Ot Festivali için Germiyanlı kadınlar bilgilendirildi

Güncelleme Tarihi:

Ot Festivali için Germiyanlı kadınlar bilgilendirildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2017 23:05

Ot Festivali için Germiyanlı kadınlar bilgilendirildi

Haberin Devamı

İZMİR'in Çeşme İlesi'nde düzenlenecek Alaçatı Ot Festivali için geri sayım sürerken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri de ot çeşitleri, toplama yöntemleri ve zamanları konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı.



Türkiye'de sayılı festivaller arasına giren ve bu yıl da yoğun ilgi görmesi beklenen Alaçatı Ot Festivali için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisleri de, Çeşme'nin mahallelerinde toplantılar düzenleyerek, yenebilir, faydalı ot çeşitleri, doğru toplama yöntemleri ve doğru toplama zamanları konusunda bilgiler verdi. Ziraat Mühendisleri Ahmet Keçeci ve Hatice Karakaş, Türkiye'nin ilk Slow Food Köyü ilan edilen Germiyan'da, kadınlar için interaktif bir toplantı düzenleyip, açıklamalarda bulundu. Bilgisayar yardımıyla bölgedeki yenebilir, faydalı ot çeşitleri hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, ot çeşitlerinin yörelere göre isim değişikliği gösterdiğini belirtip, bilgisayardan fotoğraflarını göstererek, toplama zamanları ve kullanım şekilleri ile ilgili uyarılarda bulundu.



"BİLİNÇSİZ TOPLAMA İLE BAZI OTLAR TALAN EDİLİYOR"



Bazı ot çeşitlerinin bilinçsizce toplanması sonucu yok olmaya yüz tuttuğunu vurgulayan Keçeci, "Örneğin Çeşme'de çok yetişen 'kaya koruğu' diye bir bitki var. Mersin, Adana gibi bölgelerde çok tüketiliyor. Oralarda, bilinçsiz toplama ve talan nedeniyle kaya koruğu yok olmak üzere. O bölgelerden, kamyonetlerle buralara gelerek, çuvallarla toplayarak, bir kısmını Alaçatı'da satıp, büyük bir kısmını da Mersin'e, Adana'ya götürüyorlar. Bu çok değerli bir bitki. Sadece deniz kenarlarında, kayaların arasında yetişiyor. Bunun gibi bitkilerden örnekler alındı. Analiz yapılıp insan sağlığına etkileri belirlendikten sonra tohum alınıp üretime yönelinecek" diye konuştu.



"SOĞANLI BİTKİ TOPLANMASI YASAK"



Otların toplama yeri ve zamanı hakkında da bilgi veren Keçeci, "Bir ottan faydalanabilmemiz için doğru zamanda toplanması gerekir. Çiçeğe kalkmış bir otu Nisan, Mayıs ayında toplamanın bir anlamı var mı? Eğer bir ot çiçeğe kalkmışsa, bütün enerjisini artık tohuma veriyor demektir. O otu toplayıp tüketmenin hiçbir faydası yok. Ayrıca otları doğru yerden toplamak gerekir. Zaman zaman görüyoruz, yol kenarlarında ot topluyorlar. Orasının doğru yer olması mümkün mü? Şehirden uzak, doğanın temiz olduğu yerlerden ve tarlalardan toplanması gerekiyor. Bir önemli konu da yeterli miktarda toplanması. Bitkiler talan edercesine toplanmamalı. Seyrelterek, popülasyonu yok etmeden toplanmalı ki, bir sonraki yıl bitki kendiliğinden çoğalabilsin. Çok önemli bir konu da salep, dağ soğanı gibi soğanlı bütün bitkilerin toplanması yasak ve kanunen ağır cezası var. Hepinizden ricamız, tarlalarda geziyorsunuz, soğanlı bitki toplayan birilerini görürseniz hemen jandarma, polis ya da bizleri arayın. Yani bu coğrafyayı biz korumazsak, endemik bitkilerimiz bir bir tükenir. Sahip çıkarken de neye sahip çıktığımızı doğru bir şekilde bilmemiz gerekiyor" diyerek uyarılarda bulundu.



İNTERAKTİF TOPLANTI



Söyleşi havasında geçen toplantıda Germiyan sokaklarını çizdiği resimlerle renklendiren duvar ressamı Nuran Erden de söz alıp, "Geçen sene Seferihisar'dan gelirken gördüm, kadınlar anayolun kenarında salep topluyorlardı. Hiç kimse de müdahale etmiyordu. Ne yazık ki birçok konuda bilinçsiziz. Bir bakıyorsunuz, tarihi eserlerin, camilerin duvarlarına yazılar yazılmış. O eserlerin değerini bilmiyoruz" diye yakındı. Bazı Germiyanlı kadınlar da, tanınmayan otların tüketilmemesi, şifalı diye duyulan her otun tedavi amaçlı kullanılmaması gerektiğini söylediler. Reyhan, kuzukulağı gibi bitkileri kendileri yetiştirdiklerini anlatan bazı Germiyanlı kadınlar, hem evlerinin ihtiyacını karşıladıklarını hem de pazarlarda sattıklarını kaydetti.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, Germiyanlı kadınlardan doğadan ot toplarken anlatılanlara dikkat edeceklerine inandığını ifade ederek, Alaçatı Ot Festivali'nde stant açacaklara da bereketli satışlar diledi. Keçeci, müdürlük olarak her zaman bölge insanının yanında olduklarını söyleyerek bilgilendirme toplantısını sonlandırdı.

Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)



FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!