Özel okullara kayıt maratonu başladı

Güncelleme Tarihi:

Özel okullara kayıt maratonu başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2016 09:00

Son yıllarda uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi bazı kesimlerce eleştirilse de bana göre öğrenci ve veli açısından son derece olumlu bir sistem. Özellikle sınavların birden çok olması, okul ortamında yapılması, müfredata dayalı ve daha az zorlayıcı sorular içermesi, sıralama sınavından uzaklaşmaya çalışan yapısı ve mazeret sınavları ile öğrenci ve veli üzerindeki baskıyı azalttı, dershanelere olan ihtiyacı büyük çapta ortadan kaldırdı.

Haberin Devamı

Geçiş sisteminin ikinci ayağı olan yerleştirme ve kayıt sistemi de geçen yıl değiştirildi. Genel olarak yeni sistem önce özel okul kayıtları, ardından devlet okullarına tercih ve yerleştirme, daha sonra da boş kalan kontenjanlara göre nakiller şeklinde yürütülüyor.

Hiç şüphesiz bir fikri veya sistemi toplumun tüm kesiminin aynı anda beğenmesi mümkün olmadığından bu sistemi eleştirenler de vardır. Biz Türkiye Özel Okullar Birliği olarak bu sistemin daha rahat yürüdüğünü düşünüyoruz. Her sistemin günün şartlarına göre değişikliğe uğraması veya geliştirilmesi gerekebilir ancak geçen yıl uygulanan sistem en az sorunla yürütüldü.

Veliler geçmişte olduğu gibi devlet okulları ve özel okullar konusunda sayısız kayıt dönemleri ile en üstteki hedeflerine ulaşmak isteyebilirler ancak o sistemin okullar ve kayıt süreci açısından son derece yıpratıcı olduğu, okul kontenjanlarının tüm gayretlere rağmen dolmadığı, her geçen yıl öğrenci sayılarının arttığı ve 12 yıllık zorunlu eğitimden dolayı her öğrencinin ortaöğretime yerleştirilmesi zorunluluğu unutulmamalı.

Haberin Devamı

Bu yıl itibarı ile uygulanacak sistem aynı olduğundan öğrenciler ve veliler bir özel okula mı, yoksa devlet okuluna mı gitmek istedikleri konusunda kararlarını kesinleştirmeye çalışmalı. Sistem, kararlı ve puanına göre okul belirlemesini yapmış veli açısından son derece kolay çalışıyor. Başta da belirttiğim gibi önce 27-30 Haziran – 14 Temmuz tarihleri arasında özel okul kayıtları yapılacak. Daha sonra 15-25 Temmuz tarihleri arasında devlet okulları için tercih listeleri oluşturulacak. Süreç 8 Ağustos’ta devlet okulu kayıtları ve 9 Ağustos’tan itibaren nakillerle devam edecek.

BUNLARA DİKKAT!

Bu noktada dikkat çekmek istediğim hususlar şunlar;

1) 30 Haziran-14 Temmuz arasında bir özel okula kayıt yaptıran öğrenci velisi devlet liseleri için tercih yapmak istediğinde karşısına tercih ekranı çıkmayacak.

2) Bir özel okula kayıt yaptırdığı halde bu hakkından vazgeçip devlet okulu için tercih yapmak isteyen öğrenci velileri isterlerse özel okullardaki kayıtlarını sildirip devlet okulları için tercih yapabilir. Bu kayıt sildirme sırasında özel okulun, yönetmeliğe göre yıllık ücretinin yüzde 10’u kadar bir kesinti yapacağı unutulmamalı.

Haberin Devamı

3) Herhangi bir özel okula kayıt yaptırmayan ancak zaman içinde kendisine uygun bir özel okul bulursa kayıt yaptırmayı düşünen veliler isterlerse 15-25 Temmuz tarihleri arasındaki devlet okulu tercih sürecinde bir özel okula gitmek istiyorum tercihini işaretleyerek, devlet okulları için tercih yapmayıp daha sonra özel okul kaydı yapabilirler. Ancak bu durumdaki öğrenciler ile hiç tercih yapmayanlar nakil dönemi sonuna kadar hiçbir okula kayıt yaptırmamışlarsa açık liseye yerleştirilecekler.

4) İsteyen özel okul TEOG sistemi Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) sonucu oluşan Türkiye geneli başarı sıralamasına göre ilk yüzde 5’lik dilimden yüzde 100 burslu öğrenci talep edebilir. Bu okulların listesi tercih sırasında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanacağından isteyen öğrenci velileri devlet okulu tercihleri yaparken listelerinde bu özel okullara da yer verebilirler.

Haberin Devamı

ÖZEL OKULA KAYITTA SÜRE SINIRLI

Tekrar sistemin geneline dönersek özel okul kararı verecek velilerin de dikkatli olması gerekiyor. Bu yıl özel okul kayıtları 27-30 Haziran – 14 Temmuz tarihleri arasında gözükse de bayram tatili nedeniyla kayıt süreci sayılı güne sıkışmış durumda. Okullar kayıtlarında bakanlık onaylarına göre serbest olmakla birlikte büyük bir çoğunluk

2–10 Temmuz tarihlerinde işlem yapmamayı belki sadece açıklamalar veya duyurular yapmayı planlıyor. Bu açıdan bakıldığında özel okulların büyük kısmı kayıtları için sadece altı iş günü kullanmayı planladı.

