Otobil’in yankıları

Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Türkiye’nin en beğenilen otomobilleri yarışması Otobil’in sonuçları büyük yankı uyandırdı.

Sonuçların açıklandığı hafta internet üzerinden yarışmayla ilgili yüzlerce yorum gelirken, Hürriyet’in internet sitesinde bir haberle ilgili belkide en fazla yorumu Otobil sonuçları almış oldu. Yorum yapanların bir kısmı yarışmanın sonuçlarını eleştirirken, bir kısmı ise bu eleştirenlere cevap verir nitelikteydi. Noter huzurunda tamamen otomobilseverlerin oylarıyla belirlenen Türkiye’nin en beğenilen otomobilleri hakkında yapılan bazı yorumlar şöyle:

Birol Hayal: Ne tesadüf araçların hepsi Alman malı. Dünyanın en çok satan aracı Corolla bile kendine yer bulamamış.

Alper Canyaş: Toyota Coralla’nın dünyada çok satıyor olması Türkiye’de en beğenilen otomobillerden biri olduğu anlamına mı geliyor? Seçilen araçların hepsinin Alman kökenli olması acaba Alman otomotiv endüstrisinin başarısından kaynaklanıyor olmasın sakın?

Cem Çağlar Erginağ: Otomotiv sektörüne damgasını vuran Almanların bu yarışmaya da damgasını vurması doğal bir şey. Dünyanın en çok satan otomobili zaten Corolla değil, yine bir Alman otomobili olan Volkswagen Golf’tür.

Levent Öztürk: En çok satan en çok beğenilendir diye bir yargıya katılmıyorum. Sonuçların adil olduğunu düşünüyorum. Çünkü hem işin uzmanları hem de çok sayıda kullanıcının oylarıyla sonuçlar elde edilmiş.
Oktay Al: ABD’de bile herkesin hayali bir Alman otomobiline sahip olmaktır. Japon ya da ABD malı değil. Gerçekten Almanlar otomobil yapıyor.

Nilgün Metin: Bizim ülkemizde yapılan bir yarışmada, bizim ürettiğimiz tek bir otomobil beğenilmemiş. Enteresan.

Efe Uyar: Belli ki Alman hayranlığı var. Galiba çok güvenilir bir değerlendirme değil.

Fırat Özdemir: Dünyanın en iyi otomobil üreticileri Almanlarda ondandır. Almanlar gerçek anlamda otomobil üretiyor.

Kartal Yılmaz: Tamamen şaşkınlık içerisindeyim, dünyada sadece Alman otomobilimi var. Japon otomobillerin kalitesi hiç birisinde yok.

Hakan Öner: Arkadaşlar burada segmentinde en iyi olan araçlara ödül verilmiş. Türkiye’de en çok satan araçlar herzaman en ucuz araçlardır. Çünkü bizler için güvenlik ve kalite 2’inci plandadır.

Naci Çağlar: Zaten yarışmanın adı, ’En beğenilen’, ’En iyi’ değil. Yani insanların ya da oy verenlerin diyelim, çoğunun sahip olmak isteyipte bir türlü alamadığı, hayran olduğu otomobiller seçilmiş. Oy verilirken fiyat, performans pek dikkate alınmamış.

Seyreyle Salih: Bu araçların seçilmesi için oy kullanan insanlar, araçların hangi özelliklerine göre oy vermişler merak ettim doğrusu. Fren sistemi mi, güvenli olması mı, motor gücü mü. Yoksa, ismi, rengi, fiyatı mı, bu araçların kalitesini belirlemis.

Okan Erdem: Türk insanı Alman otomobili sever. Sokaklara bakın bir sürü Alman otomobili göreceksiniz. Ama şu da bir gerçek ki, araçları iyi incelerseniz hakettiklerini göreceksiniz.

Cenk Nayır: Sıralamaya girmek için sponsor olmak ve parayı bastırmak yeterli galiba. Hepsi Alman grup üretimi. Değerlendirmecileri de ayrıca kutlarım.

Murat Özel: Konu "en çok satan" aracın tespiti değil, bilindiği üzere.

