"Orman köylülerinin hakları verilsin"

Güncelleme Tarihi:

Orman köylülerinin hakları verilsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 16:20

"Orman köylülerinin hakları verilsin"

Haberin Devamı

 

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Bölgesi Orman Kooperatifleri Birliği Başkanı Hikmet Yılmaz, orman ürünlerinin satış usul ve esasları hakkında yönetmeliğin değiştirilmesini ve orman köylülerinin kadim haklarının geri verilmesini talep etti.

Hikmet Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, orman ürünlerinin satış usul ve esasları hakkında yönetmeliğin anayasaya aykırı olarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Yönetmeliğin orman köylüsü ise ormanlar arasındaki dostça ilişkiyi tehdit ettiğine değinen Yılmaz, yönetmeliğin devlet ormanlarının devlet tarafından işletilmesi kuralına da aykırı olduğunu belirtti. Ormanların 10 veya 50 gibi çok yıllık özel sektöre satılmasının, devlet tarafından orman işletmesinin devredilmesi anlamı taşıdığına dikkati çeken Yılmaz, bu durumda devletin işleten değil işlettiren durumuna dönüştüğünü anlattı.

Yürürlüğe giren yönetmeliğin değiştirilerek, orman köylülerine haklarının geri verilmesini isteyen Yılmaz, şunları söyledi:

"Elektrik üreten tesislere orman ürün ve atıklarının tahsisi, tesislere tahsisli dikili ağaçların satışı da anayasa ve yasalara aykırı olarak yaşama geçirilmiştir. Bu durum orman köylüleri ile onların kurduğu kooperatiflerin orman işletmelerinden almakta olduğu işleri almamalarına, geçim kaynaklarının elinden alınmasına ve derin bir yoksulluğa mahkum edilmelerine yol açacaktır. Ormanın çilesini çeken orman içindeki 10 milyonu aşkın orman köylüsünün kadim hakkının başkalarına devir haksızlığı, ormanlarımız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek niteliktedir."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!