Oto farelerine karşı sosyal medya dedektifleri

Güncelleme Tarihi:

Oto farelerine karşı sosyal medya dedektifleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2016 02:00

Ankara’da oto hırsızlığının artmasıyla binlerce vatandaş sosyal medya üzerinden dedektif gibi iz sürüp, mağdurların araçlarını bulmaya çalışıyor. Çalıntı araç listesiyle gezen gönüllü dedektifler, listedeki bir araca rastlamaları halinde direkt polisi arıyor. Sosyal medya üzerinden son iki haftada bulunan çalıntı araç sayısı ise 60.

Haberin Devamı

Oto farelerine karşı sosyal medya dedektifleri
Başkent’te son dönemlerde oto hırsızlık olaylarında yaşanan artış dikkat çekiyor. Hırsızlık olaylarının ardından polise ‘çalıntı’ ihbarında bulunan vatandaşlar, aynı zamanda arama çalışmalarını sosyal medya üzerinden de sürdürüyor. 141 bin üyesi bulunan ‘Ankara’da Trafik’ isimli sosyal medya grubunun yanı sıra binlerce üyesi olan ‘Ankara Çalıntı Oto Arama’, ‘Ankara Kayıp-Çalıntı Araç’, ‘Çalıntı-Kayıp Araç Ankara’ gruplarında da günde onlarca çalıntı araç paylaşımı yapılıyor. Yapılan paylaşımlarda araç hırsızlığının yanı sıra, akü, teyp, sunroof, gösterge paneli gibi parçaların da hırsızların hedefinde bulunduğu dikkat çekiyor. Sayfa yöneticileri ve vatandaşlar, ağustos ayında denetimli serbestlikte yapılan yeni düzenlemeyle birlikte 38 bin mahkûmun tahliye edilmesinin ardından, hırsızlıkta büyük artış olduğunu savunuyor. 

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLARI VE BİLGİLERİ PAYLAŞILIYOR

Hürriyet Ankara, oto hırsızlığında yaşanılan artışın ardından Başkentlilerin sosyal medyada buluştuğu grupları ele aldı. Başta Ankara’da Trafik olmak üzere Ankara Çalıntı Oto Arama, Ankara Kayıp-Çalıntı Araç, Çalıntı-Kayıp Araç Ankara gibi gruplarda çalınan araçların fotoğrafları, sahipleri ve sayfa yöneticileri tarafından paylaşılıyor. Sayfaların gönüllüleri, hergün güncellenen çalıntı listesiyle beraber şüpheli gördükleri araçları tespit ediyor.

BEBEK ARABASI BİLE ÇALIYORLAR

Ankara’da Trafik sayfasının yöneticisi, ağustos ayında yapılan düzenleme ile 38 bin mahkûmun şartlı tahliye edilmesinden sonra hırsızlık olaylarında büyük bir artış yaşandığını savunarak, “Günde 20’de fazla hırsızlık olayı yaşanıyor. Çalınan araçların listesini kendi çabamızla bir şekilde çıkarmaya ve yaymaya çalışıyoruz. Bize videolar atıyorlar, bebek arabası bile çalıyorlar. Gündüz vakti kapkaçlar oluyor artık” dedi.

Oto farelerine karşı sosyal medya dedektifleri

Haberin Devamı

GÖNÜLLÜLER LİSTEYLE GEZİYOR

Ankara Çalıntı Oto Arama, Ankara Kayıp-Çalıntı Araç ve Çalıntı-Kayıp Araç Ankara sayfaları ise toplamda 3 bin gönüllüden oluşuyor. Gruplar hakkında bilgi veren sayfa sözcüsü, şöyle konuştu:
“Ankara’da birbirinden bağımsız olan gruplar vardı. Birlikten kuvvet doğar diyerek bunları biraraya getirdik. Günlük yayınladığımız ve 166 aracın olduğu bir çalıntı listesi var. Tüm gruplarda paylaşılıyor. Son dönemlerde çalıntı araç sayısında büyük patlama yaşanıyor.

İKİ HAFTADA 60 ARAÇ

İki haftada 60’a yakın araç bulduk. 50 tanesi gruptaki gönüllülerin araçları görüp ihbar etmesiyle bulundu. Gönüllülerimiz çalıntı aracın önüne ya da yanına başka bir araba çekmek suretiyle çalınan arabayı muhafaza edip polise haber veriyor. Gönüllüler hergün güncellenen listeyi görüp telefonlarına indiriyor ve şüpheli bir araç gördüklerinde kontrol ediyorlar. Maddi bir beklentimiz yok, bizim gruplarımızda kimseden araç bulma karşılığında 5 kuruş para talep edilmez.”

Haberin Devamı

YÜKSEK MODELLİLER TEKRAR BULUNMUYOR

Hırsızların kendi aralarında iki gruptan oluştuğunu savunan sayfa yöneticisi, “Bir grup araçları çalıp keyfi olarak gezerken diğer grup ise araçları çalıp parçalayarak satanlardan oluşuyor. Örneğin; yüksek modelli arabalar tekrar bulunmuyor ama Şahin, Uno gibi araçlar bulunuyor. Bu araçları çalıyorlar, daha sonra bununla yüksek modelli araç çalmaya gidiyorlar. Yüksek modelli aracı çaldıkları yerde diğer aracı bırakıp gidiyorlar. Çaldıkları araçlarla gidip inşaatlardan malzeme çalanlar da var” dedi.

SUNROOF VE GÖSTERGE HIRSIZLIĞI ARTTI

Son dönemlerde hırsızların hedeflerinin de değiştiğini belirten sayfa yöneticisi, “Araçların akülerini ve teyplerini de çalıyorlar. Keçiören’de akü hırsızlığı inanılmaz arttı. Bu sıralar da Peugeot grubu araçlara dadandılar. Sunrofflarını ve dijital göstergelere yöneldiler. Bunlar al-sat yapılan parçalar” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!