Oyunlarını "Azra bebek" için sahneleyecekler

Güncelleme Tarihi:

Oyunlarını Azra bebek için sahneleyecekler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2014 11:13

- İstanbul'da gönüllü ecza teknikerleri tarafından kurulan tiyatro ekibi, Antalya'da milyonda bir görülen ve "enzim eksikliği" olarak tanımlanan "Tay-Sachs" hastalığına yakalanan Azra bebek için sahne alacak - Şifa Niyetine Tiyatro ekibi kurucusu Adem Dişçi: - "Azra bebek için şifa niyetine sergileyeceğimiz oyunla farkındalık oluşturmak istiyoruz" - Tedavisi olmadığı için her geçen gün vücudunun bir fonksiyonunu kaybeden Azra'nın annesi Derya Cunduz: - "Tiyatro oyunundan elde edilecek geliri Azra'nın tedavisi için bankaya yatıracağız, tedavisi mümkün olduğu an bunun için harcayacağız"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR - İstanbul'da gönüllü ecza teknikerleri tarafından kurulan tiyatro ekibi, Antalya'da, "enzim eksikliği" olarak tanımlanan "Tay-Sachs" hastalığı nedeniyle her geçen gün vücudunun bir fonksiyonunu kaybeden Azra Cunduz için sahneye çıkacak.

Yaklaşık 8 ay önce uykusundan çığlıkla uyanan ve götürüldüğü hastanede "Tay-Sachs" hastalığı teşhisi konulan Derya ve Mehmet Cunduz çiftinin tek çocukları Azra, bugüne kadar oturma, konuşabilme, ağızdan beslenme yeteneklerini kaybetti. 2,5 yaşındaki kızlarının yakında görme yetisini de kaybedeceği endişesini taşıyan aile, çocuklarının gözlerinin önünde günden güne kötüleşmesine rağmen bir şey yapamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

Milyonda bir görülen ve tedavisi henüz mümkün olmayan hastalık nedeniyle umutsuzluğa kapılan Cunduz ailesi, hastalığa karşı farkındalık uyanmasını ve tedavisi için çalışma yapılmasını istiyor.

Haberin Devamı

- Azra bebeğe şifa niyetiyle sahneye çıkacaklar

İstanbul'da yaklaşık bir yıl önce gönüllü ecza teknikerleri tarafından kurulan ve sadece yardım amacıyla oyun sergileyen Şifa Niyetine Tiyatro ekibi, ailenin çaresizliği karşısında bir etkinlik yapmaya karar verdi.

Bir ay önce down sendromu çocuklar için İstanbul'da sahneye çıkan ekip, şimdi de Azra bebek için komedi ve dramdan oluşan oyunlarını sergileyecek. İlyas Çağlayan'ın yönettiği oyun, ocak ayında İstanbul'da sahnelenecek.

Gönüllü ecza teknikerleri tarafından oluşturulan ekibin kurucusu Adem Dişçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yardıma ihtiyacı olan insanların sesini duyurabilmek amacıyla ülke genelinde eczacı teknisyenleri "Facebook grubu" oluşturduklarını söyledi.

Sosyal medya üzerinden bağış çalışmaları yürüttüklerini anlatan Dişçi, Derya Cunduz'un daha önce ecza deposunda çalıştığını, kızının bakımı için işten ayrılmak zorunda kaldığını öğrenince Azra bebek için de harekete geçtiklerini dile getirdi.

Azra'nın hastalığını daha geniş kitlelere duyurabilmek amacıyla tiyatro oyunu sergilemeye karar verdiklerini ifade eden Dişçi, 25 liradan bin bilet satmayı hedeflediklerini, elde edilecek geliri de aileye teslim edeceklerini anlattı.

Haberin Devamı

Türk aile yapısını komedi ve dram olarak anlattıkları oyunda 12 sosyal mesaj verdiklerini anlatan Dişçi, "Oyunlarımızda kendimiz için ticari bir hedefimiz yok. Gönüllü ecza teknikerleri tarafından oluşturulan ekip, oyunları sadece yardım amaçlı sahneliyor. Azra bebek için şifa niyetine sergileyeceğimiz oyunla da farkındalık oluşturmak istiyoruz" dedi.

- Geliri tedavi için "umuda" yatıracaklar

Anne Derya Cunduz ise çaresizce hastalığın tedavisinin bulunmasını beklediklerini ifade etti. Yaklaşık 8 aydır kızının hastalığıyla mücadele ettiklerini dile getiren Cunduz, "Kızım oturamıyor, yutkunamıyor, konuşamıyor, şu anda görüyor ama kısa süre sonra göremeyecek. Tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele etmek gerçekten çok zor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hastalığın tedavisi için yapılacak araştırmalara destek verilmesini isteyen Cunduz, hastalığın bilinmesi, insanların daha duyarlı olması ve farkındalık oluşması için girişimlerde bulunduklarını, önemli destek de gördüklerini kaydetti.

Bir tiyatro ekibinin Azra için oyun sergilemesinden dolayı mutlu olduklarını belirten anne Cunduz, şunları söyledi:

"İsteğimiz para değil, bu hastalık için bir farkındalık oluşması ve tedavisinin bulunması. Bana şu anda dünyayı bağışlasalar, bir tane Azra etmez. Tiyatro oyunundan elde edilecek geliri Azra'nın tedavisi için bankaya yatıracağız, tedavisi mümkün olduğu an bunun için harcayacağız. Açıkçası geliri umuda yatıracağız. Bu hastalıkla boğuşan ve yardıma ihtiyacı olan diğer çocuklara da yardımda bulunacağız."

Haberin Devamı

Baba Mehmet Cunduz ise Fransa'da tay-sachs hastası bir çocuğun ailesiyle sık sık görüştüklerini, tedavi çalışmaları için birbirleriyle fikir alışverişinde bulunduklarını anlattı.

- Tay-Sachs hastası çocuklar için balon uçuracaklar

Cunduz ailesi, 28 Aralık Pazar günü de Cumhuriyet Meydanı'nda saat 16.00'da tay-sachs hastalığına dikkat çekmek amacıyla gökyüzüne balon bırakacak.

Balonların üzerine Türkiye'deki tay-sachs hastası çocukların isimlerini yazacaklarını söyleyen baba Cunduz, "İlk balonu Azra bırakacak. Tüm Antalyalıların etkinliğimize katılmasını bekliyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!