Otizmli Çocuklar Tehdit Unsuru Değildir

Otizm Dernekleri Federasyonu bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde haberlerde yer alan "otistik çocuk kardeşini havluyla boğmak istedi" haberinden sonra ODFED bir açıklama yaptı. Açıklamada "basında yer alan haberin otizmli çocuklar hakkında kamuoyu algısını yanlış yönlendireceği endişesini taşımaktayız" deniyor. Haklılar. Neden mi? Müsaadenizle, 12 yıl otizmli ve özel eğitim gereksinimli çocuklarla çalışmış biri olarak anlatayım.

Bir çocuğun otizmli olduğunun anlaşılmasının ardından aileyi, özellikle anneyi çok ama çok zor bir süreç bekler. Bu süreçte toplumun ön yargıları, ağır bürokratik işlemler, özel eğitim felsefesinden uzak eğitimciler işi iyice zorlaştırır.

Çoğu aile otizmli çocuğuyla toplu taşıma araçlarından en az 1 kere kovulmuştur.

Haberin Devamı

Çoğu aile otizmli çocuğu nedeniyle girdiği her ortamda "ne işin var dışarıda, al çocuğunu evinde otur" cümlesiyle en az bir kere karşılaşmıştır.

Çoğu otizmli çocuk arkanlarıyla aynı parkta oyun oynarken diğer çocukların annesi tarafından azarlanmış, hatta vahşi damgası yemiştir.

Kaynaştırma eğitimi alması uygun görülen otizmli mutlu bir azınlık, öğretmeni ve diğer ailelerin tutumu nedeniyle sınıftan atılmak istenmiştir.

Daha geçen gün, "çocuğumun sınırındaki otizmli çocuk benim çocuğumu hırpalamış. Sağlık raporu almak dışında ne yapabilirim" sorusunu sordu. O ana kadar, "Süründür! O çocuğun orada ne işi var! Sınıftan attır!" desteğini bekleyen anneye diğer anneler " O çocuğun da eğitim hakkı var! Çocuğun annesiyle arkadaş olun! Otizmi tanıyın! Çocuklarınızı arkadaş olmaları için motive edin!" çıkışıyla karşılaşınca "Bilmiyordum, çok özür dilerim" diyerek çark etmek zorunda kaldı.

Bu bir başarı. Burada annelerin duyarlılığı sayesinde bir çocuk ve hakkı ödenmeyecek bir anne belki de bir kabustan kurtuldu. Hem de hiç haberleri olmadan...

Haberin Devamı

Basında çıkan bu haber ve kullanılan bu dil nedeniyle belki de bir çok otizmli çocuk yeni bir kabusa itildi.

Yapılacak olan şey çok basit: basın çalışanlarına engellilere pozitif ayrımcılık içeren bir dil kullanımı konusunda uzmanlar ve STK'lar destek verecek. Eğer bu problemler aşılamazsa ODFED' in yaptığı gibi kınamaların yapılması kaçınılmaz olacaktır.

Ayrıca her konuda kamu spotu varken, özel gereksinimli çocuklar için kamu spotunun olamamasını çok ayıplıyorum. Hiç mi görmüyorlar? Bu toplumun kusurlu yanlarından hiç mi haberleri yok? Anlamış değilim.

Belki kendileri de farkında olmadan ayrımcılık yaptıkları için, bu konuda bir ihtiyaç saptamamış olabilirler.

Fakat bu böyle olmaz!

Haberin Devamı

Otizmli çocuk anneleri markette, pazarda, okulda, metroda, oyun parkında 7 gün 24 saat çocuklarının toplumsal kabul görmesi için onca insanlık dışı muameleye göğüs geriyor, bir haber metni ayrımcılığı körükleyerek bir çuval inciri berbat ediyor. Olmaz.

Biraz empati, biraz sağ duyu ve bu konuda eğitim şart!

Yazarın Tüm Yazıları