Ormanı ‘Sincaplar’ koruyacak

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Geçen yıl yaşanan orman yangınlarının, bir daha tekrar etmemesi için Orman Bakanı Ersin Taranoğlu bugünden kolları sıvadıklarını söylüyor.

Söze, ‘‘Ormanları bu yıl sincaplar koruyacak’’ diye başlıyor.

Taranoğlu, ardından bu cümlesine şöyle açıklık getiriyor:

‘‘Aynen polisin yunusları gibi görev yapacaklar. Orman muhafaza memurları için motosiklet aldık. Adlarını da polisin yunuslarından esinlenip sincaplar koyduk. Her motosiklette telsizli iki orman muhafaza memuru olacak. Yangın veya ormandaki kaçak kesimlere anında müdahale olanağına sahip olacaklar...’’

Taranoğlu, hazırlıklarının bununla sınırlı olmadığını da vurguluyor.

Olası bir orman yangınına bu yıl helikopterler ile müdahale edeceklerini belirtiyor.

Bu amaçla Rusya'dan 21 helikopter kiraladıklarını açıklıyor.

Helikopterlerden ikisi, 18 ton su ve 17 personel taşıma yeteneğine sahip. Geri kalanların dördü 4 ton, on beşi ise 1 ton su taşıma kapasitesine sahip.

Taranoğlu, bu yıl uçak kiralamayacaklarını belirtiyor. Buna Türkiye'nin arazi yapısının uçakla müdahaleye olanak tanımadığı gerekçesini gösteriyor.

Buna rağmen, uçakla müdahale gereken bir durum olduğunda da hazırlıklarını yapmışlar. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde bulunan C-130 tipi nakliye uçaklarının içine uyumlu şekilde bir kit hazırladıklarını belirtiyor.

Taranoğlu, ihtiyaç duyulduğunda bu kitleri uçakların içine yerleştirip yangın uçağı haline dönüştüreceklerini söylüyor.

Geçen yıl yangına müdahale edecek filonun toplam su taşıma kapasitesi 28 ton iken, bu yıl bunu 65 tona çıkardıklarını vurguluyor.

Taranoğlu, ardından şunu söylüyor:

‘‘Bunlar ormanı korumak için yetmiyor. Asıl ormanı koruyacak olan onunla iç içe yaşayan orman köylüsüdür...’’

ORMAN KURULTAYI

Bu amaçla, bu ay içinde Orman Kurultayı yapacaklarını açıklıyor.

19 bin orman köyünden birer temsilcinin katılımıyla il kurultayları tamamlanmış. İllerde yapılan kurultaydan, büyük kurultaya gidecek temsilciler belirlenmiş.

Taranoğlu, Ankara'ya gelecek temsilci sayısının 500 civarında olacağını söylüyor.

Bunun yanı sıra siyasi parti liderleri, TEMA Vakfı temsilcileri, üniversitelerin ziraat fakültelerinin öğretim üyeleri de kurultayın doğal üyesi olarak davet edilmiş.

Bakan, Orman Kurultayı düzenlenmesinin gerekçesini şöyle açıklıyor:

‘‘Ormanlarla ilgili olarak TEMA bir şey söylüyor, siyasi parti liderleri bir şey söylüyor. Ama kimse dönüp de ormanla her gün koyun koyuna yaşayan orman köylüsünün ne dediğini dinlemiyor...’’

Taranoğlu, Türkiye'nin yüzde 26'sını oluşturan 20 milyon 700 bin hektarlık orman alanının da, bu nedenle daha fazla gelişemediğini belirtiyor.

Veriler de Taranoğlu'nu doğruluyor. 20 milyon 700 bin hektarlık orman alanından birçok ülke 40 milyon metreküp verim alırken, Türkiye hâlâ sadece 8 milyon metreküpü geçemiyor.













Yazarın Tüm Yazıları