Ormanlar gözyaşıyla değil yasayla söner

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Kül olan milyonlarca ağacın ardından yakılan ağıtlar, dökülen gözyaşları, belki içinizi serinletir ama yeni yangınları kesinlikle önlemez.

Güneydoğu'daki yangının İstanbul ormanlarına sıçrattığı kıvılcımın nereye, ne zaman düşeceği belli olmaz. Çaresi kısa vadede polisiye önlemler, uzun vadede ise siyasi vizyondur.

Arazi mafyasının kibritle oynayan elinin nasıl kırılacağı da açıktır: Anayasa'da iki maddelik değişiklik ilk zorunlu adımdır...

Anayasa'nın 169 ve 170'inci maddelerine göre, ‘‘bilim ve fen bakımından orman niteliğini yitiren yerler orman sınırları dışına çıkarılıyor...’’

Bu maddeyi kullanan arazi mafyası, yangınla kazandığı alanları gecekondu kentlerine dönüştürüp trilyonlarca kazanç sağlıyor.

TEMA'ya göre bu yöntemle son yıllarda yitirilen orman alanı 450 bin hektarı buldu. Sadece Sultanbeyli'nin temelinde 17 bin hektarlık ormanın külleri yatıyor.

* * *

Türkiye genelinde gecekondu sayısı 2.7 milyon dolayında. Yani yaklaşık 13.5 milyon nüfus gecekonduda yaşıyor.

Gecekondu nüfusu, İzmir'de yüzde 50, İstanbul'da yüzde 60 ve Ankara'da yüzde 70'e ulaşıyor. Ülkede kent nüfusu yüzde 60'ı aştı, ama kentleşme hızı yüzde 5'ten aşağı düşmüyor.

Siz bu satırlara göz atarken bile kırsal kesimde binlerce kişi denk topluyor, yola koyuluyor. Büyük kentlerin arazi stoğu göçmenlere yetmiyor.

Orman yakmanın inanılmaz rantı işte böyle doğuyor.

* * *

Yakılan ormanlar sadece doğal dengeyi değil sosyal dokuyu da yıpratıyor. Büyük kente çürük temellerle yerleşen gecekondu sakinleri, siyasi yapıya uyum sağlayamıyor.

İzmir'de geçen yıl gecekonduda yaşayan 532 aileyle yapılan araştırmada çıkan sonuçlar bu uyumsuzluğu yansıtıyor:

1) Oylar merkez sağ ve sol partilerden radikal partilere kayıyor. Çünkü seçmenin yüzde 91'i mevcut siyasi parti ve politikacıların Türkiye'nin sorunlarına çare olacağına inanmıyor.

2) Araştırma sorularını yanıtlayanların yüzde 65'i halinden memnun değil ama tamamı gecekondusunu yıkım sonucunda kaybetmekten korkuyor.

3) Gecekondu sakinleri sınıf atlamanın iyi eğitimle sağlanacağına inanıyor. Gecekondu nüfusunun yüzde 70'i eğitimde ciddi reform yapacağına emin olacağı partiye oy vermeye hazır.

* * *

Özetle Türkiye'de ormanların yanması, kentlerin gecekondu kuşatmasına düşmesi kader haline geldi.

Son 60 yılda 1.5 milyon hektar orman yandı, 8 milyon hektar orman kaldı.

Yangınla kaybedilen orman alanında rekor 1945 yılında kırıldı, yani tam demokrasiye geçerken... Orman yangınlarının yüzde 51'i kayıtlara ‘‘nedeni bilinmiyor’’ diye geçiyor. Oysa seçim arefesine rastlayan bu yangınların nedeni belli. Seçim nedeniyle gecekondu affı çıkacağı beklentisiyle ormanlara kıyılıyor. Orman gidiyor, gecekondu geliyor... Bu gecekondularda ormana kıyacak arazi mafyası ve PKK gibi örgütlere kadro yetişiyor.

Siyasiler hiç değilse orman yakmanın ekonomik rantını kaldıracak anayasa değişikliğinde anlaşsınlar. Orman küllerinin üzerinde gecekondu kentlere izin vermesinler. Çok mu istiyoruz?

AÇIKLAMA

BTV kanalının merkez binasının Turizm Bakanlığı'nın kapattığı eski eğitim merkezi olduğunu yazmıştık, ''Tahsis mi var ?'' diye sormuştuk. Ancak, binanın özel şahıs malı olduğunu öğrendik. Turizm Bakanlığı ve BTV aynı binayı peş peşe kiralamışlar. Sadece rastlantı olduğu iddia ediliyor.













Yazarın Tüm Yazıları