Oyak’a ağır yanıt: Elmayla armudu toplama

KOÇ Topluluğu’nun bilgilendirme toplantısındayız...

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, CEO’su Bülend Özaydınlı ve Ali Koç başta olmak üzere üst yönetim ekibinde, ‘Tüpraş’ı aldık, gururluyuz’ havası hakim... Ali Koç’un salona girerken ıslıkla Fenerbahçe marşı tutturduğu dikkati çekiyor: ‘Yaşa Fenerbahçe...’

Mustafa Koç, Bülend Özaydınlı,
Holding Enerji Grubu Başkanı ve Tüpraş ihalesinin yıldızı Erol Memioğlu, Holding Finansman Grubu Başkanı Rüşdü Saracoğlu, Dayanıklı Tüketim ve İnşaat Grubu Başkanı Bülent Bulgurlu, Stratejik Planlama Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu ile Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Grubu Başkanı Hasan Bengü ön sıralarda yerlerini alıyor. Ali Koç ile Gıda-Perakendecilik ve Turizm Grubu Başkanı Ömer Bozer, arka sıraları yeğliyor.

Mustafa Koç, ‘Tüpraş ihalesindeki tavrımızla Koç’a yakışanı yaptık. Aldığımız olumlu tepkiler de ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor’ diyerek sözlerini tamamlıyor.

Özaydınlı, sunumunda şu sözlerle birilerine gönderme yapıyor: ‘Çeşitli kuruluşlar kendi finansal büyüklüklerini kamuoyuna açıklarken Topluluğumuzun verilerini esas kabul edip karşılaştırma yoluna gidiyor. Kıyaslamaların uluslararası standartlar çerçevesinde yapılması ve ‘elmayla armudun’ karşılaştırılmaması, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından önemlidir. Tamamen farklı muhasebe standartlarına dayanarak, farklı kanuni statüde olan ve farklı bir biçimde vergilendirilen kurumların karşılaştırılmasının yapılabilmesi için önce tüm verilerin şeffaflıkla ortaya konularak aynı baza getirilmesi gerekir. Verimlilik hesapları yapılırken de tanımlamalarda dikkatli davranılarak kamuoyunun yanıltılmasına neden olunmamalıdır.’

Özaydınlı
, bu sözleriyle Oyak Holding Genel Müdürü Coşkun Ulusoy’un yaptığı ‘kárlılık’ karşılaştırmasını kastediyor. Özaydınlı, ‘Oyak’ı mı kastettiniz?’ sorusuna, ‘evet’ yanıtı veriyor.

Coşkun Ulusoy’un yaptığı karşılaştırmayı hatırlamakta yarar var:

OYAK HOLDİNG: 2004 yılı net dönem kárı 743.7 trilyon lira. Özsermayesi 3.7 katrilyon lira. Varlıkları 11.5 katrilyon lira. (Deloitte’nin raporundan)

KOÇ HOLDİNG: Net dönem kárı 508.4 trilyon lira. Özsermayesi 4.1 katrilyon lira. Varlıkları 19.1 katrilyon lira. (PriceWaterhouseCoopers raporundan)

SABANCI HOLDİNG: Net dönem kárı 724.1 trilyon lira. Özsermayesi 6.1 katrilyon lira. Varlıkları 43.3 katrilyon lira. (PriceWaterhouseCoopers raporundan)

Ulusoy, rakamları sıraladıktan sonra, şu değerlendirmeyi yapmıştı: ‘Biz Oyak olarak hem kendimizle, hem de rakiplerimizle yarışıyoruz. Kendimizi Türkiye’nin iki güzide ve büyük kuruluşu Koç Holding ve Sabancı Holding’le ölçüyoruz. Varlıklarına bakıp, şu benzetmeyi yapıyorum. Sabancı’nın elinde 4 dönüm, Koç’un elinde 2 dönüm, Oyak’ın elinde de 1 dönüm tarla var. Biz 1 dönüm tarlayla iki güzide kuruluşumuzu kárlılıkta geride bırakıyoruz.

Kısacası Ulusoy, ‘Bir dönüm tarlayla kárlılıkta Koç’u, Sabancı’yı geride bırakıyorum’ diyor...

Özaydınlı, ‘Elma bahçesiyle armut bahçesinin verimi aynı olmaz’ yanıtı veriyor...

Özaydınlı, son satın almalarla cirolarının 30 milyar dolara ulaşacağını vurguluyor...

Bu rakam, Koç Grubu’na dünya 166’ıncılığını getirecek görünüyor...

Yani, Koç Grubu’nun ‘elma-armut alınganlığı’ yapmasına da hiç gerek kalmıyor...

Rahmi Koç’tan Memioğlu’na: ‘Pocker face’ gibisin

TÜPRAŞ’ın yüzde 51’ini 4 milyar 140 milyon dolara alan Koç-Shell konsorsiyumunun ihale sözcülüğünü Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu yaptı... Memioğlu ve ihale ekibi, hiç mola almadan, sakin sakin dev rakiplerini geride bıraktı, 4 milyar 140 milyon dolara çıktı.

İhale sonrasında Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Erol Memioğlu’na ‘pocker face’ (pokerci duruşu-pokerde renk vermeyen, elini belli etmeyen) benzetmesi yaptı.

Memioğlu’na dün takıldım: ‘İhaledeki sakin tavrınızla TV dizisi teklifleri alıyormuşsunuz...’

Memioğlu,
bir yandan, ‘pocker face’ benzetmesine, ‘Kumarı sevmem’ yanıtı verirken, diğer taraftan, ‘Biz fazla öne çıkmadan işimizi yapmaya çalışıyoruz’ dedi.

Koç Holding CEO’su Bülend Özaydınlı da, ‘Arkadaşlarımız ihalede büyük iş çıkardı’ yorumu yaptı.

4 milyar 140 milyon dolar... Gerçekten de büyük işti...
Yazarın Tüm Yazıları