Oyuncak sahibi olmak için hiçbir zaman geç değil

Güncelleme Tarihi:

Oyuncak sahibi olmak için hiçbir zaman geç değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 00:00

Erkeklerin ilgisini çeken oyuncak ve hobi ürünleri satan dükkânlar hızla çoğalıyor. Konu evde vakit geçirmek olunca, akülü otomobiller, helikopterler, maketler ve oyun konsolları gibi pek çok seçenek var. Kimi arkadaşlarıyla bir araya gelerek bu oyuncaklarla her boş bulduğu vakitte oynuyor, kimi eşi ve çocukları uyuduktan sonra eğlenceye başlıyor.

Oyuncak raflarındaki ürünlerin hemen hepsinde bir yaş sınırı uyarısı vardır. Kimi üç yaş altına satılmaz, kimi 14 yaş üstüne hitap etmez. Bir de yetişkinlere yönelik oyuncaklar var. Bunlara hobi ürünleri de deniyor. Maketler, figür oyuncaklar, akülü araçlar ve oyun konsolları bu kapsamda ele alınabilir.
Çocukların oyuncağa duyduğu ilgi, genellikle kısa süre sonra kaybolur, gözüne takılan başka bir şeyin peşinden giderken, elindekini bir kenara atar. Yetişkinlerin böyle bir şansı yok maalesef. Örneğin satın aldığınız bir otomobille saatlerce oynadıktan sonra onu bir kenara atamazsınız. Temizlemeniz, bakımını yapmanız gerekir. Çünkü yetişkin oyuncakları, adı oyuncak da olsa, ucuz şeyler değil.
Örneğin model otomobilinizi, gerçek arabalar gibi modifiye edilebiliyorsunuz, ama bu işleme ciddi para harcıyorsunuz.

25 YAŞ ÜZERİ HELİKOPTERCİ

Büyüklere Oyuncaklar isimli firmanın sahibi Mehmet Can Yeniley ve ortağı, kendileri için internette oyuncak ararken büyüklere oyuncak kavramıyla karşılaştı: “Kendimize uzaktan kumandalı araç almıştık, daha sonra internette, Türkiye’de olmayan çok daha iyi model ve markalar olduğunu gördük ve bu markalarla konuşmaya başladık. Traxxas ve Horizon markalarının Türkiye distribütörlüğünü aldık. Akülü uçak ve otomobillerin fiyatları 200 liradan başlıyor, 5 bin liraya kadar çıkıyor.”

Bir diğer firma; pek çok yerde şubesi bulunan Top Models. Kurucu ortaklarından Emir Yanar, 14-25 yaş arası erkeklerin en çok hızlı asfalt ve arazi araçları kategorisindeki modelleri tercih ettiklerini söylüyor: “Çünkü bazı erkekler trafikte ulaşmaya çekindikleri hızlara bu araçlarla çıkmak ve bu meraklarını tatmin etmek istiyor. Bazıları da, gerçek arabaların tüm mekanik donanımlarına sahip oldukları için bunları tercih ediyor. 25-60 yaş arasıysa helikopter ve uçaklara ilgi duyuyor. Bunun altındaysa uçan makinelere olan hayranlık yatıyor. Masanızdan kalkıp sehpanıza konabilen, havada istediğiniz yöne gidebilen bir helikopteri kumanda edebilmek, gerçekten keyif verici bir olay.” Top Models’de fiyatlar 250-1000 TL arasında değişiyor.

Hafta sonları, parklar ve açık alanlar, köpeklerini gezdirmeye çıkaranlar kadar oyuncağını kapıp gelen erkeklerle de doluyor.

