Oto koltuğu seçerken dikkat edin

Hanımlar, beyler, artık zorunlu... Hani şu geçiştirilen, ertelenen, “Acelesi yok, daha bebek” diye ihmal edilen, çoğu ülkede bebeğin hastaneden bile onunla çıkarılması zorunlu olan Güvenli Oto Koltuğu, sonunda ülkemizde de zorunlu oldu...

Haberin Devamı

Avrupa Birliği yasalarına uyum çerçevesinde, bizde de 1 Haziran’dan itibaren yeni Trafik Yönetmeliği geçerli olacak. Çocuklarının araç içindeki güvenliklerinin sağlanması için 1.35 metreden kısa, 36 kg.’den hafif çocuklar için ağırlıklarına ve Avrupa Güvenlik standartlarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale geliyor.
Çocuk koltuklarının, araç içinde bulunan çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemek için mutlaka kullanılması gerektiğini belirten Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nca yapılan açıklamada, çocuğun kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabileceği vurgulanıyor.
Bir çocuk koltuğu kullanılması halinde ise bu yaralanmanın şiddetini azaltmak hatta bazı hallerde tümüyle önüne geçmek söz konusu.
Çocuk koltuklarının, bebekler için ayrı, yürümeyi yeni öğrenmiş çocuklar için ayrı ve okul çağındaki küçük çocuklar için ayrı olmak üzere üç grubu var. Bunların kullanım amaçları aynı olsa da kendi özelliklerine göre kullanılması gerekiyor. Çünkü çocuğun boy ve kilosuna uygun büyüklükte bir koltuk ya da yükseltici seçilmediği takdirde, emniyet kemeri bağlamak herhangi bir yarar sağlamıyor.
Peki oto koltuğu seçerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? ışte bu sorunun yanıtı...
? En önemlisi, koltuğun çocuğunuzun boyuna, kilosuna, yaşına ve tabii arabanıza uygun olması. Çocuğunuz büyüdükçe bunu uygun olanı ile değiştirmeyi sakın aklınızdan çıkarmayın.
? Mutlaka Avrupa Güvenlik Standardı’na uygun, onaylı koltukları satın alın. Isofix olmadan, araca emniyet kemeri ile bağladığınızı sandığınız oto koltuğu ile gurur duymayın. Isofix, bu tür çocuk oto koltuklarını araçlara güvenli monte etmeyi sağlayan sistemdir. Bazı otomobillerde zaten kendinden oluyor, olmayanlar içinse ayrıca satın alıyorsunuz.
? Koltukla ilgili ayarlamaları kullanım kılavuzundan öğrenerek en doğru şekilde yapmalısınız.
? Kısa ya da uzun olmasını önemsemeden her yolculuktan önce mutlaka koltuğun yerine ve çocuğunuzun da koltuğa iyice yerleşmiş olduğundan emin olmalısınız. Bu arada kemer ve kayışların da sıkı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
? Kullanılmış, kaza geçirmiş ya da kemerleri aşınmış bir koltuğu kullanmayın.
? Yüzde 100 pamuklu ve terletmeyen kumaşa sahip koltukları tercih edin. Bu arada kirlendiğinde de çıkarıp yıkayabilmelisiniz.
? Çocuğunuzla yalnız yolculuk yapıyor-sanız, aynadan onu görebileceğiniz bir şekilde yerini ayarlayın.
? En az 8.5-9 kg. olana ve dik oturabilene dek bebekleri arkaya bakacak sekilde yerleştirin. 9 kg üzerindeki bebekler yüzleri öne bakacak şekilde yolculuk yapabilir.
? Bebekler için ve çocuğunuz uyuduğunda omuriliğine baskı olmaması için oto koltuğu mutlaka yatma pozisyonuna ayarlı olmalı. Araba koltuğunun beşik hareketini yapması özellikle 2-3 yaşa kadar çok önemli.
Tabii olay sadece oto koltuğu ile de bitmiyor aslında... ısveç’te birkaç günlük uzun workshop ve eğitimlere katılmış, kısacası bu konuda Volvo Cars tarafından bizzat eğitilmiş biri olarak, çarpışma testlerinde gördüklerime inanamamıştım.
Bizlerin araç içinde önemsiz gördüğümüz çoğu detayın ne kadar yanlış olduğunu da orada öğrenmiştim.
Not: Eğer 12 yaş altında çocuğunuz var ve oto koltuğunuz yoksa, bu hafta sonu seçmenizi öneririm. Ki çocuğunuzu okula götürürken durdurulup ceza yemeyin...
1 Haziran’ın bu salı gününe denk geldiğini hatırlatırım.

Neden su içmeliyiz

Haberin Devamı

Vücudumuz için vazgeçilmez olan su, aynı zamanda çok önemli bir kilo verme faktörüdür. Buna rağmen diyetlerin de en çok ihmal edilen kısmı olur. Çoğumuz bazen bütün günü bir bardak bile su içmeden geçiririz. O yüzden siz iyisi Banu Kazanç Beslenme Merkezi’nin suyla ilgili açıklamalarını dikkate alın.

