ÖSO'ya gidiyordu

Güncelleme Tarihi:

ÖSOya gidiyordu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2015 01:19

MİT TIR’larına ait görüntüleri Fransız Haber Ajansı AFP’ye değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu “O dönemde yardıma ihtiyacı olan Türkmen toplumuna yönelik lojistik yardım olduğunu söylemiştim... Yardım Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Suriye halkı içindi” dedi. Davutoğlu dünkü Ankara mitinginde yapılanın casusluk ve ihanet olduğunu belirtti, “Evet çekinmeden söylüyorum; o yardımlar Suriye Bayırbucak Türkmenlerine gidiyordu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT TIR’larına ait görüntülerin yayınlanmasıyla ilgili Fransız haber ajansı AFP’ye seçim gezisi için bulunduğu Kayseri’de konuştu. Geçen yılın başında Suriye’ye silah taşırken durdurulduğu öne sürülen kamyonlarla ilgili fotoğrafların yayınlanmasını bir ‘seçim hilesi’ olarak değerlendiren Davutoğlu, bunu Türkiye’nin çıkarlarına karşı gayrimeşru bir eylem olarak niteledi.

AFP’ye yaptığı açıklamada ‘devlet sırrı’ olduğu için daha fazla yorum yapamayacağını söyleyen Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye halkı ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) yardım yaptığını belirterek ‘askeri içeriği’ konusunda herhangi bir şey söylemedi. Davutoğlu, “O dönemde yardıma ihtiyacı olan Türkmen toplumuna yönelik lojistik yardım olduğunu söylemiştim... Yardım Özgür Suriye Ordusu ve Suriye halkı içindi... MİT TIR’larına baskın, Türkiye’nin çıkarları ve milli güvenliğine karşı gayrimeşru bir eylemdi... Ve şimdi bunların yayınlanması seçimleri etkilemeye yönelik bir çaba... Ama Türkiye ulusal güvenliği için ne gerekirse yapar ve yapmaya devam edecek, uluslararası arenada insani amaçlı sorumluluğu omuzlamak için gerekeni yapar. Bu bizim hakkımız. Bu konunun tartışma konusu olmasına izin vermeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Suriye’ye tek taraflı yardım yapmadığını söyleyen Başbakan Davutoğlu, “Tüm yardım çalışmaları, Suriye’inin Dostları Grubu içindeki uluslararası toplulukla birlikte yürütülüyor, Türkiye’nin tek taraflı yardımıyla değil” diye konuştu.

O YARDIMLAR TÜRKMENLERE

Ahmet Davutoğlu, MİT TIR’larıyla ilgili haberi partisinin başkent mitinginde de sert bir dille eleştirdi. Davutoğlu şöyle konuştu:
“Seçim yaklaşıyor ya hemen bir gazete tekrar MİT TIR’larını haber konusu yaptı. Milliyetçilik iddiasında bulunan, devlete sahip çıktığını iddia eden Bahçeli de bizim Suriye’de yaptığımız yardımları eleştirmiş. Ona bir devlet dersi vereyim; devlet sırrını ifşa edenlerle işbirliği yapılmaz. Bu bir casusluktur, ihanettir. Bu hükümet, Suriye Bayırbucak Türkmenleri’ne sahip çıktığı için başına bu işler geldi. Evet çekinmeden söylüyorum; o yardımlar Suriye Bayırbucak Türkmenlerine gidiyordu, Esed’in katlettiği Türkmenlere. Kılıçdaroğlu, Hatay’ı Suriye sınırları içinde gösteren örgütü destekleyen birini aday yaptı. Tam da seçime giderken bunu yayınlayanlar kirli bir oyunun içindeler. Türkiye’yi suçlu duruma düşürmek istiyorlar. Hiçbir mazlumu yalnız bırakmadık, bırakmayacağız.”

Haberin Devamı

Muamma ve çelişki

Adana’da 19 Ocak 2014’te durdurulan MİT’e ait TIR’lardaki silah görüntülerinin Cumhuriyet’te yayımlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk’tan soruşturma başlatmasına, gazete yönetiminden “Yok öyle yağma” yanıtı geldi.

