Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi sağlık arşivi bilinmeyenleri ortaya çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi sağlık arşivi bilinmeyenleri ortaya çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 19:05

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi sağlık arşivi bilinmeyenleri ortaya çıkardı

Haberin Devamı

DENİZLİ İl Sağlık Müdürlüğü'nün, '1865-1953 yılları arasında Osmanlı- Cumhuriyet Dönemi Denizli'de Sağlık Arşivi" sergisi törenle açıldı. Sergide yer alan 20 Eylül 1893 yılına ait bir belge, Denizli'de ortaya çıkan ve ölümlerin yaşandığı bulaşıcı hastalığın tüm Türkiye'ye yayılma tehlikesinin, tüm şehrin karantinaya alınarak atlatıldığı, ölümlerin yaşandığını gözler önüne serdi. Anadolu'nun nasıl büyük bir tehlike atlattığını ortaya koyan belge büyük ilgi gördü.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü'nün Teras Park Alışveriş Merkezi'nde düzenlediği serginin açılışına Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Denizli İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Denizli İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yıldız, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, Denizli İl Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Berna Öztürk, protokol üyeleri katıldı. Sergide, Sağlık Müdürlüğü'nün Sağlık Bakanlığı'nın arşivinden elde ettiği belgeler ile 1865-1953 yılları arasında Osmanlı- Cumhuriyet Dönemi Denizli'de Sağlık Arşivi belgeleri yer aldı. Sergide, Sağlık İl Müdürü Şükrü Arpacı, arşivdeki Atatürk imzalı bir sağlık belgesini Vali Ahmet Altıparmak'a hediye etti. Daha sonra protokol üyeleri, sergideki Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi belgelerini inceledi.

Sergideki belgeler arasında dikkat çekenlerde oldu. Denizli'de 5 kişinin öldüğü bulaşıcı hastalığın Anadolu içlerine ve İstanbul'a kadar yayılması mümkün olduğu için il genelinde seferberlik başladığı belirtilen 2. Abdülhamit'in Başkatibi Süreyya imzası yer alan 20 Eylül 1893 tarihli belgedeki, ""Denizli'de çıkan bulaşıcı hastalığın mahalliden gerekli tıbbi önlemleri alınarak yok edilmesi. Denizli'de dahi zuhur etmiş olan hastalıktan on beş kişi etkilenmiş, bunlardan beşi vefat etmiştir. Denizli'de hastalıkta mücadele için temizlik ve beslenme kurallarına uyulmadığı Aydın'da bulunan Hıfzıssıhha-i Umumiye Müfettişi Mirliva Bonkowski Paşa tarafından bildirilmiştir. Hastalığın yayılmaması için sıhhi bütün tedbirler alınmaktadır. Bu tedbirler sıkı bir şekilde uygulanmalıdır. Allah korusun bu hastalık Anadolu içlerine ve İstanbul'a kadar yayılması bile mümkündür. Bu sebeple bu hastalık Denizli sınırları içinde kurutulmalıdır. Hemen gerekli tedbirler almak üzere İzmir'den Lüzumu kadar doktor ve sağlık malzemesi özel bir tren ile acilen Denizli'ye gönderilmelidir. Aydın Valisi Denizli'ye bir vekilini göndersin ve kendisinin de gerekli işlemleri zamanında yapıldığını kontrol etmek için iki üç günde bir kere Denizli'ye gidip gelmesi hakkında Bonkowski Paşa'ya Padişah ikinci Abdülhamid Han'ın emridir" yazısı dikkat çekti.

Ramazan ÇETİN DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!