Ostim’e özel yasa iddiası

Güncelleme Tarihi:

Ostim’e özel yasa iddiası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 00:00

Kuruçayırlı Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı, torba yasa içinde geçen OSB’lerle ilgili düzenlemenin Ostim OSB’ye özel olarak yapıldığını iddia etti. Başkan yasanın Ostim Osb’nin tek hakimi konumuna getireceğini söyledi.

Ostİm Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde bulunan Kuruçayırlı Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçındere, geçtiğimiz hafta torba yasa içinde geçen OSB’lerle ilgili düzenlemenin Ostim OSB’ye özel olarak yapıldığını savundu. Yalçındere, yasanın Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ni, Ostim OSB’nin tek hakimi konumuna getireceğini ve bu durumda Ostim OSB içindeki diğer küçük sanayi sitelerinin zarar göreceğini, Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.

En az 50 parsel maliki ögütlenmeli

Çarşamba günü 30 bin polis ve 25 bin öğretmen alımını içeren torba yasanın içine Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nda bazı değişiklikler de konuldu. Yapılan değişiklikle diğer OSB’lerden farklı olarak küçük sanayi sitelerinden oluşan bölgelerin genel kurulları yeniden düzenlendi. Buna göre, OSB Genel Kurulu’nda temsil edilebilmek için, küçük sanayi sitesi yapı kooperatifleri, toplu işyeri kooperatifleri, işletme kooperatifleri, site yönetimleri, imar planında yer alan ve her birinde bir işletmenin yer alacağı en az 3 bin metrekare veya yönetmelikle belirlenecek müstakil sanayi parsel sahipleri ile 3 bin metrekareden küçük sanayi parseli şeklinde yer almış en az 50 parsel malikinin örgütlenmesi gerekiyor.

100 üye için bir kişi

Örgütlenemeyen küçük sanayi siteleri, OSB Genel Kurulu’nda temsil haklarından feragat etmiş sayılacak. Tek bir kooperatif alanının, içinde bulunduğu OSB alanının yüzde 60’ını geçmesi halinde, bu OSB’deki katılımcıların genel kurul temsilcileri her 100 üye için bir kişi olarak tespit edilecek. Temsilciler, kooperatiflerin yetkili organları ile site yönetimince seçilecek. Küçük sanayi sitelerinden oluşan OSB’ler, genel kurul toplantılarını her yılın ilk 6 ayı içinde yapacaklar. OSB, katılımcıların ödemesi gereken arsa ve altyapı katılım payları, elektrik, su, doğalgaz, arıtma tesisi gibi tüketim bedelleri, işletme ve yönetim aidatlarını kooperatif ya da site yönetimlerinden tahsil edecek.

Kanunda Ostim tarif ediliyor

YALÇINDERE, kanundakİ “Tek bir kooperatif alanı, içinde bulunduğu OSB alanının yüzde 60’ını geçmesi halinde; bu OSB’deki katılımcıların genel kurul temsilcileri, her 100 üyesi için bir kişi olarak tespit edilir” cümlesinin Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ni tanımladığını savundu. Yasadaki “örgütlenmeyenler temsil haklarından feragat etmiş kabul edilir” cümlesinin ise Ostim OSB’nin kuruluşundan bugüne geçen 11 yıllık sorunları çözemeyeceğini, aksine kalıcılaştırdığını anlatan Yalçındere, Ostim OSB’nin kuruluşundan bugüne kadar Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi yöneticilerinin OSB yönetimlerinde söz sahibi olduklarınıkaydetti.

Çözüm değil çözümsüzlük getirecek

Ostim Organize Sanayi Bölgesi içinde bulunan küçük sanayi sitelerinden Kuruçayırlı Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçındere, ANKA’ya yaptığı açıklamada kanunun Ostim OSB için özel olarak hazırlandığını ve yasanın, Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ni Ostim OSB içinde hakim konuma getireceğini savundu. Ostim OSB sınırları içinde on küçük sanayi sitesi bulunuyor. Yalçındere, yasanın uygulamaya girmesiyle Ostim OSB içindeki on sanayi sitesinden Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin Ostim OSB Yönetim ve Denetim Kurulu’nda görev alacağını ifade etti.Yapılan değişikliğin Ostim OSB için çözüm değil, çözümsüzlük getireceğini ifade eden Yalçındere, kanundaki 3 bin metrekare sınırının çok geniş olduğunu, 50 kişiyi bir araya getirmenin de fiilen çok zor olduğunu dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!