Özden Güngör: Termik santral için onay veren kurumları kınıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Özden Güngör: Termik santral için onay veren kurumları kınıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2018 19:23

Özden Güngör: Termik santral için onay veren kurumları kınıyoruz

Haberin Devamı


Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR,(DHA)- ZİRAAT Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Eskişehir'in Alpu Ovası'na yapılması planlanan kömürlü termik santral için onay veren kurumları kınadıklarını söyledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi'ni ziyaret eden Özden Güngör, Alpu Ovası'na yapılması planlanan kömürlü termik santrale karşı olduklarını, santralin yapımı için onay veren kurumları ise kınadıklarını söyledi. Termik santralin yapılmasıyla birlikte tarım arazilerinin zarar göreceğini ve üreticilerin bölgeyi terk edeceğini ifade eden Güngör şöyle konuştu:
"Ülkemiz son dönemlerde her yeni güne bilimden, teknikten ve sosyo-kültürel yapının korunmasından uzak yeni bir politik kararla uyanmaktadır. Planlı, programlı, üretime ve toplumsal kalkınmaya yönelik kararlar yerine rant odaklı, doğayı ve çevreyi dikkate almayan yaklaşımlar tercih edilmektedir. Bunun son örneklerinden birini, Alpu-Tepebaşı kömür sahalarına ilişkin aldığı özelleştirme kararı oluşturuyor. Eskişehir Alpu Ovası'na yapılması planlanan Kömürlü Termik Santral nedeniyle Ova'daki 1125 hektarlık verimli 1'inci sınıf tarım arazilerinin tarım alanı vasfından çıkarılması için, 02 Ocak 2018'de İl Toprak Koruma Kurulu toplandı. Bilindiği gibi Toprak Koruma Kurulu'nda 3'te 2 çoğunluk sağlanmamasına karşın, oy çokluğu gerekçesi ile skandal bir şekilde büyük ova sit alanı içerisinde bulunan tarlaların 'tarım dışı' kullanımına açılması karan alınmıştır. Bu kurulda olumlu oy kullanan DSİ'yi, Tarım İl Müdürlüğü'nü ve bir bilim kurulu olan Ziraat Fakültesi'ni kınıyoruz. Onay veren kurum ve kişilerin Eskişehir tarihine birer kara leke olarak geçeceğine inanıyoruz. Dileriz Santral hayata geçmez ve onay verenler Santralin yaratacağı kirlilik ve tarım alanları katliamının vicdan azabın yaşamazlar. Alpu Ovasında yapılmak istenen termik santralin işletmeye geçmesiyle yılda 1.6 milyon ton taban külü ve uçucu kül ile 350 bin tonu alçıtaşı olmak üzere, toplam 1 milyon 950 bin ton atığın ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu miktar atık, atmosferde sera gazı salınımını artırdığı gibi yeraltı ve yerüstü sularıyla birlikte toprağı da önemli ölçüde kirletecektir. Beklentimiz ve isteğimiz aklın ve sağduyunun ağır basması, özelleştirme kararı ve buna yönelik ihalenin bir an önce iptal edilmesidir."
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!