasında sadece Milli Emlak'a ait arsa bulunan, 3 katlı binanın sahibi Nesrin Dizer'in evini de satın almak için harekete geçti. Nesrin Dizer, babası Mehmet Ferit'ten miras kalan binayı, Çiller çiftine sattı. 294 ada, 65 pafta, 9 numaralı parseldeki, 68 metrekare 67 santimetrekarelik kagir bina, 32 metrekarelik ve 16 metrekarelik 2 parça arsası 11.4.1996 tarih ve 887 yevmiye numarasıyla yüzde 50'si Özer Uçuran Çiller, yüzde 50'si de Tansu Çiller adına tescil edildi.

Devlet arazisini de çevirdi

Çillerler, kendilerine ait iki binanın arasındaki Milli Emlak arsasının çevresini de çinko perdelerle kapattı. Köybaşı Caddesi ile Terzibaşı Sokak'ın kesişimindeki tarihi bina yıkılıp yerine inşaat başlatılırken, mal sahibinin Özer Uçuran Çiller olduğunu gösteren levha asıldı. Çiller çifti, Yeniköy'deki yalılarının bulunduğu Köybaşı Caddesi ile Terzibaşı Sokak'ın kesiştiği noktada yer alan ahşap binayı (yanda) 1996 yılının Ocak ayında satın almıştı. Çillerler, aradan iki yıla yakın bir zaman geçtikten sonra bu binayı yerle bir edip yeni inşaat başlattılar. Çiller çifti tapu kayıtlarında, kagir binayı o günkü rakamlarla 4 milyar, 32 metrekarelik arsayı 1 milyar, 16 metrekarelik arsayı da 500 milyon lira gösterdiler. Çiller çiftinin satın aldığı 5 ve 9 numaralı parsellerin ortasında kalan 7 numaralı parselin ise Milli Emlak'a ait olduğu görülüyor. 500 metrekarelik Milli Emlak arsası, Çiller'lerin satın aldıklarıyla birleştirildiğinde, 667 metrekareye ulaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!