GeriSeyahat Orta Ege’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Orta Ege’de bu yaz

Orta Ege’de bu yaz

SAHİLLER

Kuşadası mavi bayrakta lider

Bu yıl İzmir sahillerinde 21, Aydın sahillerinde 20 mavi bayrak dalgalanıyor. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nca (TÜRÇEV)plajlardaki hizmet kalitesi ve deniz suyunun temizliği değerlendirilerek verilen mavi bayraklardan en fazla Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunuyor: 13 bayrak plajlarda, biri Setur Marina’da. Kentin diğer ilçesi Didim’de ise bu yıl altı plaj mavi bayraklı. İzmir’in ilçeleri arasında dokuz mavi bayrakla lider Çeşme. Menderes ilçesi beş, Dikili üç, Karaburun ve Selçuk ikişer bayrağa sahip.

Kuşadası’nda bu yıl üç tesis daha mavi bayrak aldı: Korumar, Adakale otelleri ve Ephesia Beach. Plajların çoğu ilçe merkezinden Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı’na uzanan sahilde. En çok tercih edilen plaj Kadınlar Denizi. Davutlar Sahili’ndeki Sevgi ve Karaova diğer popüler kumsallar. Beş bin kişilik Miracle Beach Club ilçenin seçkin mekanlarından. Günübirlik tekne turlarının kalkış merkezi, Güvercin Ada Mendireği. Buradan her gün Ahmetbeyli Sahilleri’ne doğru tura çıkmak mümkün. Avrupa’nın en büyük su parklarından Adaland Aquapark’da bu yıl yapay rafting parkuru ve Yunus Gösteri Merkezi açıldı. 40 çeşitten oluşan 6 bin tropikal balık içeren Sea Park kuruldu. Burada koruyucu kafese girip, manta, yunus, köpek balıkları arasında yüzülüyor. Ortaçağ temalı diğer su parkı Aqua Fantasy bu yıl da faaliyetini sürdürüyor.

Didim’in 80 kilometrelik sahilindeki en büyük mavi bayraklı plaj, günde 15 bin kişiyi ağırlayan Altınkum. Kıyı uzunluğu yaklaşık iki kilometre. Üçüncü Koy’daki marina, İkinci Koy’daki Medusa ve Akbük’teki Sahte Cennet ilçenin en çok rağbet gören beach clubları. Üçüncü Koy’daki Marina Beach Club’ta su kayağı, kayaklı paraşüt, muz botu gibi su sporları yapabilirsiniz. Aynı koydaki Okenos Dalgıç Okulu’nda da tüplü ve tüpsüz dalma dersleri veriliyor. 50 metreden uzun süper yatları ağırlayacak D Marin sonbaharda açılacak, ancak yat kabulüne haziranda başladı. Didim’den feribotla Yunanistan’ın İstanköy adasına geçmek de mümkün.

Çeşme’ye bir mavi bayrak daha geldi. Babylon ile birlikte bayraklı plaj sayısı dokuza yükseldi. İlçenin en popüler plajı yine iki kilometrelik sahili, denizden kaynayan termal sularıyla Ilıca. Diğer alternatifler Dalyan, Sakızlıkoy, Çiftlikköy, Pırlanta, Ovacık Çatalazmak, Boyalık Koyu, Şifne, Büyük Liman, Paşa Limanı, Ildırı, Eşek Adası. Sörf meraklıları 12 ay Alaçatı Sörf Merkezi’nde buluşuyor. Çeşme’de saat 10.00 - 19.00 arasında düzenlenen günlük tekne turları Mavi Koy, Akvaryum, Eşek Adası, Kara Ada, Marki Adası’na uğruyor.

/images/100/0x0/55eb35b1f018fbb8f8b27b58

Foça’nın en güzel plajları Eski Foça’dan Yeni Foça istikametine giderken ardı ardına görünen Mersinaki Koyları’nda. Günlük tekne turlarıyla Orak, İncir adalarına, koylara ulaşılabiliyor. Altı saatlik turlar, yemek dahil kişi başı 25 TL. Dilerseniz TURYOL’un günlük tekne seferleriyle Midilli Adası’na gidebilirsiniz. Ücreti, gidiş-dönüş 35 Euro. Aynı teknelerle 15 TL’ye Karaburun’a ulaşabilirsiniz.

