Orman zararlısı ökse otundan çay yaptı

Güncelleme Tarihi:

Orman zararlısı ökse otundan çay yaptı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2015 11:25

- Gümüşhaneli kimyager Nadir Özer Kaya, 19 yıl önce kuşburnuyla başladığı bitkisel çay üretiminde ökse otu çayıyla çeşit sayısını 21'e çıkardı - Kaya: "Zengin endemik bitki örtüsü ve yabani meyve çeşitlerine sahip yaylalarımızda, meralarımızda ve kırsal alanlarımızdaki doğal hayatı insanlarımızla buluşturuyorum"

Haberin Devamı

GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhaneli kimyager Nadir Özer Kaya, 19 yıl önce kuşburnuyla başladığı bitkisel çay üretiminde ökse otu çayıyla çeşit sayısını 21'e çıkardı.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zengin endemik bitki örtüsü ve yabani meyve çeşitlerine sahip Gümüşhane yaylalarında, meralarında, kırsal alanlarda ve ormanlardaki doğal hayatı insanlarla buluşturduğunu söyledi.

Kaya, 19 yıl önce Gümüşhane adı ile özdeşleşen kuşburnu çayıyla ilk üretimini yaptığını belirterek, "İkinci ürettiğim çay ise Gümüşhane elmasından oldu. Geçen süre içerisinde papatya, nane, sarı kantaron, ıhlamur, ısırgan, yeşil çay, ada çayı, rezene, kekik, alıç gibi tamamıyla ilimizin yaylalarında, meralarında ve kırsal alanlarında, kendi halinde yetişen bitki ve yabani meyve çaylarını üretmeye başladım" dedi.

Haberin Devamı

Ürettiği çayların tamamen organik olduğunu dile getiren Kaya, "Toplanan bitki ve yabani meyveleri tezgahlarda doğal ortamda kurutuyor, makinede öğütüyor, paketliyor ve satışa sunuyorum. İstihdam ettiğim iki kişiyle birlikte çalışıyor ve günde çeşitli türde 40 koli çay üretiyorum" ifadesini kullandı.

Kaya, en son ürettiği ökse otu çayıyla çeşit sayısını 21'e çıkardığını kaydederek, "Ökse otu, özellikle çam ağaçlarında oluşan bir asalak bitki türüdür. Ağaçların gövdesi ve dallarında yetiştiği için ağacın özsuyuyla beslenmektedir. Oluştuğu ağacın kurumasına neden olmaktadır ancak özellikle çiftçiler tarafından toplanan ökse otu, hayvanlar için yem olarak da kullanılmakta ve çok besleyici özelliği bulunmaktadır" diye konuştu.

Ökse otunun insanlara yararlı olup olmadığını araştırdığını anlatan Kaya, şunları söyledi:

"Kimyager arkadaşlarımızla bir süre analiz yaptık ve şeker hastalığı ile tansiyon konusunda yararlı olduğu sonucuna vardık. Bu nedenle şimdi de ökse çayı üretimine başladım. Vatandaşlar ormanlardan ökse otu toplayıp getiriyor. Onlara da ekonomik katkı sağlamış oluyorum. Yeni çay çeşidi üretimim sürecek."

-"Mekanik mücadeleye büyük katkı sağlayacak"

Haberin Devamı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cantürk Gümüş, ökse otundan çay üretilmesine çok memnun olduğunu ifade ederek, "Ökse otu bir orman zararlısıdır ancak ekosistem içerisinde olan bir türdür. İnsanlarımız, bilhassa hayvancılık yapan vatandaşlar, ormanlardan ökse otu toplayarak hayvan yemi olarak kullanıyor ve aynı zamanda bu zararlıya karşı yapılan mücadeleye önemli katkı sağlıyor. Ökse otundan çay üretimine başlanması, mekanik mücadeleye çok büyük bir güç katacaktır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!