Özel eğitim öğrencilerine meslek

Güncelleme Tarihi:

Özel eğitim öğrencilerine meslek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2017 14:15

Özel Eğitim Okulları Meslek Edinme Atölyeleri açılış törenine katılan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, özel eğitim öğrencilerinin istihdama kazandırmak istediklerini belirterek, el sanatları, seramik gibi 18 farklı eğitim alınabilecek meslek atölyelerini hayata geçirdiklerini açıkladı. Erdem, "2016'da 100 atölyenin yapımı tamamlandı. 2017 sonuna kadar bu sayının 250'ye çıkarılması planlanıyor" dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, İstanbul Eyüp'teki Ahmet Edip Önder Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'nde düzenlenen 'Özel Eğitim Okulları Meslek Edinme Atölyeleri' açılış törenine katıldı. Özel eğitim öğrencilerinin folklor gösterisiyle başlayan tören, projenin tanıtım videosuyla devam etti. Törende konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, özel eğitim öğrencilerinin istihdama kazandırmak istediklerini belirterek, el sanatları, seramik gibi 18 farklı eğitim alınabilecek meslek atölyelerini hayata geçirdiklerini açıkladı. Özel eğitim öğrencilerinin hayatlarını kendi başlarına devam ettirmeleri için herkese görev düştüğünü belirten Erdem, şunları söyledi:

Haberin Devamı

18 ALANDA EĞİTİM

"Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin mesleki eğitim ve beceri kazanmaları amacıyla Bakanlığımız tarafından özel eğitim meslek eğitim merkezleri ve özel eğitim iş uygulama merkezleri açılıyor. Bu okullar hafif zihinsel yetersizliği bulunan bireylerin eğitim aldığı okullar. Ülkemiz genelinde 141 özel eğitim mesleki eğitim merkezi bulunuyor. Bu okullarda 12 bin 103 öğrenci eğitim alıyor. Bu merkezlerde öğrencilerimizin temel yaşam becerilerinin geliştirilmesi, topluma uyumlarını sağlamak, iş ve mesleğe yönelik bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla eğitim verilmekte. Özel eğitim iyileştirme projesi bu öğrencilere verdiğimiz önemin en güzel örneğidir. Proje ile 3 yıl içinde özel eğitim okullarımızın alt yapılarını güçlendirmeyi, dersliklerimizi araç, gereçlerle donatmayı hedefliyoruz. 2016'da 100 atölyenin yapımı tamamlandı. 2017 sonuna kadar 250'ye çıkarılması genel müdürlüğümüzce planlanıyor. Öğrencilerimizin atölyelerle hem mesleki öğrenimleri hem de tutum ve becerileri gelişiyor. El sanatları, gıda teknolojisi, güzellik, saç bakım hizmetleri, konaklama, seyahat hizmetler, matbaa teknolojisi, mobilya gibi 18 alanda eğitim alabilecekleri atölyeler öğrencilerimizin hizmetine sunuldu. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerimizin eğitimlerini tamamladıktan sonra toplumsal bütünleşmelerini sağlamaları, ekonomik özgürlüklerini sağlamaları, hayatlarını kendi başlarına devam ettirebilmeleri için kamu kurum ve kuruşlarına, sivil toplum örgütlerine ve iş dünyası yöneticilerine büyük sorumluluklar düşüyor."

Haberin Devamı

Özel eğitim öğrencilerine meslek

Toplantı sonrası MEB ile İŞKUR arasında imzalanan protokolle ilgili de konuşan Bakan Yardımcısı, şöyle devam etti:
"Öğrencilerimizin mezuniyet sonrası istihdam oranlarını artırmak, zorunlu eğitimini tamamlamamış özel eğitime ihtiyacı olan bireylere iş ve mesleğe yönelik beceriler kazandırmak amacıyla bir protokol imzalandı. İhtiyacı olan bireylere iş ve meslek danışmanlığı sunulması, öğrencilerimizin en uygun istihdam alanlarının belirlenmesi gibi hususları içeren bu protokolle atölyelerin yapımı daha işlerlik kazanacak."

İSTİHDAM PİYASASINDA BİR AKTÖR OLACAKLAR

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, "Özel eğitim öğrencileri de istihdam piyasasının aktörleri" diyerek mesleki eğitim atölyelerinde eğitim alan öğrencilerin istihdam edilebileceğini vurguladı. Güngör, şöyle devam etti:
"Bugün İŞKUR Genel Müdürlüğümüz ile protokol imzalıyoruz. Bu işbirliği sayesinde özel eğitim öğrencilerimiz de serbest iş gücü piyasasına özel eğitime ihtiyacı olmayan bireyler gibi girebilecekler. Bu bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. Yani artık özel eğitim öğrencileri de istihdam piyasasında bir aktör olacaklar. Bu atölyelerimizde verdiğimiz eğitimin mesleki yeterlilik seviyesine yükseltilmiş olmasından mutluluk duyuyorum."

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA 56 BİN ÖĞRENCİ ÖZEL EĞİTİM ALIYOR

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul'da 56 binin üzerinde özel eğitim öğrencisi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Bu alanda doğru bir dil kurmak, özel eğitim alanında dili doğru oluşturmak alanında büyük bir çaba sarf ediliyor. Dili doğru kurmazsak, bu alandaki eğitimi de doğru planlayamıyoruz geçmişte yapılan hatalardan dolayı. İstanbul'da da son dönemde yapılan çalışmalar, bağışlar özel eğitim alanlarına yönlendiriliyor. İstanbul'da toplamda 56 bin 500 öğrencimiz özel eğitim alanında eğitim alıyor.36 bin 600'ü kaynaştırma, 10 bin 500'ü özel eğitim sınıfları, 8 bin 991'i özel eğitim okulları, 2 bin 798'i de özel eğitim mesleki eğitim merkezleri olmak üzere bu alanda hizmete devam ediyoruz."

BAKMADAN GEÇME!