Oturduğun yerde dağ gezintisi

Güncelleme Tarihi:

Oturduğun yerde dağ gezintisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Aerobik ve stepten sonra yeni bir spor akımı Türkiye'yi sardı: Spinning... Türkçesi, pedal çevirme. Ama basit bir bisiklet sporu değil. Bir spor salonuna çivilenmiş sabit bir dağ bisikletinde pedal çevirenler kendilerini bir dağın tepesine tırmanıyormuş gibi hissediyor.

Bir bisiklet düşünün. Gidonundan tutup biniyorsunuz. Ayaklarınızı pedallara yerleştiriyorsunuz. Pedalları çevirince tekerlekler uçarcasına dönüyor. Ama hiçbir yere gittiğiniz yok. Çünkü bisiklet aerobik salonunun zeminine çivili. Herşey olduğunuz yerde olup bitiyor. Sabit bir bisiklette egzersiz yapıyorsunuz ama yine de kendinizi bir dağın zirvesine çıkıyormuş gibi hissediyorsunuz. En azından amaç bu... Pedal çevirirken bir yandan terliyor, bir yandan da kalbinizin ciğerlerinize kan pompaladığını farkediyorsunuz. Dik bir yokuşu tırmanarak ulaşılması zor bir doruğa ulaştığınızı hayal ediyorsunuz.

Bundan 85 yıl önce Amerikalı bisikletçi Johnny G. Amerika'nın doğu kıyısından batı kıyısına yapılan bisiklet yarışını kazanamayınca bir sonraki yıl yapılacak yarış için kolları sıvamış. Fiziki olarak bir kıyıdan öteki kıyıya gidebiliyormuş ama fikren değil! Sonunda evinin garajına inip bisikletini monte etmiş. O karanlık garajda günlerce pedal çevirmiş... Ve sonunda yarışı ABD'yi bisikletle bir uçtan bir uca en çabuk geçen sporcu olarak bitirip şampiyon olmuş.

Johnny'nin başarısında belirleyici faktör olan sabit bisiklet yönteminin doğmasına neden olmuş. Bu yöntemin ABD'nin spor tutkunu eyaleti Kaliforniya'da gelişmesine şaşmamalı. Şimdi bu yeni spor akımına ‘‘spinning’’ yani ‘‘pedal çevirme’’ deniyor. Aerobik ve stepten sonra Amerika ve Avrupa'daki fitness fanatikleri arasındaki en gözde akım spinning programları. Spor salonlarında müzik eşliğinde... Spinning yapan ünlüler arasında Robin Williams, Kevin Bacon, Barbara Streisand ve Madonna gibi yıldızlar var.

Kolay ve eğlenceli

Spinning step ve aerobiğin yerini almak üzere. Sakatlanma riski fazla, müziğe ve hareketlere uyum sağlama süresi uzun olduğu ve koordinasyon gerektirdiği için herkes step ve aerobik yapamıyor. Halbuki spinning kolay ve eğlenceli bir spor yapmak isteyenler için ideal. Bu bisikletleri herkes kullanabiliyor. Türkiye'de bu sporu müşterilerine sunma hakkını elde eden Planet Health Club, üç kademeli bir kurs uyguluyor. İleri seviyeye gelenler, sanki bir dağ bisikletinin üzerinde yokuş tırmanıyormuş gibi ayağa kalkarak pedal çeviriyorlar... Spinning özel bir yetenek de gerektirmiyor. Başlangıçta biraz ağrı hissediliyor ama bu iki hafta sürüyor o kadar. Farklı fitnes seviyesinde olanlar aynı sınıfta bir arada egzersiz yapabildiği gibi 75 yaşındaki biri ile 25 yaşındaki biri aynı derste spinninge katılabiliyor.

Spinning kalbi ve dolaşım sistemini çalıştıran, dolayısıyla ‘‘kardiyovasküler’’ denilen bir çalışma türü. Ama bacak, kol, omuz, karın ve boynu da çalıştırıyor. Bisikletin bir rezistansı var; ne kadar ağırlaştırılırsa o kadar kalbe yük yüklüyor. Bir seans 30-40 dakika sürüyor. Bu sürede 800 kalori yaktırıyor. Spinning istenirse evde de yapılabiliyor ama öncelikle bir antrenörden bisikleti iyi kullanmayı öğrenmek gerekiyor. Spinning antrenörleri ‘‘Johnny G. Spinning Antrenörlüğü Sertifikası’’nı alabilmek için pratik ve teorik dersleri kapsayan dokuz aylık bir kurstan geçmişler. Kurslar Santa Monica'daki bir spinning grubu tarafından denetleniyor.

Program fiyatları

Planet Health Club'a üye iseniz limitsiz 100 dolar artı KDV. 8 giriş ve 12 girişlik şekilleri de var. 8 giriş 50 dolar artı KDV. 12 girişli 60 dolar artı KDV. Hakkınızı ne zaman isterseniz kullanabiliyorsunuz. Üye değilseniz limitsiz aylık fiyatı 125 dolar artı KDV. Spinning bisikletinin fiyatı ise 1400 dolar (KDV dahil). Planet Health Club Telefon: (0212) 257 26 36.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!