LEZZETLER

Kuşadası’nda zeytinyağlılar Alaçatı ve Didim’de dünya mutfağı


Kuşadası’ndaki Değirmen Restoran, dört yıl önce Hürriyet Cuma’nın jürisince Türkiye’de en iyi zeytinyağlı yapan 10 restorandan biri seçilmişti. Yemeklerde kullanılan tüm ürünler, arkasındaki bölgede yer alan ve organik tarım yapılan Gürsel Tonbul Çiftliği’nde yetiştiriliyor. Restoran yerel yemeklerde de iddialı. Yanı başında kurulan Zeytinyağı Tarihi Müzesi tamamlandığında müşterileri bu müzeyi ücretsiz gezebilecek. Çeşme’deki diğer lezzet adresleri Yayla Köy’deki Keyfi Yayla, Kirazlı Köyü’ndeki Köy Sofrası.

Didim- Altınkum sahilinde Türk ve dünya mutfağından yemekler sunan restoranlar bulunuyor. Denize dikey uzanan kaliteli cafe, bar ve restoranların bulunduğu Atatürk Bulvarı’nda ise Türk mutfağının en güzel yemeklerini tadabileceğiniz restoranlar yer alıyor. Balık için Apollon Tapınağı karşısındaki Kamacı veya Aşık restoranlarını öneririz.

Çeşme ve Alaçatı’da artık her türlü lezzeti bulmak mümkün. Ancak ilçe yüksek fiyat politikasıyla bu yıl adeta krize “teğet” geçiyor. Alaçatı’da kişi başı 170 TL’lik hesap şaşırtıcı değil artık.

Çeşme’de Dalyanköy’ün balık restoranlarına bu yıl ciddi bir rakip geldi. Alaçatı’daki Mustafa Kemal Paşa Caddesi’ndeki restoranlara bu yıl 20 yeni işletme eklendi. Hafta sonunda çok kalabalık olan caddede kişi başına ödenen hesap 170 TL’ye kadar çıkıyor. Tuval, Yaya, Lavanta, Tipsy gibi restoranlar İtalyan, Fransız mutfağından et ağırlıklı mönülere sahip. Balıklarıyla ünlü Dalyan’da ise Hasanın Yeri, Cevat, Körfez, Köşe yaz sezonu boyunca İzmir’in yanı sıra İstanbul’dan gelen konuklarına lezzetler sunuyor. Kişi başı ortalama fiyatı ise 70 TL civarında.

Foça’ya yolunuz düşerse kupes balığından yapılan yerel lezzetlerden yoğurtlu balığı tatmayı unutmayın.

EĞLENCE

Didim’de eğlence çeşitlendi

Kuşadası’nda eğlencenin sınırı yok. Her zevke ve her keseye uygun eğlence mekanı bulmak olası. Ünü okyanus ötesine taşınan Barlar Sokağı’nda bar-diskolarda eğlence sabaha kadar sürüyor. Tarihi Kaleiçi bölgesindeki türkü barlar ise daha çok yerli tatilciye hizmet veriyor.

Önceki yıllarda sadece İngilizleri ağırlayan Didim’e, Polonya, Rus, İskandinav ve Arap ülkelerinde de turist gelmeye başlamasıyla eğlence sektöründe her zevke uygun mekanlar açılmaya başladı. İlçenin eğlence merkezleri Altınkum Plajı’nda. En büyük disko kişi bin kişi kapasiteli, Bodrum’daki meşhur Halikarnas Disko’ya benzeyen Medusa Disko. Bunun dışında Seal Bar, Flamingo, Galaxy, Temmuz Bar ve High End tatilcilerin tercih ettiği eğlence mekanlarından.

Çeşme’de 2002 yazında başlayan “beach party” modası artık bitti. Bir zamanlar sayıları 30’u bulan beach club’ta 24 saat eğlenilirken, şimdi tatilciler tercihini dinginlikten yana kullanıyor. Gece eğlencesi ise sürüyor. CeCe Club’ta sezon boyu Serdar Ortaç, Fatih Ürek, Sıla; Club Ceshme’de Altay, Demet Akalın, Rober Hatemo; Soho’da ise Murat Dalkılıç gibi isimler konser verecek. Babylon ise Kenan Doğulu, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nil Karaibrahimgil gibi isimlere açıyor sahnesini.

False