Oyuncak deyip geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Oyuncak deyip geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2012 21:00

Günümüzde oyuncakların yerini hızla teknolojik aletler alıyor. Uzmanlar, çocukların özgürce oyun oynayabildiği sürenin 20 yıl öncesine göre haftada sekiz saat daha az olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

Bu sekiz saatte çocuklar oynamak yerine kurslara gidiyor, sinema ve spor gibi yetişkinlerce hazırlanan etkinliklerle vakit geçiriyorlar. Oyunun yerini alan bir başka şey de televizyon ve bilgisayar. Araştırmalar günümüzde çocukların haftada ortalama 40 saatlerini teknolojik cihazlarla geçirdiklerini gösteriyor.

BÜYÜMEK İÇİN OYNAMAK LAZIM

Aslında oyun, özellikle de belirli kurallara bağlı kalınmadan, yaratıcı bir şekilde oynandığında, büyümenin önemli bir parçası. Çocuk bahçesinde ya da evin önünde arkadaşlarımızla oynadığımız oyunlar yaratıcılığımızın gelişmesini, sosyalleşme becerilerimizin artmasını ve bedenimizin güçlenmemizi sağlıyor. Gittikçe yoğunlaşan ve ev-okul-kurs üçgeninde geçen hayatlarında çocuklara hayal güçlerini özgürce kullanabilecekleri oyun zamanları yaratmak lazım. Çünkü anlaşmazlıkların üstesinden gelme, inisiyatif alma, hızlı karar verme ve yenilgiyi olgunlukla kabul edebilme gibi hayatta çok işe yarayan bazı beceriler okuldaki ders programında yer almıyor.

Haberin Devamı

HANGİ YAŞA HANGİ OYUNCAK

Çocuğun yaşı ve gelişimi oyuncak seçiminde çok etkili. Çünkü uzmanlara göre çocukların farklı gelişim basamaklarında farklı oyuncaklarla oynaması gerekiyor. Çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanlarına göre 6-12 yaş arasındaki çocuklar, genellikle rekabete dayanan oyunları tercih ediyor. Çekişmeye dayanan takım oyunları bu yaş grubunda öne çıkıyor.
6-9 yaş döneminde çocuklar Lego’ya, hobi setlerine, spor oyunlarına, yaşlarına uygun bilgisayar oyunlarına ve matematikle ilgili oyunlara ilgi duyuyor. Ayrıca, neden sonuç ilişkisini kavratacak ve problem çözme becerilerini geliştirecek oyuncaklar bu yaş dönemindeki çocuklara uygun.
9-12 yaş arasında özgüven gelişimi ve akranlar tarafından kabul edilme önem kazanıyor. Bu nedenle sosyal becerileri geliştirecek kutu oyunları tercih edilebilir. Bu yaş grubunda çocuklar daha karmaşık yapbozları yapmaktan, zihinsel becerileri sınayan bulmacaları çözmekten ve bilimle ilgili oyuncaklarla oynamaktan keyif aldıkları için oyuncak seçimi bu yönde yapılabilir.

Haberin Devamı

BÜYÜKLERLE DALGA GEÇSİN

Büyüklerle Dalga Geçme Dersleri kitabında Melek Özlem Sezer, büyükleri şaşırtacak fikirler veriyor çocuklara. Çocuklar için, büyükleri hoşlanmadıkları tarzda davranmaktan vazgeçirecek ‘dalga geçme dersleri.’ Çocukluk yılları boyunca hemen herkesin işittiği ‘gıcık’ soruları, içine sürüklendiği sinir bozucu durumları bir bir ele alan yazar, çocuklara belli durumlarla dalga geçmenin ipuçlarını sunuyor. Kimseyi kırmadan, tümden yok saymadan, acar ve tatlı bir tarzla; incelikle... Nuray Çiftçi’nin resimlediği kitabın yaş aralığı 7-9, fiyatıysa 14 lira.

ISLANMADAN SUALTI YAŞAMINI KEŞFETSİN

İstanbul Forum, İzmir Optimum ve Ankara Kent Park Decathlon mağazalarında bulabileceğiniz Ublo ile çocuklar başlarını suya sokmadan sualtı yaşamını gözlemleyebilecek. Dalış maskesiyle aynı görüş kalitesine sahip olan Ublo’yu suyun yüzeyine bırakıp içine bakmaları yeterli. Fiyatı 16.90 lira.

Haberin Devamı

PARMAK BOYASI YAPSIN

Faber-Castell’in eğlenceli atölyelerinde çocuklar hem keyifli vakit geçiriyor hem de yaratıcılıklarını geliştiriyor. Bugün düzenlenen bir parmak boyası atölyesi. ‘Parım parım parmaklarım’ adlı bu atölyede çocuklar kalem ve fırça kullanmadan parmaklarıyla özgürce boyama yapacak. Rahmi M. Koç Müzesi’nde 11.00-12.O0 saatleri arasında gerçekleşecek atölye çalışması 4-6 yaşındaki çocuklara yönelik. Katılım ücreti 30 lira, biletler Biletix’te.

ÇİKOLATA USTASI OLSUN

İstanbul Mecidiyeköy’deki Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi’nde bugün çocuklara yönelik düzenlenen atölyenin adı ‘Şimdi Çikolata Yapma Zamanı’. Saat 14.00’teki etkinlikte üç çeşit çikolata yapılacak; meyveli beyaz, kıtır sütlü, fındıklı ve fıstıklı sütlü çikolata. Fiyatı 80 lira olan atölyenin biletleri Biletix’te.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!