'Oslo süreci ihanet değildir'

Güncelleme Tarihi:

Oslo süreci ihanet değildir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2016 00:01

TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda konuşan eski MİT Müsteşarı Emre Taner, Oslo görüşmesiyle ilgili, “Biz Oslo sürecine, ‘yabancılar Kürt meselesini oyuncak yapmasın’ diye girdik. Ne kadar yabancı servis varsa PKK ile iç içe. ‘Müdahale etmemiz lazım’ dedik. Oslo ihanet değildir” diye konuştu.

Haberin Devamı

TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, 2005-2010 yıllarında görev alan eski MİT Müsteşarı Emre Taner’i dinledi. Taner, Oslo görüşmesi ve çözüm süreci ile ilgili, “7 Şubat’ta Gülen beni ve Fidan’ı yargı önüne çıkarmak için çok dehşetli bir kumpas kurdu. (Cemaatin kendisine yönelik suçlamalarını kastederek) Ben KCK’nın kurucusuyum. Allah’ın işine bakın. Biz Oslo sürecine, ‘yabancılar Kürt meselesini oyuncak yapmasın’ diye girdik. Ne kadar yabancı servis varsa PKK ile iç içe. İstediklerini alıp, veriyorlar. Müdahale etmemiz lazım. Başkalarına bırakmayalım dedik. Çok taraflı uluslararası konferansa götürmek istiyorlardı, tam aleyhimize. Oslo ihanet değildir. Oslo, kanın durdurulması için yapılmış hadisedir” diye konuştu. Taner, milletvekillerinin sorularına verdiği yanıtlarda şunları kaydetti:

İLK KIRILMA 2009 YILINDA
2009 bize göre ilk kırılma yaşanıyor. Mit Erzincan bölge olayı. Savcı-hâkim-polis üçlüsü durdurulamaz hale geliyor. Erzincan olayını ciddi şekilde Başbakan’a (Erdoğan) anlattım. Bu işle ilgilenen bakanlar (Adalet Bakanı gibi) üzerime yürüdü. Başbakan’a şikâyet ettiler. Refleksimizi ölçüyorlar, yarın adres sizsiniz, benim dedim.

ERKEKÇE ÖZELEŞTİRİ YAPMALIYIZ
15 Temmuz birçok dersi getirip önümüze koymuştur. Birbirimizi yiyerek bir yere varmamız mümkün değildir. Ama özeleştirimizi de erkekçesine, açıkçasına yapmak mecburiyetindeyiz. Yapamadık. Alamadık. Fetullah Gülen’in 15 Temmuz’da bir ihtilale sebebiyet verebileceğini alamadı bu gizli servis, alamadı. Eksikleri, fazlaları vardır. Oturalım bunu düşünelim, konuşalım.

HABUR’DA TIKANDI
(Çözüm süreci) İç ve dış mihraklar yürümesin istedi. Örgüt içindeki bazı kadrolar istemedi. Bazılarıyla yüz yüze görüştüm. 500 yönetici kadro ne olacağız dediler. Dönersek ‘tutuklanacağız’ dediler. Norveç’te oturun dedim. ‘Hangi parayla’ 60 yaşına gelmişler. Emeklilik yok, ölüm var. Yanaşmak istediler, bu olmadı. Önlerine doğru bir harita konmadı. Habur’da tıkandı, ihanet değildir. Silahların bırakılmasına çalışıyoruz. Bu kadrolar olduğu gibi Türkiye dışına çıkacak, uluslararası bir rehabilitasyon olacaktı.

FETÖ’NÜN BOYU KISA KALIR
15 Temmuz faciadır. Sadece FETÖ’nün anlayışı ile realize edilemez. FETÖ’nün boyu kısa kalır. 2., 3. darbeden endişe edilirse, arkadaki küresel akıl göz ardı edilmesin. Büyük bir beladan, köşe başından dönüldü.

(Çözüm süreci parlamento eliyle yürüseydi) Bizim arzumuz buydu. İmralı’nın arzusu da buydu. Eğer böyle olsa idi Habur, Oslo yaşanmazdı. Siyasi iktidarın kendi tercihi, aldığı kararla, ‘şimdilik böyle yürüsün’ dendi.” 

'SUİKAST OLABİLİR ÖNLEM ALINMALI'
(Bundan sonra ne olabilir) “Darbe işinden sonra başarısızlık olursa ondan sonra suikast gelir. Ondan sonraki tek enstrüman odur. Suikastlara dikkat etmek gerekir. Hiçbir bilgiye sahip değilim. Güvenlik son derece önemlidir. DEAŞ gibi kendini kaybetmiş örgütleri de dahil ederseniz, özel önlemler alınması lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!