Otomotiv sektörüne desteğimiz artacak

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv sektörüne  desteğimiz artacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 21:24

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Otomotiv sektörünün yatırımlarının önümüzdeki dönemde artması ve iç pazarın büyümesi için hükümet olarak bugüne kadar verdiğimiz destekleri arttırarak vereceğiz. Otomotiv sektörü bizim için stratejik bir sektör” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ekonomik olarak büyümesiyle otomotiv pazarının da büyüyeceğine işaret eden Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bakanlık olarak vergi ile ilgili çalışma yapacaksak Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) ve Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ile istişare yapıyoruz. Önce söyleyip sonra yapmak maliyede yok. Bugün burada ifade edilen konular için de zamanı geldiğinde yapacaklarımızı yaparız. Yaptığımızda da görürsünüz. Otomotiv bizim için lokomotif ve stratejik bir sektör. Sektörün gelişmesi, iç pazarın büyümesi için verdiğimiz destekleri artıracağız” dedi. Ağbal, OYDER tarafından bu yıl 7’ncisi, “Otomotiv Perakendeciliğinde Sadakatin Gücü” temasıyla düzenlenen Otomotiv Kongresi’nin açılışında konuştu.

OTOMOBİL SATIŞI PATLADI

Ağbal, geçen yıl sonu itibarıyla otomotiv vergilemesinde yeni bir sisteme geçtiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Ben o zaman bu çalışmayı yaparken sektör temsilcileriyle de bu konuları istişare ettim. Bu anlamda özel olarak bir itiraz olmadığını da söyleyebilirim. Burada kritik olan, bu vergileme eşiklerinin belirlenmesinde piyasadaki fiyat değişimlerine idarenin duyarlı olmasıdır. Burada belirli dönemlerde otomatik değişim yapılması veya belirli bir endekse bağlanması şeklinde farklı öneriler geldi. Biz o zaman dedik ki ‘Bizim buradaki amacımız vergileme sistemine yeni parametreler eklemekten ibaret. Yoksa bu sistemi kullanarak genel anlamda otomotiv üzerindeki vergi yükünü yukarı çekmek değil.’ Bu düzenlemeyi hayata geçirdik. Ne yalan söyleyeyim; 2016 yılının kasım ayında da otomobil satışları patladı. İyi de para kazandınız o dönemde. Onu da ifade etmek gerekiyor.”Naci Ağbal, 2016’nın son çeyreğinde hem üretim hem talep tarafında otomotiv sektörünün  ekonomiye çok ciddi anlamda destek verdiğini belirterek, “Bu vergi düzenlemesinin de her bakımdan bir katkısı oldu. Şimdi burada belli ki kur değişimlerine bağlı olarak fiyat değişimleri de oluyor. Onları da görüyoruz. Ama yeni bir sistem getirdik. Bunu uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

İKİNCİ EL ARAÇTA KDV

Haberin Devamı

Ağbal, otomotiv sektörünün kamu maliyesi ve bütçenin gelir tarafı için önemli bir kaynak olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Otomotiv kolay vergi topladığımız bir alan. Yüzde 100 kayıtlı bir sektör. 2016 yılında sadece otomotiv sektöründe 18.9 milyar liralık ÖTV topladık. ÖTV’den iyi vergi topladık.” Ağbal, “İkinci el araçtaki KDV oranı farklılığının ortadan kaldırılması doğru bir talep. Bu konuda çalışıyoruz. Aksesuar konusundaki belirsizlikleri ortadan kaldıracağız. Hep beraber fair-play olsun.”

BAKANLIK YA DA MÜSTEŞARLIK GEREKİYOR

OTOMOTİV Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Alp Gülan da, otomotiv sektörünün 7 ayrı bakanlık ile çalıştıklarını belirterek “Ya bir ayrı müsteşarlık ya da ayrı bir otomotiv bakanlığı kurulması sektörümüze ivme kazandıracaktır” dedi. Gülan, sektörün üretim, ihracat ve pazarda 2016 yılını başarıyla geçirdiğini de belirterek, “Pazarda halen gidilecek çok mesafe olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Otomotiv sektörüne  desteğimiz artacak

OTOMOBİLDE YENİ YOL HARİTASINA İHTİYAÇ VAR

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, OYDER Kongresi’nde yaptığı konuşmada otomotiv sektörünün Türkiye’de en globalleşen sektörlerin başında geldiğinin altını çizdi. Koç, “Ülkemizde, özellikle Avrupa kıtasında önemli üretim ve Ar-Ge merkezi olarak güçlü bir konumdayız. Mevcut durumda yani bugün otomobil üretiminde 14’üncü sırada, hafif ticari araç segmentinde ise dünyada 7’nci sıradayız. Otomotiv üretiminde Avrupa’da 5’inci, hafif ticaride ise 1’inci sıradayız. Otomotiv sektörünün elde ettiği konumu kaybetmemesi için yeni yol haritasına ihtiyaç var” dedi.

Haberin Devamı

KORUMACILIK RİSK YARATIYOR

Ekonomiler üzerindeki korumacı politikalara da dikkat çeken Ali Koç, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hem Amerika hem de Avrupa’da gelir eşitsizliğinin giderek derinleşmesi artan güvenlik kaygıları ve mülteci krizi sebebiyle popülist hareketlerin güçlendiğini görüyoruz. Bu gelişmeler siyaset arenasında beklemediğimiz söylemlere neden oluyor. ABD Başkanı Donald Trump’un küreselleşme, ticaret ve göçmen karşıtı politikalarının ABD toplumunu ve dünyayı kutuplaşmaya itmesi tedirginlik yaratıyor. Trump şirketlerden artık yurtdışına değil kendi ülkelerine yatırım yapmalarını istedi. Ford Meksika yatırımını ABD’de yapacağını açıkladı. ABD’den bu tür korumacılık içe kapanma sinyallerinin glemesi, dünya ticareti ve ekonomik büyüme açısından en büyük risklerden birini teşkil ediyor.”

Haberin Devamı

KALİTELİ EĞİTİM OLMADAN İNOVASYON YAPILAMIYOR

Her şeyin başında insan kaynağının olduğunu söyleyen Ali Koç, eğitim ile ilgili şunlara dikkat çekti: “Gerçek potansiyelimize bugünkü insan kaynağı kalitemiz ile ulaşamayacağımızı söylemek istiyorum. Tabiki burada çağdaş kaliteli bir eğitimden ve eğitime erişimde fırsat eşitliğinden bahsediyorum. Çünkü kaliteli eğitim olmadan inovasyon yapılamıyor. Bilime aktarılan destek ve kaynakların artması, özgür düşünce ortamının sağlanması gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!