Özelleştirmeye 6,3 milyar liralık enerji katkısı

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirmeye 6,3 milyar liralık enerji katkısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 11:17

Enerji sektöründe son bir yılda toplam 6 milyar 295 milyon liralık özelleştirme ihalesi gerçekleştirildi. Toplamda bin 14 megavat kurulu gücün yanı sıra Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'nin özelleştirilmesiyle 3 milyar 592 milyon lira gelir elde edilirken, 2 milyar 703 milyon lira tutarındaki ihalelerin ise devir işlemleri sürüyor.

Haberin Devamı

Son dönemde sağladığı katkıyla Türkiye'nin yatırım portföyüne damgasını vuran enerji sektöründe, son bir yılda toplam 6 milyar 295 milyon liralık özelleştirme ihalesi gerçekleştirildi.  

AA muhabirinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, geçen yıl toplam 532 megavat kurulu güce sahip 9 hidroelektrik santralinin özelleştirme süreci tamamlandı.

Söz konusu santrallerin özelleştirilmesinden 3 milyar 102 milyon lira gelir elde edildi. 2 milyar 703 milyon lira bedelle özelleştirilen 8 hidroelektrik santralinin devir işlemleri ise sürüyor. Bu santrallerin toplam kurulu gücü 482 megavat düzeyinde bulunuyor.  

Böylece, Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait bin 14 megavatlık kapasite için toplamda 5 milyar 805 milyon liralık özelleştirme rakamına ulaşıldı.20 Ekim 2016'da ihalesi yapılan ve 490 milyon lira karşılığında Zülfikarlar Holding'e devredilen Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'den (TPPD) elde edilen özelleştirme geliri de eklendiğinde, sektörde toplamda 6 milyar 295 milyon liralık ihale işlemi gerçekleştirilmiş oldu.

Haberin Devamı

366 MEGAVAT DAHA ÖZELLEŞTİRİLECEK

Enerjide 366 megavatlık kapasitenin özelleştirilmesi için ise hazırlıklar sürüyor. Özelleştirme İdaresi tarafından yürütülen hazırlıklar EÜAŞ'a ait 9 yeni santrali kapsıyor.

 Bu santraller, Kepez, Yenice, Kesikköprü, Derbent, Çamlıgöze, Seyhan 1, Seyhan 2, Yüreğir ile daha önce ihalesi ertelenen Çamlıca 1 hidroelektrik santrali. Bunlardan ilk olarak Ankara'da bulunan ve 38 megavat kapasiteye sahip olan Yenice santralinin özelleştirilmesi planlanıyor.  

ÇAYIRHAN ÖZELLEŞTİRMESİNDEN 1,1 MİLYAR DOLAR

Özelleştirme işlemleri gerçekleştirilen hidroelektrik santralleri ve TPPD'nin yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının stratejisi kapsamında yerli kömür sahalarının da özelleştirme işlemleri yapılacak.  

Bu kapsamda, açık eksiltme usulüyle yapılan ilk ihale olma özelliğini taşıyan Çayırhan B sahası ve santraliyle Türkiye'de 1,1 milyar dolarlık yatırım yapılması öngörülüyor. İhaleyi kazanan Kolin-Kalyon-Çelikler grubu, Çayırhan'da kuracağı santralden üretilecek elektriğin kilovatsaati başına 6,4 dolar/cent alacak.  

Haberin Devamı

Bu yatırımla, 720 megavatlık kapasiteye sahip olması planlanan santralde 500, kömür çıkarma işleminde de bin 500 olmak üzere toplam 2 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın "Milli Enerji ve Maden Stratejisi" çerçevesinde önümüzdeki dönemde yeni kömür sahalarının da özelleştirilerek 30 yıllık süreyle sektöre devrinin yapılması planlanıyor. Bu kapsamda devredilecek sahalarda 7-8 bin megavat daha yerli kömürden elektrik üretecek santral kapasitesinin oluşturulması için orta vadede toplam 8-10 milyar dolar seviyesinde yeni yatırım yapılması bekleniyor.   

BAKMADAN GEÇME!