OKULLU MAKETÇİ OLUN

Hobi mağazalarında gemi, tekne, otomobil, helikopter, uçak gibi oyuncakların maketleri de var. Bu maketlerin yapım süreleri birkaç saatten birkaç aya kadar değişiyor. Özellikle ahşap eski gemi maketlerinin yapımı aylar alıyor. Tamamen sabır isteyen bir uğraş. Ama sonuçta ortaya minyatür şah eserler çıkıyor. Tüm ürünlerde ayrıntılı montaj ve kullanım kılavuzları mevcut. Top Models firmasının Kızıltoprak mağazasında bir de maket okulu bulunuyor. Meraklıları masalarda oturup maketlerini yapabiliyor. Gerektiğinde yetkililerden yardım alıyorlar.

Sokakta da yanınızda

PlayStation 3: Sony’nin PlayStation (PS) serisinin üçüncü jenerasyon oyun konsolu. Farklı GB disk kapasitesine sahip model alternatifleri sunuyor. Pek çok erkek, bu konsol sayesinde işyerindeki ciddi takım elbiselerinden kurtulunca bambaşka birine dönüşüyor. Eve girer girmez üstüne tişörtünü, şortunu geçirip hevesle oyun konsolunun karşına geçiyor. Kimileri araba yarışı simülatörüyle evlerini yarış pistine çeviriyor, debriyaj ve vites kolu sayesinde kendisini gerçek bir yarışın içindeymiş gibi hissediyor. Çift motorlu direksiyon, oyundaki çarpma darbelerinde sarsılarak bu gerçeklik duygusunu artırıyor. Pek çok erkek aynı zamanda sabaha kadar süren futbol maçları yapmayı seviyor.

Wii: Wii, Nintendo firmasının geliştirdiği bir oyun konsolu. En önemli özelliği harekete duyarlı sensörler içermesi. Özellikle WiiSports adlı oyun erkekler tarafından tercih ediliyor.

DS-PSP: DS ve PSP, Nintendo ve Sony’nin el konsollarına deniyor. Bu konsollar özellikle sık seyahat eden, işteki boş zamanlarını değerlendirmek isteyen erkekler tarafından tercih ediliyor.

iPhone: Apple iPhone, bir yıldır erkeklerin hem iletişim aracı hem de en büyük oyuncağı. Dokunmatik ekrandan oluşan telefon, indirilebilen aplikasyonları sayesinde sürekli yenilenen oyun alternatifleri sunuyor. Aynı zamanda internete istenildiği zaman bağlanarak erkeklerin iş hayatını kolaylaştırıyor.

SPOR VE YARIŞ OYUNLARI ÇOK SATIYOR

Overgame, bilgisayar ve yeni nesil oyun konsollarına meraklı olanlar için farklı bir adres. Türkiye’nin en geniş oyun arşivlerinden birine sahip olan mağazanın genel müdürü Can Aral, bilgisayar ve konsol oyunlarında yetişkinlerin, yapay zekası kuvvetli oyunları tercih ettiklerini söylüyor: “En çok spor ve yarış oyunları satıyor. Aksiyon ve macera türü oyunlar bunu takip ediyor. Ayrıca son zamanlarda ritm tabanlı oyunlara da ilgi var.”

Arhan Kayar
ABARTTIĞIMI SÖYLÜYORLAR


Reklamcılık firması ddf’in (Dream Design Factory) yöneticilerinden Arhan Kayar, oyuncak tutkunlarından. Çocukluğundan beri oyuncak biriktiyor. Bu konuda pek de seçici olmadığını söylüyor: “Bazen çok basit, bazen çok karmaşık oyuncakları biriktiririm. Bazen de oyuncak diye tanımlayamayacağınız objeleri... Şimdiye kadar hiç saymadım ama binden fazla oyuncağım vardır. Bazılarını hâlâ yıllardır açmadığım kolilerde saklıyorum. Çoğu hediye geliyor. Budapeşte, Moskova, Tokyo, New York, Paris gibi ziyaret ettiğim şehirlerin bit pazarlarını ve büyük alışveriş merkezlerini de ziyaret ediyorum. Çevremdekiler bu işi abarttığımı söylüyorlar. Ama ben tam gaz devam ediyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!