Osmaniye'de salça yapma telaşı başladı

Güncelleme Tarihi:

Osmaniyede salça yapma telaşı başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2018 11:56

Osmaniye'de salça yapma telaşı başladı

Haberin Devamı

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE'de kırmızı biber satışlarının başlamasıyla, kadınlarda da salça yapma telaşı başladı.
İmece usulü bir araya gelen kadınlar bir sene boyunca kullanacakları salçaları yapmak için bir araya geliyor. Özenerek temizlenen biberler, salça makinesinde çekildikten sonra tuzlanıp kurutuluyor. Osmaniye Sebze Hali ise salçalık kırmızı biberlerin gelmesiyle birlikte hareketlendi. Sabahın erken saatlerinde hale gelen vatandaşlar salçalık biberleri almak için adeta birbiriyle yarışıyor. Kilosu geçtiğimiz yılla neredeyse aynı olan salçalık kırmızı biberler için "Doların artışından etkilenmeyen tek ürün" yorumları yapılırken, kilosu halde 1.3 TL’den satışı yapılıyor.
YEMEKLERİN LEZZETİ EL YAPIMI BİBER SALÇASINDA
Toprakkale Dağıstan Mahallesi’nde salça yapma telaşında olan ev hanımları, sebze halinden çuvallarla alınan kırmızı biberleri evlerine getirilerek temizliyor. Mahallenin en yaşlılarından birisi olan Halime Ağsubaşı  (75) kendisini bildi bileli bu zamanlarda salçalık biber yaptıklarını söyledi. Yemeklerdeki lezzetin sırrının özenle yapılan bu el yapımı salçalarda olduğunu aktaran Ağsubaşı, "Bu salçalar tamamen doğal el yapımı. Biberler temizleniyor, çekiliyor, tuzlanıyor ve kurutuluyor. İçersinde hiçbir katkı maddesi yok. Salçanız 3-4 gün sonra yenilmeye hazır hale geliyor." dedi. Mahallenin kadınları olarak nerede salça yapılıyorsa ona yardıma gitmek için bir araya geldiklerini dile getiren Halime Ağsubaşı, "Bu yılda biber bereketli idi. Bu sene salçalık biber telaşı Kurban bayramı öncesine denk geldi. Okullar açılıncaya kadar kırmızı biberler salçaya dönüşecek" diye konuştu.
100 Kilo kırmızı biberden, yaklaşık 15 ile 20 kilo arasında salça aldıklarını belirten Halime Ağsubaşı şunları söyledi: "Yaptığımız salçaların bir kısmını kendimiz için ayırıyoruz. Bir kısmını ise uzaklardaki sevdiklerimize gönderiyoruz.  Almanya başta olmak üzere yurt dışında akrabası ve tanıdıkları olanlar bu salçalardan sipariş veriyor. Gönderebilenler bir şekilde gönderiyorlar. Buranın salçası çok lezzetli olur. Bu lezzeti bilenler de bizlerden talepte bulunurlar." Bazı kişilerinde fazla kırmızı biber alıp yaptıkları salçayı sattıklarını aktaran Ağsubaşı bu salçaların bu sene 25 ile 30 lira arasında değişen fiyatlarla satılacağını sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!