Osmanlı'nın kayıp hazinesi Leeds Müzesi'nde

Güncelleme Tarihi:

Osmanlının kayıp hazinesi Leeds Müzesinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2011 11:11

Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait altın ve gümüşten yapılmış kılıç, tüfek, miğfer ve zırhlı askeri kıyafetlerinden oluşan tarihi eserlerin İngiltere’nin Leeds şehri Kraliyet Askeri Müzesi’nde sergileniyor.

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve Leeds Belediyesi’nin davetlisi olarak Leeds şehrini ziyaret eden DHA Muhabirleri, şehir merkezi yakınlarındaki Clarence Dock semtinde bulunan ‘Kraliyet Silah Müzesi’de (Royal Armouries Museum) sergilenen Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait altın ve gümüşten yapılmış kılıç, tüfek, top, miğfer ve zırhlı askeri kıyafetleri görüntüledi.

ALTIN VE GÜMÜŞ YAPIMI MİĞFER

Müzede sergilenen eserler arasında altın ve gümüş yapımı ‘Miğfer’ dikkatleri çekiyor. 14 ve 15’inci yüzyılları arasında giyilen Akkoyunlular dönemine ait miğfer, ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor.

ÇAKMAKLI TÜFEK

14. yüzyılın sonlarında kullanılmaya başlanan tüfek, ilk zamanlar ağızdan doldurulan, yivsiz ve ağır bir yapıya sahipti. Ateşleme dışarıdan yapılıyordu. Bu sebeple ancak savunmada kullanılabilmekteydi. Zamanla hem savunmada, hem de taarruzda kullanılmaya başlandı. Dışarıdan ateşlemenin mahzurlarını gidermek için birbirine çarpan iki demirin çıkardığı kıvılcımla ateşlenen çakmaklı tüfekler yapıldı. Osmanlı dönemine ait Bu tüfeklerden biri de ‘Çakmaklı Tüfek’ adıyla yine bu müzede yer alıyor.

Haberin Devamı

1996 yılında hizmete açılan ve ücretsiz gezilebilen Kraliyet Askeri Müzesi’nde, İsa’dan önce ve sonrası dönemleri kapsayan Pers, Ain Jalut, Crecy Savaşları’na katılan şövalye ve askerlere ait malzemelerde sergileniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!