Otoda cam filmi yasağı kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Otoda cam filmi yasağı kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 00:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, büyük talep olmasına rağmen, yasak olduğu için araçlarına cam filmi uygulatamayan sürücüleri sevindirecek bir çalışma başlattı.

Haberin Devamı

İlgili kurumların bir araya gelerek yapacakları çalışma sonucunda, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak. Mevzuat hazırlanıp yürürlüğe girdiğinde, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak. Konuya ilişkin Türk Standardları Enstitüsü (TSE) görevlendirilecek ve TSE, cam filmi uygulaması yapmak isteyen firmaların yeterliliklerini değerlendirip, bu firmaları yetkilendirecek. Böylece araç sürücüleri trafik kontrol noktasına ya da muayene istasyonuna giderken, cam filmlerini sökmek zorunda kalmayacak.

Üreticinin önü açılacak

Cam filmi uygulamasının yasak olması nedeniyle bu işi yapabilecek üreticilerin de imalattan kaçındığı, uygulamanın serbestleşmesi halinde yerli üreticinin de önünün açılacağı ifade edildi. Diğer yandan bu uygulama ile araçlarda enerji verimliliği sağlanmasının yanı sıra ülkenin cari açığına da pozitif katkı yapılacak. Cam filmi kullanan araçlarda klima kullanımının yüzde 37 oranında azaldığı, güneş ısısının araç içine girişinin yüzde 61, zararlı ultraviyole ışınlarının da yüzde 98 oranında engellendiği, klima ısı yükünün ise yüzde 50 düşürüldüğünün görüldüğü, bu sayede araçlardaki yakıt tüketiminin de azaldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Sınırlar dikkate alınacak

MEVCUT mevzuata göre, cam filmi kullanan araçlar, araç muayene istasyonlarında ‘hafif kusur’ kapsamında değerlendiriliyor. Herhangi bir trafik kontrol noktasından geçmeleri halinde ise para cezasından trafikten men cezasına varan ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Konuyla ilgili olarak ivedi şekilde düzenleyici mevzuat oluşturulması ve mevzuatın da cam filmlerinin geçirgenlik oranlarının yasal sınırları dikkate alınarak, tekrar düzenlenmesine karar verildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!