Özelleştirme ve işsizlik fonları ’seçim bütçesi’ oluyor

HÜKÜMET Özelleştirme Fonu ve İşsizlik Fonu’nu kamu yatırımları için harcamaya başladı ve bu devam edecek gibi gözüküyor. Yani bu iki fon "seçim bütçesi" haline getiriliyor.

Dünkü Referans’ta yer alan bir haberde, GAP için ay rılan 2.3 milyar YTL’nin 1.3 milyarının diğer bölgelere aktarılacağı bilgisi yer alıyordu. Yani hükümet sadece GAP projesi için kullanılacağını söylediği İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarını, başka bölgelerdeki teşvikli yatırımlar için de harcayacak. Bunun yasal altyapısı da tamam...

Hükümet işsizlik fonuna devlet katkısının nemasını bu alanda kullanacağını belirtmişti ve bu rakamı 1.3 milyar YTL olarak açıklamıştı. Kimsenin şüphesi olmasın, bu rakam önümüzdeki dönem artacaktır. Artık yol açıldı ya, sıkıştıkları zaman bu yola tekrar tekrar başvurup önce devlet katkısının nemasının tümünü bitireceklerdir.

Ardından bu da yetmeyecek İşsizlik Fonu’nun tüm nemasını, ardından Fonda biriken paranın tümünü, yasalar çıkartıp başka alanlara harcarlarsa kimse şaşırmasın.

Çünkü bu işler böyle başlar, ardından devamı gelir. Bunları hep yaşadık....

Aslında deneyimin önemi de böyle zamanlarda iyice ortaya çıkıyor. İşsizlik Fonu’nun GAP için kullanımını Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in önerdiğini duymuştuk. Dün Şimşek çıktı, GAP için aktarılan kaynağın yararlı olduğunu ama belediyelere aktarılacak kaynağın yaratacağı sakıncalara kendisinin de katıldığını söyledi.

Siz "popülizm" yolunu açtığınızda artık bunun sınırı kalmaz. Elbette Bakan Şimşek de bunu görecek ama bunun faturasını Hazine, dolayısıyla da tüm halk ödemiş olacak....

İşsizlik Sigortası Fonu’nda Nisan ayı sonu itibariyle 33 milyar 405 milyon YTL’lik kaynak bulunuyor. Bu tutarın 20 milyar 186 milyon YTL’sini faiz gelirleri oluşturuyor.

Özelleştirme ile ulaştırma ve eneji yatırımı yanlış

SADECE İşsizlik Fonu değil Özelleştirme Fonu da kamu harcamaları için harcanmaya başladı. Sadece GAP için değil, Özelleştirme Fonu kaynaklarının ulaştırma ve enerji altyapı yatırımları için de kullanılmak istendiğini, yasal düzenlemelerin sürdüğünü biliyoruz.

Bence Özelleştirme Fonu’nun bu harcamalarda kullanılması da çok yanlış bir uygulama.

Geçtiğimiz ay Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ile konuştuğumuzda kendisi, "Özelleştirme gelirleri statüsü itibariyle yatırım için harcanacak gelirler değildir. Öz gelir değil, vergi gelirleri gibi karşılıksız elde edilen gelirler değildir. Özelleştirme gelirleri bir şeyden vazgeçmenin bedelidir" demişti. Ancak bunun teknik değerlendirmesi olduğunu, fonun sahibinin Hazine olduğunu, yani siyasi karar olduğunu söylemişti.

Özetle; Özelleştirme Fonu da altyapı harcamaları için kullanılmaması gereken bir fondur.

GAP için olunca kimse bir şey söyleyemiyor. "Altyapı yatırımları artacak, bu nedenle büyüme oranlarındaki düşüş sınırlanacak" diye, insanlar bu harcamalara olumlu bakmaya çalışıyor, o nedenle ses çıkarmamaya çalışıyorlar. Ancak bu bir ilkesel sorun....

Siz ilkesiz olursanız, konjonktüre göre ilkelerden tavize imkan verirseniz bunun sonu yok...

İzliyorum da; bankacıların büyük bölümü de, çoğu gazeteci de Bakan Şimşek gibi "GAP’a harcanması tamam da..." diyor, ardından özellikle belediye harcamalarını eleştiriyorlar.

Halbuki, İşsizlik Fonu’nun da, Özelleştirme Fonu’nun da, GAP yada başka bir yatırım için kullanılmaması gerektiğini açıkça söylemek gerek. GAP’a kaynak aktarılacaksa bunun yeri bütçedir. Enerji veya ulaştırmaya kamu kaynağı aktarılacaksa bunun yeri de bütçedir...

Kimden ne kadar vergi alacağını, aldığı vergiyi nereye harcayacağını elbette siyasi iktidar belirler. Ancak bunun yeri bütçedir ve şeffaf biçimde bizim bu siyasi tercihi görmemiz lazım.
Yazarın Tüm Yazıları