Otoyol gişesinde yolsuzluk

Güncelleme Tarihi:

Otoyol gişesinde yolsuzluk
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2005 17:56

Şehir efsanesi olabilir. Gerçek olması da şiddetle muhtemeldir. Hani bir zamanlar Uğur Dündar, Boğaziçi Köprüsü gişelerinde korkunç bir hırsızlığı haber yapmıştı, benzeri bir olay. Bana geldiği şekliyle “Bir kamyon şoförü, susmayı kendine yedirememiş ama işi gereği sık sık bu hattı kullandığından adı bilinsin istemiyor.” Şehir efsanesiyse bile, senaryo güzel!

Kamyon şoförünün iddiasına göre ...’den otoyola giren bir kamyon, ... gişelerine varıyor. Diyelim ki 15 YTL ödeyecek. Fişini ve 15 YTL’yi uzatıyor.

(Kamyonun sürücü mahalli yüksek olduğu için, gişe kulübesinde olanı biteni görebiliyor.)


Gişe görevlisi, 15 milyon liralık fişi bir kenara koyuyor, hazırda bekleyen başka bir fiş alıyor ve ışıklı ÖDENECEK TUTAR bölümüne 15 yerine 1,5 YTL yazıyor. Bu en yakın gişeden girenlerin ödeyeceği ücrettir. Kamyoncu 1,5 YTL’lik fişi alıp, yoluna devam ediyor.

Yani fark (mesela 13,5 YTL) cebellezi!

Aynı kamyoncunun iddiasına göre, (1) kamyoncuların fark / aldırış etmemesi sayesinde ‘kendine çalışan’ gişe görevlileri olduğu gibi, mevzuya uyanıp farkı kırışan şoförler de varmış; (2) ‘Yolsuz’ gişe görevlileri, aynı gün, en yakındaki bir girişteki makineden (sanki araç otoyola girmiş gibi) birçok bilet kestiriyor, bunları gün içinde geçen kamyonlara kullanıyormuş.

Dedim ya, şehir efsanesi olabilir. Ama gerçek olması da (yolsuz memleketimin yolsuz ve uyanık insanlarından herşey beklenir!) şiddetle muhtemeldir.

Görevliler araştırmak isterlerse, yukarıdaki ...’ları bana sorabilirler!


Not:
Bir bilgiye ulaşamadım ve niye yalan söyleyeyim, sırf bunun için otoyola girip çıkmayı gözüm yemedi, ama bir meslektaşım bu akşam bakacak ve bana haber verecek. Merak ettiğim şuydu: Acaba biletlerin üzerinde tarih ve saat yazılı mı? Yazılıysa, denetleme imkânı var demektir. Mesela bir araç, en yakın girişten sabah 8’de girmiş, üç-beş kilometrelik yolu 12 saatte kat etmiş, akşam 8’de çıkmışsa, hele hele her gün böyle 10 tane, 20 tane araç varsa... bir tuhaflık olduğunu bakan anlar herhalde. (Bundan 20-25 yıl evvel, Alfa Romeo’suyla sürat yapmayı seven bir arkadaşımız, Paris’ten Marsilya’ya hız sınırını altüst ederek gelir, sonra ‘giriş çıkış saatlerinden anlaşılır’ korkusuyla, biletini kaybettiğini beyan eder ve azamî ücret öderdi. Demek ki o zaman bile kontrol imkanı varmış. Bugün olmaması mümkün mü?) Ayrıca giriş yapan bir aracın çıkmadığı anlaşılmaz mı? Onu da acaba en yakındaki bir gişeden çıkmış gibi mi gösteriyorlar? Neyse, bunların da çaresini bulmuşlardır herhalde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!