Oyun geliştiricileri dünya rekoruna göz dikti

Güncelleme Tarihi:

Oyun geliştiricileri dünya rekoruna göz dikti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2016 14:51

2009 yılında ilki düzenlenen Global Game Jam(GGJ) oyun geliştirme maratonu, bu yıl da tüm dünyadaki geliştiricileri 29-31 Ocak tarihleri arasında bir araya getirdi. Dünyanın en kalabalık GGJ merkezlerinden biri olan GGJ ATOM, bu yıl 250’nin üzerinde başvuru arasından seçtiği 210 geliştiriciyi soluk kesen 48 saatlik maraton için bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Bu yıl Guinness Dünya Rekorları yetkililerinin de takip ettiği GGJ, oyun sektörünün büyüklüğünü ve renkliliğini bir kere daha gözler önüne serdi. Bu yıl “Ritüel” temasıyla gerçekleştirilen 8. Global Game Jam, 93 ülkede, 632 merkezde 30 binin üzerinde geliştiricinin katılımıyla, tüm dünyada aynı anda gerçekleştirildi, ve 48 içinde 5000 üzerinde oyun geliştirildi.

Kısıtlı bir zamanda birbiriyle daha önce çalışmamış geliştiricilerin belirli bir tema doğrultusunda yaratıcılıklarını ve yenilikçi yaklaşımlarını tetiklemeyi ve 48 saatte çalışan oyunlar geliştirmelerini sağlamayı hedefleyen Global Game Jam etkinliklerinde 2009 yılından bu yana binlerce yenilikçi oyun geliştirildi ve bunların bir kısmı da GGJ sonrası daha da geliştirilerek oyun sektörüne giriş yaptı.

Haberin Devamı

2009 yılında tüm dünyada GGJ etkinliği ilk defa düzenlenirken, merkezler arasında en çok oyun geliştiren ve katılım gösteren isimlerden biri de GGJ ATOM olmayı başardı. Etkinlik her yıl olduğu gibi bu yıl da yenilikçilik ve teknolojinin Türkiye’deki birinci adresi ODTÜ TEKNOKENT ile, sayısız başarı hikayeleri yazarak üniversite-endüstri arasında köprü olan ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nün iş birliğiyle hayata geçirildi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, GGJ etkinliğini tüm Türkiye’ye yaymayı amaçladıklarını belirtirken, “Bu yıl sadece GGJ ATOM’da 34 üniversiteden katılımcı var. ODTÜ TEKNOKENT olarak, Türkiye Bölge Organizatörü olduğumuz bu etkinliğin tüm Türkiye’ye ulaşmasını amaçlıyoruz. Bu yıl 8 şehirde 10 merkezde gerçekleştirildi. Amacımız bunu Türkiye’nin bütün bölgelerine yaymak. Farklı disiplinderden, farklı deneyimlerden insanları bir araya getirmek.” dedi. Bu yıl ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde bulunan ATOM’da 14 oyun geliştirici grubu desteklediklerini söyleyen Prof. Acar, “GGJ ATOM’da bu yıl geliştirme işine yeni girenlerle birlikte, başarısını, yeteneğini ispat eden çok sayıda deneyimli oyun geliştirici de bulunuyor. Biz her yıl ATOM’dan mezun olarak şirketleşen geliştiricilerimizin yerine yeni geliştiriciler kabul ediyoruz. GGJ ATOM etkinliğinden sonra da 5 civarında grubu ATOM bünyesine katma imkanımız olacak. “ şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ATOM’un bir ön kuluçka merkezi olduğunu vurgulayan ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş ise, “Benim iyi fikrim var. Ben oyun konusunda kendi yazılımlarımı geliştireceğim, bir oyun çıkaracağım ve ondan para kazanacağım. Onu şirketleştireceğim, dünya çapına yayacağım, diyenleri destekleyen bir merkez.” dedi. Bu yıla kadar 300’ün üzerinde oyun geliştirildiğini belirten Kızıltaş, “Geçen yıl burada GGJ ATOM’da geliştirilmiş oyunlardan bazıları, yıl içerisinde ATOM’da geliştirilmeye devam edildi ve ürünleşti, satılmaya başlandı ve ATOM’da 2015 yılında 1 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleşti. Daha ortada şirket yokken arkadaşlarımız oyunlardan 1 milyon dolar kazandılar. Daha büyük şirketlerimiz de var. Onlar yine PC, konsol oyunları geliştiriyorlar ve çok hızlı büyüyorlar. ATOM ve ODTÜ TEKNOKENT’in katkıları ve çabaları sonucunda, önümüzdeki 5 yıl içerisinde oyun sektöründeki küçük ölçekli bağımsız geliştirici ekipler için de 100 milyon dolarlar seviyesinde ihracatları konuşuyor olacağız“ şeklinde konuştu. Kızıltaş ayrıca, yeni nesillerin eğitilmesi ve kendi kültürümüzü benimseyerek, dünyaya yaygınlaştırmak, geliştirmek için oyunların çok önemli olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!