Geçen yıl bir özel okula kayıt yaptırmak konusunda kesin kararlı olan veliler için, “hiç tereddüt etmeden ilk fırsat bulduklarında kayıtlarını yaptırsınlar” demiş hatta velilerin ve basının bir kısmı tarafından “özel okulları doldurmaya çalışmakla” suçlanmıştım. Ancak yıllara dayanan tecrübem ve süreç beni velilere ve kamuoyuna karşı mahcup etmedi. Sistem ilk kez uygulanmakla birlikte tahmin etmek güç değildi, ciddi talep gören özel okullar birinci ön kayıt-asil kayıt döneminde kesin kararlı veliler tarafından doldurulduğundan, az sayıda açık kontenjan için yapılan ikinci ve üçüncü kayıtlarda okullar taban puan yükselttiler. Bunun doğal bir sonucu olarak bu yıl tüm sınavları doğru çözen öğrenci sayısı azaldığı halde bazı özel okullar geçen yıla göre taban puanlarını yükselttiler.

Haberin Devamı

Yine geçen yıla dönersek çok talep gören özel okullar kayıtlarını doldurduğundan, devlet okullarına yerleştirmeler açıklandıktan sonra yerleştiği okuldan memnun olmayan öğrenci velileri gitmeyi arzu edebilecekleri özel okullar dolu olduğundan kayıt hakkı kazandıkları okulda kaldı. Bunun sonucu olarak çok talep gören devlet okullarındaki nakil süreci de neredeyse hareketsiz sonuçlandı. Yani geçen yıl veliler açısından gözde kabul edilen özel ve resmi okullar kendi kayıt süreçlerinin başında dolmuşlardı.

OKULLARIN WEB SAYFALARINI TAKİP ETMEK GEREKİYOR

Bu yıl kayıt yapacak velilerin dikkat etmesi gerekenler ise şöyle:

* Her ne kadar özel okulların büyük çoğunluğu 27-30 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında genel bir takvime uymaya gayret edecek olsalar da detaylarda veya ilan edilen genel tarihlerde de farklı uygulamalar yapabilirler. Zira okulların sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı yine bakanlıkça onaylanan kendilerine özel kayıt yönetmeliğine göre hareket etmeleri gerekiyor. Bu nedenle her ne kadar ön kayıt-asil kayıt-yedek liste kayıt tarihleri ve saatleri genel olarak verilmiş olsa da esas olan okulların kendi resmi web sayfalarında ilan edilen tarih ve saatlerdir. Her velinin ilgilendiği özel okulun resmi web sayfasından bilgi alması son derece önemli.

Haberin Devamı

Örneğin bu yıl okullar 30 Haziran’da ön kaydı bitirip, 1 Temmuz saat 14:00’e kadar asil liste kaydı, daha sonra yedek liste kayıt önerisi getirse de bazı okullar 13.30 da bazı okullar 17.00’de asil liste kayıtlarını bitirip yedek listeye geçecek. Bazı okullar 28 ya da 29 Haziran’da ön kayda başlayacak. Serbest kayıt döneminde okullar tam gün, yarım gün, hatta saatlik periyodlarla ön kayıt ve kesin kayıt yapabilirler. Tek yükümlülükleri okullarının görülür bir yerinde ya da resmi web sayfalarında ilan etmeleri gereğidir.

* Velilere, arzu ettikleri okullara puanları yettiği anda kayıt yaptırmalarını tavsiye ederim. Zira geçen yıl olduğu gibi kayıtlar hızla dolup, sonraki kayıt dönemlerinde az yer kalabilir hatta taban puanlar yükselebilir.

* Ön kayıt, asil kayda hak kazanan öğrenci listeleri ile yedek listeler dikkatle ve tedbirle incelenmeli. Zira veliler puanları yeten tüm özel okullara ön kayıt hakkına sahip. Tecrübelerimiz tüm soruları doğru çözen öğrencilerin velilerinin bile 4-5 okula ön kayıt yaptırdığı şeklinde. Bu nedenle veliler daha çok istedikleri okulların yedek listesinde yer alıyorlarsa, ilgili okuldan veya konuyla ilgili tecrübesi olan kişilerden görüş isteyebilirler. Ancak hiçbir görüşün kesin doğru olamayacağı da bilinmeli.

* 14 Temmuz’da özel okul kayıtları bittiğinde arzu ettiği özel okula kayıt yaptıramayan veliler 9 Ağustos’tan itibaren bu okullarda boş kontenjan olup olmadığını yine okulların resmi web sitelerinden inceleyip yer varsa başvuru yapabilirler.

* Genel olarak okullar 2-10 Temmuz tarihleri arasında kayıt yapmayı düşünmese de okulların resmi web sayfaları incelenmeli. İsteyen okul farklı uygulama yapabileceği gibi en azından okullar bu tarihlerde resmi duyuru veya taban puan ilan edebilirler.

Tüm öğrenci ve velilerimizin arzularının gerçek olmasını dilerim. 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!