Organ bağışında akran duyarlılığı kullanılacak

Güncelleme Tarihi:

Organ bağışında akran duyarlılığı kullanılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2017 11:04

Organ bağışında akran duyarlılığı kullanılacak

Haberin Devamı

İZMİR İl Müdürlüğü bünyesinde Balçova İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün katkıları ile Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü arasında protokol imzalanarak “Organ Bağışı Öğrenci Kulübü" kurulması çalışmaları başladı. Bu kulüp ile akran eğitimi lider öğrencilerinin Sağlık Müdürlüğü’nde organ bağışı alanında uzman kişilerle birlikte çalışarak deneyim kazanması ve akran eğitimi içeriğinin hazırlanması planlandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde Yardımcı Doçent Yaprak Ordin, akran eğitiminin önemine dittik çekerk,   “Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinde akran eğitimi uygulanacaktır. Akran eğitimi aynı yaştaki kişilerin kendi bilgi ve deneyimlerini paylaşarak birbirine yardım etme sürecidir. Akran eğitiminde, akran eğitimi lider öğrencilerinin geliştireceği ya da organize edeceği sosyal medya grubu aktiviteleri, konser, afiş, broşür, stant, grafiti gibi çoklu yöntemlerle akranlarına ulaşması sağlanacaktır. Literatürde kendi kendine meme muayenesi, cinsel yolla buluşan hastalıklardan korunma ve sigarayı bırakma konularında kullanıldığı ve etkili olduğu belirtilen akran eğitimi modelinin, organ bağışı tutumuna etkisini inceleyen çalışmalara ulaşılamamış olup bu proje ile ilk defa hayata geçirilecek" dedi.

HEMŞİRELERDEN DESTEK İSTENDİ

Günümüzde organ bağışının halen çok önemli bir sorun olduğunu belirten İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur “Dünyada gerçekleştirilen nakiller var olan gereksinimin sadece yüzde 10’unu karşılayabilmekte. Organ bekleme listesindeki artış gerçekleştirilen nakil sayılarından çok daha hızlı bir ivme göstermektedir. Bu gereksinimin karşılaşmasında en önemli çözüm organ bağışının arttırılmasıdır. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü olarak organ bağışı için yalnızca Organ Bağış Haftası’nda değil, her zaman, her alanda; okullarda, camilerde, meydanlarda çalışıyor, organ bağışının önemini her kesime anlatmaya çalışıyoruz" dedi. Projeye öncülük eden Balçova İlçe Sağlık Müdürü Esra Duğral ise organ bağışının sadece tıbbi bir konu olmadığını, dini, etik, yasal, kültürel ve sosyal birçok boyutunun bulunduğunu belirterek, "Bu boyutları içerecek etkili girişimlerin yapılması gerekir. Hemşireler, toplumun organ bağışı konusunda bilgilendirilmesi ve duyarlılık kazandırılmasında birincil derecede sorumludur. Bu nedenle geleceğin hemşirelik öğrencilerin bu konuda ki tutumlarının değiştirilmesi için böyle bir ortak proje gerçekleştirdik" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!