Ortadoğu’dan dünya ekonomisi

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu’dan dünya ekonomisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2002 16:03

Ortadoğu ekonomisi konusunda iki uzman bir araya gelerek yeni bir pencereden dünyaya bakmamıza yardımcı oluyor. Roger Owen ve Şevket Pamuk'un birlikte hazırladıkları kitap, birinci dünya savaşından bu yana ulusal ekonomi analizlerini içeriyor. Kitapta ayrıca, geçen yüzyıl, dünya, Ortadoğu ve özellikle Türkiye ekonomisini merak edenler için ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

Haberin Devamı

Ekonomi alanında sayısız kitap yazılır. Yaşanan ekonomik krizler, gelişen ulusal ekonomiler, global pazar, ticaret, ülkeler arası alışveriş....

Hatta bütün bu bilgileri günlük gazete sayfalarında bile okuyor ve izliyoruz. Neredeyse bir ekonomist gibi her şeyi biliyoruz. Üstelik bunun için, biraz yakından ekonomi sayfalarını takip etmek bile yeterli olabiliyor. Bu kadar keşmekeş arasında ve hızlı dönen ekonomi dünyasında, yeni bir yayın daha okurları ile buluştu.

Bir ekonomi kitabı olarak oldukça yalın bir anlatım diline sahip olan kitap, aslında görünüş olarak oldukça da kalın sayılabilir. Şevket Pamuk ve Roger Owen'ın birlikte hazırladıkları 20. Yüzyılda Ortadoğu Ekonomileri Tarihi kitabı, Ayşe Edirne'nin çevirisiyle Sabancı Üniversitesi Yayınları'ndan okurlara sunuldu.

Haberin Devamı

Ortadoğu ekonomisi konusunda uzman iki akedemisyenin ortak ürünü olan kitap, bizlere şimdiye kadar pek üzerinde durulmayan bir konuyu okuma fırsatı yaratıyor. Kitap ilk kez Ortadoğu ekonomilerini ulusal ekonomiler perspektifinden ele alıyor. Üstelik bunu son derece yalın bir dille anlatıyor.

Kitabın tamamını okuduğunuzda 1918'den bu yana dünyada ekonomisi hakkında geniş bilgi edinebiliyorsunuz.

Kitapta, yalnızca Ortadoğu Ekonomisi değil, aynı zamanda dünya ekonomisi hakkında da geniş bilgi yer alıyor. I. Dünya Savaşı sonrası yaşananlar, II. Dünya savaşı sonrası dünyada ekonomik dengelerin nasıl oluştuğu, nedenleri ve sonuçlarıyla okuyucuya aktarılıyor. Ortadoğu yarımadasında yer alan Türkiye'nin ekonomik gelişimi ise özel olarak irdeleniyor. Türkiye'nin 1918'de yaşanan dünya bunalımını nasıl atlattığı, 1950 yıllarındaki Amerikan Marshall yardımları, ulusal ekonomisi, tercihleri ve sonuçları ayrı başlıklar halinde anlatılıyor.

İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde, 1918-1945 dönemi yer alıyor. Bu bölümde Türkiye ve Mısır ekonomileri, İngiliz ve Fransız Manda yönetimi ekonomileri ve Arap Yarımadası devletleri inceleniyor. İki savaş arasında kalan dönemde Türkiye'de, yaşam süresi, sağlık ve eğitim alanlarında bir miktar ilerleme de olsa, bunun daha çok kentlerde gerekleştiğine dikkat çekiliyor. 1976-1990 dönemi üzerinde durulan ikinci bölümde Suriye, Lübnan, Irak, İsrail, Ürdün ve Batı Şeria ekonomilerini inceleyen kitap, Türkiye için de gelir dağılımına yönelik açıklayıcı bilgilere yer veriyor.

Haberin Devamı

Ortadoğu ülke ekonomilerini kendi aralarında karşılaştıran yayın, dünyada yer alan diğer benzer ülkeleri de analiz ediyor. Bu sayede, hangi ekonomi neden bu durumda, niçin gelişti veya niye gelişemedi, büyük ekonomi neden ve nasıl büyüdü, küçük ekonomiler neden ve nasıl küçük kaldı,  sorularına da yanıt veriyor.


HÜRRİYET İK'NIN ÖNERİLERİ


Adı:Yenilikçiliğin Simyası

Yazar: Alan Barker

Yayınevi:MESS

Sayfa sayısı:259


Adı: Doğrucu Beden Dili

Yazar:Ercan Kaşıkçı

Yayıevi:Hayat Yayıncılık

Sayfa sayısı:214

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!