Ortadoğu’nun hedonizm merkezi Beyrut

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu’nun hedonizm merkezi Beyrut
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 00:00

Bir Beyruttur gidiyor. Çevremde kime Beyrut desem, ya iç geçirerek görmek istediği birkaç şehirden biri olduğunu söylüyor ya da yeni gitmiş dönmüş, ballandıra ballandıra Beyrut maceralarını anlatıyor.

80’lerin, 90’ların hatta 2000’lerin ajanslarıyla büyüyenler için İsrail bombardımanı, iç savaş, katliam ve suikastlerle akla gelen Beyrut, yeni Barcelona olmuş da haberim yok. Meğer Beyrut’a ne çok kişi gitmiş... Demet Akbağ Gemayze semtindeki eğlenceyi övüyor; Gülben Ergen nasıl zengin bir mutfağı olduğunu söylüyor. Henüz görmemiş olanlar da derin bir iç geçirip ilk fırsatta görmek istediğini söylüyor Beyrut’u.
Bebek’te Hepsi Hikaye diye bir oluşum var mesela... Müdavimleri toplanıp toplanıp gündemdeki konuları tartışıyor, sağlıktan sanata kadar çeşitli trendleri inceliyorlar. Son mailing’leri tahmin edeceğiniz üzere Beyrut üzerine. Hepsi Hikaye’nin kurucusu Zeynep Atılgan Boneval da Beyrut’a gitmiş, “burası Ortadoğu’nun hedonizm (keyifçilik, zevkçilik) başkenti olmuş” diyor.

TEMELKURAN ÇARPANI

Beyrut’un memlekette bu kadar popüler olmasında Lübnan’ın fahri konsolosu gibi çalışan Ece Temelkuran’ın payı büyük tabii. Muz Sesleri romanını bir kenara bırakın, Dünyanın Yeni Başkenti yazı dizisine denk gelmiş olmak bile kafi insanın içine bir Beyrut kurdu düşmesi için.
Ama sadece memlekette değil, dışarıda da trend Beyrut. Oyuncu Rob Lowe gitmiş, diyor ki “her akşam yarın öleceklermiş gibi eğleniyor Beyrutlular!” Dünyanın en özel noktalarında büyük partiler veren JB de bu yılki partisi için Beyrut’u seçti. Ünlü viski markası 11 Haziran’da 7 bin yıllık Byblos harabelerinde yapacak global partisini. Algıda seçilik midir bilmem, partiye davet aldığımdan beri de sürekli Beyrut’la ilgili bir şeyler duyuyor, okuyorum. En çok da dillere destan gece hayatı hakkında.

HER GECE POMPEİ

Belki de yıllardır savaşın ortasında yaşadıklarından, yarınlarının asla garanti olmamasından Beyrutluların bu Pompei tavrı. Körfez ülkelerinin zengin Arap gençlerinin de gözdesiymiş Beyrut. Ülkelerinde giremedikleri günahlara Beyrut’un özgür atmosferinde kolayca erişebildikleri için.
Ucuz değil ama İstanbulla kıyaslandığında yine de “insaflı” deniyor. İşadamları heyetini yumurta yağmuruna tutan Ermeni fanatiklerle soykırım tartışmasına girmezseniz, genel olarak da güvenli bir şehir. Üstelik vize de yok. Gideceğiz, göreceğiz bakalım.
Dönüşte de ayrıntılı bir Beyrut rehberi de farz oldu tabii...

HAFTAYA KALAN

* Pazartesi Bob Dylan Cemil Topuzlu’ya geliyor. Tanıdıklar arana... Davetiye ayarlamaya çalışılına... Bulunamazsa para bayılına, gerçi bir tek ayakta yer var ama bilet alına... Ha keza perşembe akşamı da Rihanna Kuruçeşme Arena’da... Bob Dylan’la aynı prosedür takip edile... Andır hör ambırella...
* Amerikalı bir arkadaşım yıllar önce öğretmişti Beyoğlu’ndaki Nature&Peace kafeyi. Öyle organik-sağlık gibi bir takıntım olmadığı için bir daha da gitmemiştim. Duydum ki şu sıralar kıyamet kopuyormuş. Yemekler bir tarafa, geceden sabahlara kadar eğleniliyormuş. Bir bakıla, teyit edile, doğruysa müdavim oluna...

