Otelcilerden uyarı: İptaller var

Güncelleme Tarihi:

Otelcilerden uyarı: İptaller var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2016 12:45

TÜROB'un raporuna göre, AB'li turistlerde bu yıl önemli düşüş bekleniyor. Çok sayıda rezervasyon ve kongre iptali yaşanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), son dönemde artan güvenlik endişeleri nedeniyle bu yıl Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelecek turist sayısında önemli düşüş beklendiğini belirtirken; rezervasyon ve organizasyonlarda da çok sayıda iptal yaşandığını açıkladı.

TÜROB'un Türkiye'nin en büyük turizm pazarı konumundaki Almanyaya ilişkin öngörülerini paylaştığı rapora göre, Türkiye'de son dönemde gerçekleşen saldırılar Avrupalı turistler için önemli güvenlik endişesi oluştururken; Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya başta olmak üzere AB ülkelerinden bu yıl gelecek turist sayısında önemli oranda düşüş bekleniyor.

Raporda yer alan bilgiye göre; Alman Seyahat Acenteleri Birliği'nin (DRV) 2016 Türkiye satışlarında yüzde 40 gerileme kaydedildi.

Haberin Devamı

Alman Seyahat Acentaları Kooperasyon Zinciri ise Nisan ayında yaklaşık 600 seyahat acentasının katılımı ile Kuşadasında yapacağı yıllık toplantısını güvenlik nedeniyle iptal etti.

Açıklamaya göre, son olarak İstanbul İstiklal Caddesinde yaşanan saldırı sonrasında hem İstanbul'da hem de Türkiye genelinde çok sayıda rezervasyon ve kongre iptalleri yaşandı.

Bu yıl sektördeki daralmayı azaltmak için oteller tarafından konaklama fiyatlarında önemli oranda indirimlerin yapıldığına işaret edilen raporda, "Bu nedenle sayısal doluluklar sağlansa dahi gelir kaleminde çok önemli kayıpların yaşanacağı bir yıl olarak kayıtlara geçecek" denildi.

AB ülkelerinin yanı sıra siyasi fikir ayrılıkları nedeniyle Rusya Federasyonu'ndan gelecek turist sayısında da 2016'da önemli gerileme beklendiği kaydedilen raporda, Ortadoğu ve İran pazarlarında ise artış beklendiği ifade edildi.

Türkiye-Yunanistan Ege denizi rotasını izleyerek Avrupaya ulaşmaya çalışan sığınmacıların da turistlerin destinasyon kararında belirleyici olacağı kaydedilen raporda, Yunanistanın birçok adasının da turizm talebi açısından 2016'da önemli oranda daralma yaşamasının beklendiği kaydedildi.

Rapora göre Avrupalı turistlerin güvenlik kaygıları sebebiyle Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika yerine bu yıl İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan ve Fransaya yönelecekleri tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

EN OLUMLU SENARYODA KAYIP 3,6 MİLYAR DOLAR

Diğer yandan, turizm sektörüne yönelik rapor ve veri hazırlayan özel araştırma kurumu Turizm Databank'ın yayınladığı rapora göre; Rusya ve Avrupa pazarlarındaki daralma nedeniyle 2016'da Türkiye en olumsuz senaryoda 6.5 milyon turist ve 7.5 milyar dolar gelir kaybı yaşayacak.

En olumlu senaryoda ise turist kaybı 3.1 milyon, gelir kaybı da 3.6 milyar dolar olacak.

Rapora göre; son dakika gelecek ilave talep, turist sayısında yüzde 15-20 iyileşme yaratabilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2015 yılında yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 1.61 azalarak 36.24 milyona gerilemişti. Turizm gelirleri ise yüzde 8.3 azalışla 31.46 milyar dolar olmuştu.

Haberin Devamı

Turizm Databank'ın raporuna göre; Rusya ve daralan bazı Avrupa pazarlarının ağırlığı Antalyada olduğundan, Türkiye'nin yaşayacağı turist ve gelir kaybı en fazla bu ilde yaşanacak. Yapılan tahminlere göre, Antalyanın turist kaybı 3.5 milyonu bulabilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!