Özer Bey bir tacirdir

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

Sayın Özer Çiller, gazetemizin dünkü sayısında çıkan ve kendisinin pazartesi akşamı Kanal-7 televizyonuna verdiği mülakattaki çelişkilerini konu alan yazımız üzerine dün bir açıklama yaptı.

Bay Çiller'in açıklamasında verdiği yanıtlar inandırıcılık taşımaktan büyük ölçüde uzak. Dahası, bizim yazımızı doğruluyor. Şöyle ki:

1) Bay Çiller, dünkü açıklamasında Kuşadası Çiftliği konusunda ‘‘doğruyu söylemediği’’ yolundaki tespitimize nedense değinmemeyi yeğliyor. Bu saptamaya da bir yanıt vermesini beklerdik.

2) Bay Çiller, ‘‘Eşimin başbakan olmasından itibaren işlerimi tasfiye edeceğim’’ sözüne açıklık getirmek istediğini belirtiyor ve ‘‘Ben ticari faaliyetlerimi tasfiye edeceğim dedim’’ diye konuştuğunu öne sürüyor.

Doğru değil. Çünkü çok değil, üç akşam önce Kanal-7'de ‘‘Ben işlerimi tasfiye ettim’’ ifadesini kullanmış, ayrıca, 7 Kasım 1995 tarihindeki imzalı açıklamasında da ‘‘İşlerimi tasfiye edip köşeme çekildim’’ demişti. Yani, ticari faaliyetten söz etmemiş, genel konuşmuştu.

3) Bay Çiller, ‘‘Hürriyet'teki yazıda iki faaliyet söz konusu ediliyor: ABD'deki şirket ile Antalya'daki şirket’’ diyerek, açıklamasını bu iki şirket üzerine inşa ediyor. Oysa dünkü yazımızda Çillerler'in aile şirketi olan Marsan Holding'in faaliyetlerini ‘‘hâlâ sürdürdüğünü’’ anlatmıştık. Bay Çiller, Marsan konusunda yanıt veremiyor.

4) Bay Çiller, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı ve hisselerinin yüzde 100'ü Çiller Ailesi'ne ait olan ABD'deki GCD şirketi konusunda ise ‘‘Amerika'daki şirketin özel konumu var. Çünkü bu şirketin Türkiye'de herhangi bir ticari faaliyeti söz konusu değildir’’ diyor. Çillerler'in ABD'deki ticari faaliyetlerini ticari faaliyetten saymayacak mıyız? GCD'nin mülkiyeti Türkiye'deki Marsan Holding'e ait olduğuna göre, faaliyetleri de doğrudan Marsan'la, yani Türkiye ile ilişkilidir. Ayrıca, Kanal-7'de ‘‘Dünya globalleşiyor’’ diyen yine Özer Çiller değil mi?

5) Bay Çiller, Antalya'daki pansiyon sahibi şirket ‘‘Aytaş Turizm AŞ’’nin de GCD gibi ‘‘özel durumu’’nun bulunduğunu söylüyor. Bay Çiller'e göre, ‘‘Bu şirket Hazine ile turizm tesisi yapmak için bir protokol yapmış, sonra da Turizm Bakanlığı'nın onayıyla sahibi olduğu yeri kiraya vermiştir. Bunun dışında bu şirket de ticari olarak bir faaliyet yapmamaktadır.’’ Bay Çiller, ‘‘bunun dışında yapmamaktadır’’ diyerek, yine ticari faaliyeti kabulleniyor. Kiralama da bir ticari faaliyettir.

Görüleceği gibi, Özer Çiller dünkü açıklamasında Marsan'ı ‘‘es geçerken’’, GCD ve Aytaş'ta ticari faaliyette bulunduğunu kendi ağzıyla kabulleniyor. Yani, Kanal-7'deki kendi açıklamalarını tekzip edip, bizi doğruluyor.

Özer Çiller'in ‘‘Ticari faaliyetlerimi tasfiye ettim’’ diyebilmesi için şu üç şıktan birinin geçerli olması gerekirdi. 1) Şirketlerini kayyuma devretmesi, 2) Şirketlerini satması, 3) Şirketlerini tasfiye etmesi.

Bay Çiller her üçünü de yapmamıştır.

GCD, Marsan ve Aytaş şirketlerinin defterleri tutulmakta ve kurumlar vergisi beyannameleri doldurulmaktadır.

Bu durumda Bay Çiller, gerek Amerikan gerek Türk vergi mevzuatı çerçevesinde ‘‘kâr amacı’’ ile iş yapmakta olan bir ‘‘tacir’’dir.

O zaman, bir daha çıkıp ‘‘Ben işlerimi tasfiye ettim’’ demesin...

Yazarın Tüm Yazıları