Örgüt dayanışması

ANKARA’dan ayrılırken Hamas lideri ne demişti?

Kendisine çok değerli tavsiyelerde bulunulduğunu söylemişti değil mi?

Zaten onunla görüşen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de AB Dönem Başkanı Avusturya Dışişleri Bakanı ile İsrailli meslektaşına aynı şeyi söylemişti.

Şiddeti bırakması, İsrail’i tanıması ve geçmiş anlaşmalara uyacağını açıklaması tavsiye edilmişti Hamas heyetine.

Hamas lideri Meşal de "Bu önemli tavsiyeleri dikkate alacağız" demişti değil mi?

Madem öyleydi, dün Hamas’ın yaptığı açıklamayı kim izah edecek?

Yeni hükümetin İsrail ile görüşmelere devam etmeye çağıran devlet başkanı Abbas kürsüden iner inmez Hamas sözcüsünün "İsrail ile görüşmeyeceğiz" demesini, silahlı direniş hakkından söz etmesini nasıl yorumlayacağız? .

Bu tuhaf durumun iki açıklaması var. Ya onlara İsrail ile görüşmemeleri, silahı bırakmamaları tavsiye edildi. Böyle bir şeye ihtimal vermiyorum.

O zaman geriye bir tek şey kalıyor. Hamas söylenenleri kulak arkası etti.

Türkiye’yi ciddiye almadı.

Bunun altından, garsonun hesabı masaya getirmekte olduğunu görünce "size doyum olmaz bana müsaade" diyen adam pişkinliğiyle kalkılmaz. Siyasi risk alan bedelini de ödemeye hazır olmalıdır.

***

HAMAS
, El Fetih yönetiminin yetersizliği ve seçim listelerinin kötü düzenlemesi sonucu 132 sandalyeli meclisin 74 sandalyesini kazanarak çoğunluğu elde etti. Başarısında dış politika hedeflerinden çok, halkın acil talepleri, yani yolsuzluklara son vermek, iş bulmak, adalet ve eşitlik vaatleri vardı.

Bu ayrıntıları hesaba katmadan, terör örgütleri listesindeki bir isme, "Seçimleri kazandı. Meşruiyetine kavuştu" gerekçesiyle, etrafa bakıp durumu değerlendirmeden alelacele kapınızı açarsanız kendinizi böyle köşeye sıkıştırırsınız.

Havaalanlarınızın VIP salonlarından kabul ettiğiniz bu misafiri ağırlarken, ABD’yi ziyaret eden Diyarbakır Belediye Başkanınızın orada düşünce kuruluşları ile yapacağı konuşmayı engellemeye kalkışınızı izah edemezsiniz.

Hamas heyeti, Türkiye’ye gelmeseydi İran’a gidecekmiş, bunu engellemek için davet yapılmış.

İnanan inansın ama ben ikna olamam. Evet nükleer kriz, köşeye sıkışan İran Cumhurbaşkanı’nı sadece Şiilerin değil, Müslümanların liderliği rolünü üstlenmeye doğru itiyor. Ama bölgedeki gelişmeleri çok yakından izleyen uzmanlar bu iddiaya dudak kıvırıyorlar.

***

İRAN
, Hamas’a maddi yardım yapabilir, kurulacak olan hükümete ekonomik ambargolar uygulanırsa onu destekler. Ama Hamas’ı esas olarak yakından izleyen bir başka grup var. Sünni Müslüman Kardeşler Örgütü.

Müslüman Kardeşler, biliyorsunuz Musevilerin Kudüs’e yerleşmesine izin vermeyen Sultan Abdülhamid’e büyük bir saygı ve sevgi duyar ama Cumhuriyet’i, sırf İsrail devletinin kurulması için Osmanlı’nın parçalanmasına neden olan bir kadronun işi olarak yorumlarlar.

Ankara’ya gelen Hamas lideri Meşal’in Osmanlı sevgisinin nedeni de budur.

Filistin, Müslüman Kardeşler için çok değerli bir test olacak. İran, parayı verebilir ama Hamas’a sözünü geçiremez.

HAMAS’ın Ankara ziyaretini bu çerçevede bir daha gözden geçirin.

Bu bir arabuluculuk girişimi miydi? Yoksa örgütsel dayanışma mı?

Üstelik inisiyatif almanın tek yolu da bu değildi. Hamas’a zaman tanınmasını için girişimde bulunmak, Filistin halkının yoksulluğunu artıracak ekonomik ambargoyu engellemek için girişimde bulunmak yakışırdı. Türkiye’ye. Türkiye’nin muhatabı Avrupa, ABD ve İsrail olmalıydı Hamas değil.
Yazarın Tüm Yazıları