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Avukat Akın Atalay, önceki gece Twitter üzerinden yaptığı açıklamada soruşturmayı şu ifadelerle eleştirdi: “Cumhuriyet’in yayınladığı fotoğraf ve görüntüler için Adana C. Başsavcılığı da, İstanbul Başsavcılığı da bu görüntülerin doğru ve sahih olmadığını beyan ediyorlar. Tamam, bunu anlıyoruz da, o zaman gerçek olmayan (sahte), uydurulmuş bir bilgi ya da görüntü için, devletin güvenliğine ilişkin bilgi ve belgenin temin edilmesi ve yayınlanması suçlamasını nasıl yapıyorsunuz? Ya o görüntüler sahtedir, ki bu durumda devlet sırrı da olmaz, sırrın temini ve ifşası da olmaz, olsa olsa yalan haber ve görüntü yayınlama söz konusu olabilir. Yok eğer yayınlanan görüntüler nedeniyle, devlet sırrının temini, sırrın casusluk maksadıyla ifşası suçlaması yapıyorsanız, bu durumda görüntülerin gerçek ve devlet sırrı olduğunu kabul ediyorsunuz demektir. Aklımızla alay edecek kadar korkuyor musunuz muktedir olandan? Yok öyle yağma! Suçlarken ve içeri tıkarken, evet bu görüntüler gerçektir ve devlet sırrıdır diyecek, ama aynı zamanda savaş suçunun kanıtı olabilir kaygısıyla gerçek değildir, devletin böyle bir sırrı yoktur diyeceksin. Muktedir ve adamları tam bir kapana sıkıştı. Devlet sırrının temini ve ifşası suçlamasını esas alıp, bundan dolayı adli bir işlem yapsa (tutuklama, dava açma vb), kendi aleyhine bir savaş suçu kanıtını ikrar ve kabul etmiş olacaklar. Bakalım nasıl atlatılacak bu muamma ve çelişki?” (Uğur ERGAN / ANKARA)

Haberin Devamı


Başyazı: Susmak yok


Cumhuriyet gazetesinde dün yayımlanan başyazıda ise şöyle denildi: “Gazetemizde yer alan MİT TIR’larıyla ilgili haber ve yayımlanan fotoğraf ve görüntüler nedeniyle, akıl ve mantıkla açıklanması olanaksız bir şekilde casusluk suçlaması yöneltiliyor. Bir tutuklama işleminin zemini hazırlanıyor. Bu operasyonun ardındaki muktedire sesleniyoruz! Her türlü meşru yoldan ve meşruiyet çizgisinden ayrılmadan gazetecilik görevimizi yapmaya, işlediğin ağır suçlar hakkında halkı bilgilendirmeye devam edeceğiz. Senden korkmuyoruz! Bizi yıldıramazsın! Bizi susturamayacaksın!”


Örtbas çabaları kuşku yaratıyor


TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, MİT TIR’larındaki aramaya ilişkin görüntüleri yayınlayan basın kuruluşlarına soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Feyzioğlu şöyle konuştu: “Bu silahlar uluslararası anlaşma kapsamında giden silahlar mıydı? Hayır. IŞİD veya El Kaide, Nusra bağlantılı bir örgüte gittiği çok güçlü bir ihtimal. Bu silahları Türkiye’den yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılması suç değil mi? Suç. O terör örgütlerinin işledikleri suç değil mi? Suç. Ona silah yardımı yapan suça iştirak etmiş olur mu? Olur. Ne demek basın yasağı getirmek?. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, anayasaya açıkça aykırıdır bu yapılan. Bu suçlamaları ört bas etme çabaları daha da büyük kuşkulara yol açmaktadır. Ben sayın Cumhurbaşkanı’nın çok sevdiği bir cümleyle cevap vereyim. ‘Abdestinden şüphe etmeyenin namazından niye şüphesi olsun?’ diye.” (DHA)

Haberin Devamı


ABD: Türk hükümetine sorun


ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, günlük basın toplantısında, MİT TIR’ları ile ilgili soru üzerine, “O soruyu Türk hükümetine yönlendirmenizi öneririm” dedi. Rathke, başka bir soru üzerine de, “Türklerle eğit-donat konusunda çok yakından çalışıyoruz, bu açık. Ancak sizin sözünü ettiğiniz haberlerin, bununla bir bağlantısı yok” dedi.


IŞİD’i ve El Nusra’yı beslediler


HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Ankara’daki Kolej Meydanı’nda düzenlenen mitingde, MİT’e ait TIR’lardaki silah görüntülerinin Cumhuriyet gazetesinde yayımlanması hakkında şunları söyledi: “Bakın daha bir gün önce Suriye’ye gönderilen MİT TIR’larının içerisindeki silah görüntüleri ortaya çıktı. O MİT TIR’ları için ne diyorlardı? ‘İnsani yardım malzemesi’ değil mi? İlaç kutularının altından silahlar çıktı, o silahların görüntüsü çıktı. ‘İnsani yardım taşıyoruz’ dediğiniz o TIR’ların içinde. O TIR’larla insanlık düşmanı IŞİD’i, El Nusra’yı beslediler. Onların silahlandırdıkları TIR’lar dolusu mühimmat, gönderdikleri eğitip donattıkları o çeteler daha bir gün önce Akçakale’de 100 Arap halkını katletti. Araplar sınırda toplu katliama uğradı. Sadece Kürdün, Ezidi’nin, Süryaninin değil Arap toplumunun da en büyük düşmanı olan bu saldırganlığı besleyen, destekleyen, savaş siyaseti yürüten, işte bu hükümettir, işte bu siyasi iktidardır. Ve hala aynı katliam ve savaş siyaseti ile iktidarda kalmaya çalışıyorlar.” (Fevzi KIZILKOYUN/ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!