Otomobil fiyatına "isteka"

Güncelleme Tarihi:

Otomobil fiyatına isteka
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 11:02

Bilardo sporunun temel malzemelerinden istekanın fiyatı, yapıldığı ağacın türüne ve ismini aldığı dünya şampiyonu sporcuya göre 20 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Özel sipariş ve koleksiyon istekaların bedelleri otomobil fiyatını buluyor.

Dünyanın önemli isteka üreticilerinden bir Japon firmasının Türkiye distribütörü Mehmet Fatih Aksu, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki bilardo oyuncularına kaliteli ve garanti temin edebilecek geniş ürün yelpazesi sunmak istediklerini belirterek, 5 yıldır isteka, bilardo masası, çanta, eldiven, bilardo topu ve tebeşir gibi malzemeleri sattıklarını ifade etti.

İstekanın bilardo sporuyla uğraşanlar için bir tutku olduğunu, bu nedenle firmaların isteka üretimine ayrı bir önem verdiğini ifade eden Aksu, dip ve şaft olmak üzere iki parçadan oluşan istekanın özel ağaçlardan üretildiğini söyledi.

Şaft kısmı için Kanada akçaağacı olarak bilinen bir ağacın tercih edildiğini anlatan Aksu, dip kısmında ise daha çok cocobolo, ebony, snakewood (yılan ağacı), imbuia, kelebek, gül gibi tropik ağaç kerestesinden yararlanıldığını bildirdi.

Salonlarda kullanılan ve amatör sporcular için üretilen istekaların fiyatlarının 8 liradan başladığını anlatan Aksu, şunları kaydetti:
“İstekanın fiyatı yapıldığı ağacın türüne ve ismini aldığı dünya şampiyonu sporcuya göre değişiklik gösteriyor. Profesyonel sporcular, en fazla ilgiyi dünya şampiyonları için üretilen istekalara gösteriyor. Özel sipariş ve koleksiyon istekalarının fiyatları bazen 20 bin liraya kadar çıkabiliyor. Hatta geçtiğimiz yıllarda bir Arap şeyhi kendisi için üzerinde değerli taşların bulunduğu 40 bin dolara isteka yaptırmıştı. Tabii bu çok ender bir durum.”

ŞAMPİYONLARIN GÖRÜŞLERİ ALINARAK ÜRETİLİYOR

Aksu, Amerikan, 3 bant ve Snooker olmak üzere 3 farklı isteka türü bulunduğunu dile getirerek, “Ağırlıkları 470-600 gram arasında değişen istekaların uç kalınlıkları farklılık gösterebiliyor. İstekaları dünyanın en iyi 32 bilardo sporcusunun görüşlerini alarak üretiyoruz. Tropik ağaçlardan ürettiğimiz istekaların yapım aşaması ise oldukça meşakkatli. Bir istekada birden fazla ağaç türünden faydalanabiliyoruz” diye konuştu.

Bir İtalyan firması geçtiğimiz günlerde dünyada “Mr. Magic” (sihirbaz) olarak bilinen eski milli bilardocu Semih Saygıner adına yaklaşık 13 bin lira bedelle satışa sunacağı istekaların seri üretimini yapacağını açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!