HAFTADAN KALAN

* Kahır, kahır, kahır... Daha önce niye üşenip hiç gitmedim ki? Kemer Golf&Country Club’ta pazar günü Chill Out Festival vardı. Memleketin en tiki festivali biliyorsunuz. Not alına, seneye takip edile, asla kaçırılmaya...
* Serdar Ortaç’ın şarkı sözleri yine aldı başımdan aklımı. Deli saçmasıyla, ermişlik arasındaki ince çizgide dansediyor yine Ortaç külliyatı. Nasılsa melodiler hemen hemen eskilerin aynısı, çok kafa yormadan güfteler ezberlene, yazın eller havada söylene...
* Mert Çiller’in Asmalımescit’te açtığı Hardal adlı sosyetik mekanı duymuşsunuzdur. Hatta belki gitmişsinizdir bile. Peki narlı mojito’sunu içtiniz mi? Denene, bitirile, yenisi sipariş edile...

ŞEHİRDE CUMARTESİ ATEŞİ

ROCK SEVENLERE
Maçka’da Mika
Yaptığı müziğe happy (mutlu) müzik diyen de var hiperaktif rock diyen de. Kim ne derse desin Freshtival’i düzenleyenleri kutlamak lazım çok sevilen bir isim olduğu kesin Mika’nın. Ekşi Sözlük’te hakkında yazılmış bir şiire rastladım okuyunca ne demek istediğimi anlayacaksınız: “Yareppim yaratmışsın Mika kulunu / Vermişsin bu güzelim volumu / Aşık oldum bu adama iyi mi / Evlenelim dese kaçar giderim.... Onun için gay diyorlar desinler / İftira atanlar bamya yesinler / Ben onu böyle de severim / Hiç farketmez saygı duyar, geçerim... Miller Freshtival Maçka Küçükçiftlikpark’ta 14.00’te başlıyor. Biletler kapıda 40 lira.

POP SEVENLERE
Rafet El Roman Suada’da
Aslında hangisi daha meşhur bilmiyorum. Kendisi mi yoksa yetiştirmesi Yusuf Güney mi? Neyse her ikisi birlikte 22.00’de Kuruçeşme Suada’da konser verecekler. Girişler 45 lira. (212) 263 73 00.

ALATURKA SEVENLERE
Selim Sesler Boğaz’da
Urban Bug ve Feraye Restoran ortaklaşa Boğaz’a tekne kaldırıyor, klarnetçi Selim Sesler de kulakların pasını siliyor. Kalkış saat 20.00’de Arnavutköy’den. Et tercih ederseniz 80, balık isterseniz 100 lira ödüyorsunuz. (212) 244 74 72.

ANADOLU’DA BU AKŞAM

Müslüm Baba Antalya’da
Müslüm Gürses “Batsın Bu Antalya” demek için bu akşam 19.00’da Olympos’a 3 kilometre kala, sağ taraftaki Ecotown’da. Biletler 25 lira. (530) 822 21 36.

Yıldız Tilbe Bursa’da
Şampiyonlar, Ataevler’deki Bursa Suare’de Yıldız Tilbe’yi ağırlıyor bu akşam. Saat 22.30’daki konsere biletler 30-45 lira. (224) 443 10 01.

Moğollar Ankara’da
Davulcuları Engin Yörükoğlu’nu kısa süre önce kaybeden Moğollar Grubu 19.00’da Etimesgut TOKİ Anadolu Lisesi’nde. Biletler Biletix’te 15 lira. www.biletix.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!