Otomotiv Test Merkezi, onay ve dava sonucunu bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv Test Merkezi, onay ve dava sonucunu bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2017 10:36

Otomotiv Test Merkezi, onay ve dava sonucunu bekliyor

Haberin Devamı

BURSA, (DHA)- CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in, “Yenişehir Otomotiv Test (OTM) Merkezi ne oldu?” sorusuna Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’den yanıt geldi. Buna göre kamulaştırma için iki yılda 53 milyon 866 bin 973 TL ödenen OTM için bir arazi üzerinde devam davanın sonuçlanması ve Fren Test Pistine ait proje yatırımına Kalkınma Bakanlığı’nın izin vermesi bekleniyor.

İki yıl önce Bursa’nın Yenişehir ilçesinde kurulması kararlaştırılan Otomotiv Test Merkezi projesinin, 5 köyün kullandığı 2 bin 300 dönümlük arazi kamulaştırıldıktan sonra yanlış dönüm hesabı yapılması nedeniyle aynı ilçenin daha büyük başka bir yerine taşınmasına karar verilmişti. CHP’li İrgil, verdiği soru önergesinde bakanlığa şu soruları yöneltmişti:



“Otomotiv Test Merkezi projesin de gelinen son durum nedir? 2016 yılı başında merkezinin temelinin kasım ayında atılacağı söylenmişken, 2016 yılı eylül ayında bu tarihin değiştirilerek bu yılın bahar ayında Otomotiv Test Merkezi’nin temelinin atılacağı ifade edildi. Bu sürecin uzamasının nedeni nedir? Arazi tahsislerinde bir anlaşmazlık var mıdır? Bu tahsislerde son durum nedir? Kamulaştırma için şimdiye kadar ödenen miktar kaç TL’dir?”

CHP’li İrgil’in soru önergesine Bilim Sanayi ve Teknoloji Faruk Özlü yanıt verdi. Gelen yanıtta, bakanlığın ilgili kuruluşlarından Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan Fren Testi Revize Fizibilite Etüdü 20 Ekim 2016 tarihinde Kalkınma Bakanlığına sunulduğu belirtilerek şöyle denildi:



“14 Ocak 2017 tarihinde yayımlanan yatırım programında Fren Test Pistinin yapım işine Revize Fizibilite Etüdünün Kalkınma Bakanlığınca onaylandıktan sonra başlanabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, fren test pisti yapım ihalesine Kalkınma Bakanlığımızca yatırım izni verilince çıkılacaktır.



Arazi tahsislerinde Maliye Bakanlığı ile TSE arasında bir anlaşmazlık bulunmayıp; sadece arazinin bir kısmında irtifak hakkı sahibi olarak yer alan firmanın Yenişehir Kaymakamlığı aleyhine açtığı dava devam etmektedir. Ayrıca arazi üzerindeki boru hatlarının deplase edilmesine ve arazinin boşaltılmasına yönelik çalışmalar da sürdürülmektedir. Kamulaştırma için 2015 ve 2016 yıllarında toplam 53.866.973 TL ödenmiştir.”



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!