ÖSYM tercih kılavuzu kullanacaklar dikkat! Bu kriterlere dikkat edin!

Güncelleme Tarihi:

ÖSYM tercih kılavuzu kullanacaklar dikkat Bu kriterlere dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2017 19:22

ÖSYM tercih kılavuzu aracılığıyla işlemleri gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar, konuyla ilgili detayları araştırmaya başladı. Yüz binlerce adayın en iyi üniversitede eğitim alabilmek için dikkatle incelediği ÖSYM tercih kılavuzu, 26 Temmuz tarihine kadar işlem görmeye devam edecek. Tercih işlemleri öncesinde adayların bazı hususlarda dikkat etmesi gerektiğini duyuran uzmanlar, yanlış tercih konusunda uyardı. İşte, 2017 ÖSYM tercih kılavuzu ve adayların dikkat etmesi gereken bazı hususlar

Haberin Devamı

ÖSYM tercih kılavuzu, üniversite tercihlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. İyi bir tercih listesi hazırlayarak hayallerine en yakın üniversite ve bölümde okumak isteyen adaylar, ÖSYM tercih kılavuzu üzerinden bu isteklerini gerçekleştirecek. İşte, 2017 ÖSYM tercih kılavuzundan yararlanacak öğrenciler için bazı öneriler 

LYS TERCİHLERİNDE SON GÜN NE ZAMAN?

ÖSYM LYS tercihleri için son günü sınav takvimiyle duyurdu: "2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Haberin Devamı

TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜM LİSTENİZDE OLMASIN

Tercih listenizi oluştururken kendi önceliklerinizi dikkate alarak liste yapın ve istemediğiniz bir programa kesinlikle yer vermeyin. “Nasılsa alışırım” mantığıyla hareket etmeyin. Tek kriteriniz üniversiteli olmak olmasın. Gelecekte zamanınızın büyük kısmını geçireceğiniz alanı iyi düşünün.

ÜNİVERSİTE KODLARINI YAZARKEN DİKKAT

Özellikle üniversitelerin kodlarını yazarken aman dikkat! Bu hatayı onlarca aday yapıyor. Defalarca kontrol edin, hatta bir başkası bu listeyi bir kez daha gözden geçirsin.

YANDAL ÇİFT ANADAL SEÇENEKLERİ

Ortalamanız yüksekse bazı üniversitelerde aynı anda farklı bölümlerde okuyabilirsiniz. Ayrıca bazı üniversitelere düşük puanla girip, okul ortalamanızı yüksek tutarsanız çok istediğiniz yüksek puanlı bir bölümü okuma şansınız da var. Üniversitelere mutlaka bunu sorun.

UZMAN DESTEĞİ ALIN

Tercih işlemleri için mutlaka bir uzman desteği alın. Hem Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda hem de özel öğretim kurumlarında bu konuda görev yapan uzmanlar var. Tercih yaparken bölüme, sıralamalarına, bölümün içeriğine, istihdam koşullarına, üniversitenin niteliğine, üniversitenin sosyal, bilimsel ve yurtdışı imkânlarına dikkat edin.

BURSLULUK ŞARTLARINA DİKKAT

Üniversitelerin; bursluluk şartı ve eğitim dili önemli. Erasmus- Farabi gibi olanaklarla farklı kapılar açılabilir. ÖSYM bursu dışında farklı alanlarda başarılı olanlara üniversiteler destek veriyor. Ayrıca burs imkânı bulamayanlar, özellikle vakıf üniversitelerinde derslerden kalan zamanlarında çalışarak bütçelerine katkıda bulunabilir.

Haberin Devamı

TERCİH ROBOTUNU KULLANIN

Tercih Sihirbazı’na girdiğinizde, karşınıza yerleştirme başarı sıralamaları çıkacak. Puan türlerinin karşılarına başarı sıralarınızı yazacaksınız. Sihirbaz size yol gösterecek, ‘sonraki adım’ dediğinizde ise karşınıza bir il listesi çıkacak. Buradan okumak istediğiniz ili ya da illeri seçebileceksiniz. Ardından, karşınıza üniversiteler çıkacak. Bir önceki adımda seçtiğiniz ilde bulunan üniversiteler karşınıza seçili olarak gelecek. İsterseniz seçtiğiniz illerde olmayan farklı bir üniversiteyi de işaretleyebilirsiniz. Sıra geldi son adıma. Buradan okumak istediğiniz üniversitenin vakıf mı, devlet mi gibi tiplerine; açıköğretim, birinci öğretim gibi eğitim şekline; burs durumu ve istediğiniz puan türüne göre seçim yapabilirsiniz. Karşınıza seçtiğiniz kriterlere göre tahmini olarak yerleşebileceğiniz üniversiteler, bölümleri ve kontenjanları gelecek. Buradan istediğiniz bölümleri ‘listeme ekle (+) ’ sekmesine tıklayarak tercih listenizi oluşturabilirsiniz. Bu kadar basit.

Haberin Devamı

LYS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

PUAN TÜRÜ DEĞİŞEN BÖLÜMLERE DİKKAT

Tercih yapılırken dikkat! Bu yıl kılavuzda puan türü değişen bölümler var. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’yla (YGS) girmeyi düşündüğünüz bir bölümün puan türü MF, TM ya da TS’ye geçmiş olabilir. Tercihinizi etkileyecek bu hatalara düşmemenin yolu da kılavuzu iyi incelemekten geçiyor. YGS ile öğrenci alan 14 bölümün puan türünü tercih listesi oluştururken bir daha gözden geçirmekte yarar var. Çünkü bu bölümlere artık Lisans Yerleştirme Sınavları’yla (LYS) yani TM, TS, MF puan türüyle öğrenci alınıyor. Bilgisayar ve öğretim teknolojileri, beden eğitimi ve spor, kimya, okul öncesi ile özel eğitim öğretmenliği bu alanlardan sadece birkaçı.

Haberin Devamı

Özel yetenekle öğrenci alan iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümleri de artık LYS ile öğrenci kabul edecek. Açıköğretim lisans eğitimi almak isteyenlerin de LYS puanına bakılacak. İlahiyat fakültelerine de artık YGS ile değil, LYS ile girilecek.

Diğer önemli bir değişiklik de mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrenciler için, bu adaylar artık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapamayacak. Ancak bu öğrenciler ek puandan yararlanabilecek. YÖK, meslek lisesi mezunlarının üniversitelerin aynı alandaki ön lisans programlarına yerleştirilmeleri durumunda, merkezi sınavlardan aldıkları puanlara ilave edilecek ‘ek puan’ katsayısını 0.06 olarak açıkladı.

Haberin Devamı

ÖSYM tercih kılavuzu kullanacaklar dikkat Bu kriterlere dikkat edin

 

BAKMADAN GEÇME!