Erdal Bencer: Nasıl bir sistemle yapılmış bir anket bu. Daha çok firmaların kendi arasında oyuna dönmüş gibi. Seat, Volkswagen, Audi, BMW hep aynı grubun otoları. Özellikle Seat Cordoba beni çok şaşırttı. Volkswagen Polo’yu koysalardı bari aynı grubun otomobili olarak.

Tansel Bilgin: Aslında kazanan araçların hepsi üst sınıf, fiyat olarak!!! Bence sonuçlar çok gerçekçi değil. Bu araçlara Türkiye’de kaç kişi binebiliyor ki. Pahalı olan araç doğal olarak ucuzundan daha iyi olacaktır. O zaman bu yarışmaya ne gerek var.

İbrahim Çetin: Seçilen araçların tamamına yakını Doğuş Grubu’nun sattığı araçlar. Bu da tesadüf olamaz herhalde. Ayrıca seçilen araçların hangi özelliklerinden dolayı oy aldıklarıda merak konusu. Araçların tamamı segmentinde en pahalı araçlar. Fiyat hususuda önemli."

Muzaffer Dönmez: Eğer bir araç almaya niyetiniz varsa, bu listeyi ciddiye almadan, Alman ADAC touring derneğinin yıllık en az arıza yapanlar listesine bir göz atın. Liste başları hep Japon otomobillerle dolu.

Bülent Öcal: Dünyanın en kaliteli otomobillerini Almanlar yapıyor.

Ayhan Efe: Seçilen araçların Türkiye satış grafikleri ortada. Yurtiçinde yüksek adette satış yapan o kadar modelin içerisinden hep Alman malı araçlar seçilmiş. Çok enteresan...

Serkan Şimşek: Halkımızın bizzat kullanıpta test edemediği ama ezelden beri hayran olduğu Alman otoları bunlar. Hala otomobil deyince lüks ve gösteriş anlıyoruz. Dünyada bu tip yarışlarda kullanırlık, az sorun, ekonomi ön planda oluyor.

Ahmet Yasin Şenay: A grubunun tercihlerini yansıttığı ve bu gruba yönelik bir pazarlama olduğu kanaatini edindim. Ayrıca grupların düzenlenmesi ve araçlarda kullanma maliyetlerinin gözetilmemesi, güvenilirlik sorunlarının göz ardı edilmesi bu kanaatimi güçlendirdi. İlgilenen arkadaşlara what car dergisini tavsiye ederim.

Akın Akın: Kanımca bu anketin tarafsızlığı tartışılmalı. Yanlı kararlar verilmiş gibi arabaların yüzde 90 Volkswagen Grubu ama gerçek piyasada hakimiyeti bu kadar yok. İlginç

Mustafa Yılmaz: Pek inandırıcı bulmadım. Diğer arkadaşa katılıyorum sadece Alman malı.

Ahmet Kargı: Demek ki çok satmak kalite ve beğeni ölçüsü değil. Almanların bu işi çok iyi yaptığı tüm markalarından aşikar.

Boran: Bu otomobiller test edilirken hiç mi fiyat/işlevsellik/tüketim kriterine bakılmadı? Pahalı olanı en iyi ilan etmek çok basit değil mi?

Arzu On: Seçtiğim tüm araçların seçilmesi beni mutlu etti. Almanlar güzel otomobil yapıyor.

Ahmet Küçük: Kimlerin ve hangi sınıfın otomobilleri olduğu açık. Türkiye gerçeği bu işte. Kaç kişinin bu araçlara sahip olduğu bilinmiyor ama en beğenilen olması normal.

Türkiye’nin en beğenilen otomobilleri CNN Türk’te

OTOBİL yarışmasının 12 birincisi bu hafta sonunda CNN Türk ekranlarında. CNN Türk’te yayınlanacak Otobil Birinciler Özel programında yarışmayı kazanan 12 otomobil hakkında ayrıntılı tanıtımlara yer verilecek. Program Cumartesi 12.15 ve tekrarı pazar günü 18.15’te yayınlanacak. Otomobilseverlere duyrulur.
Yazarın Tüm Yazıları