Osmaniye'de Yaşar Kemal Sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

Osmaniyede Yaşar Kemal Sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2017 13:25

Osmaniye'de Yaşar Kemal Sempozyumu

Haberin Devamı

OSMANİYE'de Türk edebiyatının usta isimlerinden Yaşar Kemal anısına bu yıl ilki düzenlenen 'Yaşar Kemal Kültür Sanat ve Edebiyat Festivali' kapsamında 'Yaşar Kemal Sempozyumu'  yapıldı.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'ndeki (OKÜ) sempozyuma Vali Kerem Al, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, OKÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Türk, Baro Başkanı Dilem Aksoy, çeşitli kurumların temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Yaşar Kemal Platformu Üyelerinden Ebru Aksoy, açılış konuşmasında, Yaşar Kemal Kültür, Sanat ve Edebiyat Festivali'nin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. OKÜ Rektörü Türk ise Yaşar Kemal'in kitaplarında Çukurova'yı anlattığı bölümleri okuyarak, "Eşsiz kalemiyle eserlerini özgün bir anlatıma döndüren usta kalemin betimlemesinin bu gücü, yaşadığı topraklara sevdası ve yörenin sözlü edebiyatın kendine özgü anlatımıyla harmanlanmasından gelir" diye konuştu. Yaşar Kemal'in eserleriyle ölümsüzleştiğini belirten Rektör Türk, "Yaşar Kemal'in kitapları nesiller boyunca okunacak ve Anadolu'yu dünyaya tanıtacaktır" dedi.
VALİ AL: EDEBİYATIMIZIN ULU ÇINARI
Vali Kerem Al ise Yaşar Kemal'i 'Edebiyatımızın ulu çınarı' sözleriyle tanımlayarak, şunları kaydetti: 
"Çukurova mümbit topraklara sahip bir coğrafyadır. Verimlilik sadece ürün anlamında değildir, bu topraklarda aynı zamanda sanatın her kolunda ürünler veren sanatçılar da yetişmiştir. Bu sanatçıların en önemlilerinden biri olan Yaşar Kemal'i bugün burada hep birlikte anıyoruz. Yaşar Kemal, Çukurova coğrafyasının gür bir sesidir, edebiyatımızın ulu çınarıdır. Çukurova'yı onun kadar güzel anlatan başka bir yazar yoktur. Çukurovalılar olarak, Türkiye olarak yazarımızla övünüyoruz."
Açılış konuşmalarının ardından Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan "Bir Yudum İnsan; Yaşar Kemal" adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Yazar Adnan Binyazar’ın "Dede Korkut’tan Yaşar Kemal’e Ağıt Kültürü" başlıklı makalesinin okunmasının ardından sempozyumun "Yaşar Kemal Edebiyatında Çocuk" başlıklı ilk bölümüne geçildi. Yalvaç Ural moderatörlüğündeki oturumun birinci bölümde eleştirmen-yazar Feridun Andaç, Yazar Prof. Dr. Sedat Sever ve akademisyen Yrd. Doç. Dr. Seza Yılancıoğlu konuştu.  "Yaşar Kemal Araştırmaları Nasıl Yürütülmelidir?" başlıklı ikinci bölümde ise Ayşe Semiha Baban Göğceli moderatörlüğünde Yazar Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Yazar Prof. Dr. Kenan Mortan ve Yazar Prof. Dr. Sedat Sever konuşma yaptı.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!