Organik olan mı, doğal yetişen mi

20 yıldan bu yana toprakla hal hamur bu kadından öğreneceğiniz çok şey var .

Haberin Devamı

“Lise öğretmeniydim” diye anlatmaya başlıyor: “Ancak hayat yörük dedelerimin yolunda ilerlememi istedi.” İnsanların tıpkı DNA’ları gibi genetik hafızalarıyla doğduklarını, atalardan yadigar bu hafızanın hayat yolculuğumuzu biçimlendirdiğine inanıyor. Evlenince öğretmenliği bırakıp kocasıyla birlikte turizm sektöründe çalışmaya başlamış. Ve toprak satın almaya... Sahibi oldukları araziler çoğalıp genişledikçe, diğer işlerini bırakıp topraklarının başına geçmiş. Ve Tonbul çiftliğinin öyküsü böyle başlamış.
Organik macerasına atılması ilginç. 18 yıl önce bir yurtdışı yolculuğunda karşısına çıkan dükkan onu bu alanla ilgilenmeye itmiş: “Çünkü toprak verimsizdi, yılların zehrini içine çekmişti, ektiğini biçemiyor, biçtiğini satamıyor, sattığının karşılığını alamıyordun ve batmak istemiyorsak bu duruma acil bir çözüm bulmamız gerekiyordu.”
Organik tarım alanında ne öğrendiyse kendi başına öğrenmiş. Okuyarak, inceleyerek, deneyerek. Hâlâ da denemeye ve para kaybetmeye devam ettiğini anlatıyor gülerek. Gübre ihtiyacı onu hayvan yetiştiriciliğine bulaştırmış. Çiftlikte yüzlerce büyükbaş hayvanın yanı sıra koruma altına alınmış 500 baş kadar sakız kuzusu varmış şimdilerde. Çiftçilik böyle bir şey. Bir iş diğerini tetikliyor, diğeri ötekini. İnek olur da süt olmaz mı? O zaman gelsin mandıra. Arazilerde bol zeytin ağacı varsa zeytinyağı yapılmaz mı? O zaman gelsin yağhane, imalathane. Yerlim markası da böyle doğmuş işte. İmalathane de sadece kadınlar çalışıyor. (bin beş yüz kadın!)

Haberin Devamı

SANILDIĞI KADAR GÜVENİLİR DEĞİL

Balkonumuzda yetiştirdiğimiz domateslere sırf suni gübre katmadık diye organik domates yediğimiz yanılgısına düşmememiz gerektiğini, büyük şehirlerde yağmurun bile kurşun yüklü olup bitkiyi zehirleyebileceğini, internet üzerinden alışverişin güvenilir olmadığını öğrendim ondan. Bir de ‘at, sat, git Davutlar’da küçük bir ev al, yerleş’ fikri...
Çocuklardaki kan kanserinin nedeninin büyük oranda yanlış beslenmeye bağlı olduğunun bilimsel olarak ispatlanmış olduğunu duyduğumda irkildim. Ama bilendim de. Sayesinde. O dik, o inatçı, o endamlı kadın sayesinde. Kim mi o kadın? 20 yıldan bu yana toprakla hal hamur. İki çocuk annesi, üç torun sahibi. 69 yaşında. Adı Gürsel Tonbul.

Yazarın Tüm Yazıları