Oy kullanmayacağız

Güncelleme Tarihi:

Oy kullanmayacağız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2011 13:32

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanlık seçiminde oy kullanmayacaklarını ve konuşma talebinde bulunmayacaklarını ancak komisyonlara katılacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kuruluna bugün katılacaklarını ancak yemin etmeyeceklerini, komisyonlara ise isim bildireceklerini belirtti.

Kılıçdaroğlu, TBMM'deki makamında, grup başkanvekilleri, genel sekreter ve genel başkan yardımcılarıyla bir araya geldi.

Gazetecilerin bugün Genel Kurula katılıp katılmayacaklarına ilişkin sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, “Katılacağız. Bir sakıncası mı var?” dedi.

Kılıçdaroğlu, bugün yemin etmeyeceklerini ifade ederek, “Ne zamana kadar etmeyeceksiniz?” sorusu üzerine, buna daha önce yanıt verdiğini söyledi.

Bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, Genel Kurulda konuşma talebinde de bulunmayacaklarını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine komisyonlara isim bildireceklerini ancak talebin Meclis Başkanlığından gelmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Meclis Başkanlık Divanına üye bildirip bildirmeyeceklerine ilişkin soruyu Kılıçdaroğlu, “Bir talep gelsin bakarız” diye yanıtladı.

“KENDİSİNE YAKIŞTIRDIĞIM BİR AÇIKLAMA”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Tükürdüklerini yalayacaklar” sözlerinin anımsatılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Kendisine yakıştırdığım bir açıklama” dedi.

Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanlığı seçimi için de “Ayrıca Cemil Çiçek'in seçilmesinden dolayı mutluyuz” diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grubunun yarın toplanacağını sözlerine ekledi.

AK PARTİLİ KUZU'DAN AÇIKLAMA

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti  İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Meclis'te yemin etmeyen hiçbir vekilin yasa  faaliyetine katılamayacağını söyledi.

AK Parti TBMM Grubu öncesinde gazetecilerle sohbet eden Kuzu, “CHP'nin  yemin etmemesinin Meclis çalışmalarına nasıl yansıyacağı?” sorusuna karşılık,  “(Gelmem) gibi bir aklıselim bulunmadığı için bu konuda bir düzenleme  yapılmamış, boşluk var. Böylesine çılgınca bir hareketi kim değerlendirebilir?  Olacak bir şey mi, bir grubun gelmemesi? O bakımdan devam eden vekile göre  değerlendirmişler, kayıt yaptırmayan öğrenciye göre kurallar koymamışlar” dedi.
Kuzu, Meclis'e gelmeyen milletvekillerinin faaliyetlere katılamayacağını  ifade ederek, “Asıl olay bizim için orasıdır. Meclis'e giremez, faaliyetlere  katılamaz, hiçbir yasal işlemde bulunamaz” görüşünü savundu.

Bir gazetecinin “Faaliyete katılmayınca devamsızlık devreye giriyor  mu?” sorusuna Kuzu, “Tabii devam konusunu oturup bir konuşmak lazım. Devamdan  atılan hiçbir vekil yok. Dolayısıyla onlar için Başkanlık Divanı nasıl bir  uygulama yapar? Gerekçelerine bakmak lazım, zabıtlara bakılır, eski uygulama var  mıdır, yok mudur? Bizi şu an ilgilendiren, yemin etmeyen vekil hiçbir yasa  faaliyetinde bulunamaz” karşılığını verdi.

Kuzu, “Karar almada engel bir durum yok değil mi?” sorusuna, “Yok  hayır. Yasal hiçbir engel yok. Meclis de Komisyon da çalışır, yasa da çıkar”  dedi.
Komisyonların CHP'ye düşen üyelikleri boş bırakılarak mı çalışacağı  sorusuna Kuzu, TBMM İçtüzüğü'nde, “boş üyelikler gruplara bildirilir” dendiğini  belirterek, “Belli süre verilir. Ama göndermezse ne olur, onu boş bırakmış.  İktidar, muhalefet doldurur demiyor. Ama sayı olarak bizim açımızdan sorun yok.  'Üçte birle toplanıp salt çoğunlukla karar verir' dediğine göre, şu andaki  tabloya göre 9 üye varsa çalışır” diye konuştu.

Haberin Devamı

“PARK DEĞİL Kİ ORASI...”

Kuzu, “(Genel Kurula giremez) nasıl uygulanır?” sorusuna karşılık şöyle  konuştu:
“O idari bir sorundur. Diyelim ki geldi oraya, akşama kadar oturdu. Ne  yapacak, orası park değil ki... Getirip oturmanın anlamı yok ki daha güzel yerler  var oturacak. Burada fonksiyon yapamazlar. Bence anlamı yok, 'gelirler,  gelemezler' ille de bir yarışa dökmenin anlamı yok. Otururlarsa otursunlar. Sen  yasal olmayan hakkını kullanmaya kalktığında, tabii ki idari görev devreye girer.  Ama gelmiş oraya oturmuş, Eee hoş gelmiş, otursun.”
Kuzu, “Vekilliklerinin düşürülmesi gündeme gelir mi?” sorusuna ise
“Onu bilemiyoruz”  karşılığını verdi.

Haberin Devamı

“İNANIYORUZ Kİ SAĞDUYU GALİP GELİR”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, gazetecilerin konuyla  ilgili sorusuna, “Biz bu millete seçim öncesi verilmiş olan sözlerin gereğini ve  hizmetleri yapmak için görevi devralmak, görevi üstlenmek, sorumluluğun altına  girmek gerekiyor. Bu da yeminle başlar. Kendilerini yemin etmeye davet ediyoruz”  dedi.
CHP'lileri Parlamento çalışmalarına davet ettiklerini belirten Kapusuz,  “İnanıyoruz ki sağduyu galip gelir, iki kişinin peşine takılarak, iki kişinin  üzerinden bütün iradeyi devre dışı bırakmaya, kendilerine oy veren seçmenleri  üzmeye devam etmemelerini, bu işe son vermelerini, gelip Parlamento çatısı  altında görevlerini yapmaya davet etmek isterim” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!