Haberin Devamı

Vücudumuzun yüzde 50-60’ını oluşturan su, vücut ısımızı dengeler, solunumumuza destek olur, besinleri taşır, atıkları boşaltmaya ve kasları çalıştırmaya yardımcı olur. Susuz geçen 3 günün sonunda ciddi sorunlar yaşamaya başlarız. Bu da suyun ne kadar önemli bir madde olduğunu gösterir.
Beynimizin yüzde 75’i, kanımızın yüzde 82’si ve akciğerlerimizin neredeyse yüzde 90’ı sudan oluşmuştur. Ne kadar çok su içerseniz, metabolizmanız o kadar hızlı çalışır.
Su içmediğiniz takdirde metabolizmanız yavaşlar ve bu da istenmeyen yağların kalıcı olmasına yol açar. Eğer vücudunuz susuzluğa alışmışsa, vücuttaki su daha çok ayak bilekleri, kalçalar ve uyluklarda toplanır. Başka bir deyişle vücudunuz size güvenmediğinden mevcut olan bütün suyu susuz kalmış bir kaktüs gibi tutmaya çalışır.
Vücudunuz bir kere suyun düzenli olarak sağlanacağını fark ettiğinde depolamış olduğu suyu bırakarak kilo kaybına izin verir. Ayrıca gün içinde aldığı besin miktarını kontrol etmekte güçlük çekenler için su içmek, tokluk hissi yarattığından hızlı ve sağlıklı bir çözümdür. Atıştırmalarınızın kontrolü için de yemekten önce ve sokağa çıkmadan önce bir bardak su içmekte büyük fayda vardır.
Önerilen günlük su miktarı 10-12 bardaktır. Basit değişikliklerle diyetinizdeki su miktarını artırabilirsiniz. ışte gün içinde daha çok su almanızı sağlayacak bazı öneriler:
? Arabanızda bir şişe su bulundurun.
? ışyerinde sigara molası yerine su molası verin.
? Su bardağınıza bir kural koyun: “Boşaldığı anda dolacak!”
? Biri iş, biri ev için iki şişe su alın. Birini her gün işten çıkmadan, diğerini de her gece uyumadan önce doldurun.
? Hafta sonları dolabınızda daha çok su bulundurun.

şrek: Sonsuza Dek Mutlu

Haberin Devamı

Mike Mitchell’in yönettiği ve Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz ile Antonio Banderas’ın seslendirdiği animasyon film “şrek: Sonsuza Dek Mutlu” dün vizyona girdi. Serinin son filminde şrek, işadamı Rumpelstiltskin ile imzaladığı anlaşmada dolandırılır.
Rumpelstiltskin’in kral olduğu Uzak Ülke’nin alternatif versiyonunda yeşil canavarlar av malzemesi haline gelmiştir. Saflığı yüzünden yaptığı her şeyi geri alarak dostlarını kurtarmak, şrek’in bundan sonra atacağı adımlara bağlıdır. Bu keyifli filmi çocuklarınızla sinemada izlemenizi öneriyoruz.

Bir Çizgi Film Daha!

Çocuğunuz için kitap arıyorsanız, “Bir Çizgi Film Daha” iyi bir seçenek olabilir.... Mali TV izlemeyi çok sever. Bir gün TV bozulur ve her şeyi bulanık göstermeye başlar. Soluğu tamircide alırlar, ama bozulan televizyon değildir... Peki ama ne olmuştur? “Büyümeye” dair “büyük” sorunları işleyen eğlenceli bir çocuk dizisi...
Yazan: Tülin Kozikoğlu
ıletişim

Avatar

Haberin Devamı

3 Oscar ve 2 Altın Küre ödüllü “Avatar”, tüm dünyada milyonlarca kişiyi sinema salonlarına çekti ve gelmiş geçmiş en çok hasılat elde eden yabancı film oldu. ışte size bu muhteşem filmi ailenizle beraber evinizde izleme fırsatı... Muhteşem görsel efektleri, sesleri ve sinematografik başarısıyla birlikte 7’den 77’ye her kesimden izleyiciye hitap eden “Avatar”, DVD keyfi yapmak isteyen aileleri bekliyor. Tiglon

Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bu hafta

Çok özel bir SBS rehberi: Sınavda başarının sırları, başarılı olmak için nasıl beslenmeli, kendimize nasıl bakmalıyız? Stressiz bir sınav için öneriler, Zoom’da dünyanın en hızlı kirpisi Sonic ve yetenekli arkadaşları, En iyi 10 teknolojik alet, spor sayfamızda da Anadolu’nun köklerinden çıkan bir spor: Bocce var. Sakın kaçırmayın!

Haberin Devamı

Çocuklar Marmara, Ege ve Akdeniz’i tanıyacaklar    

Fotoğraf sanatının önemli ismi Saygun Dura, “Ritüel” fotoğraf gösterisi ile Akbank Sanat’ta. Anneler ve çocukların ücretsiz olarak izleyebilecekleri etkinlikte, sanatçının Marmara, Ege ve Akdeniz’in farklı sularında ve Kızıldeniz, Spadan-Malezya, Komado-Endonezya, Raja Ampat-Papua’da gerçekleştirdiği dalışlarda çektiği birbirinden etkileyici sualtı fotoğraflarının yanı sıra Topkapı Sarayı’nın altında yer alan sarnıç ve Nemrut Krater Gölü gibi farklı enstantaneler de bulunuyor. Sergi dün ziyarete açıldı.
Tel: (0212) 252 35 00

Yazarın Tüm Yazıları