Organ bağışı hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Organ bağışı hayat kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2016 11:04

ORGAN bağışları yine hayat kurtardı. Son iki hafta içinde çeşitli nedenlerle Nazilli, Manisa ve İzmir'de beyin ölümü gerçekleşen 3 kişinin bağışlanan organları hayat verdi. Bir kişinin 2 böbreği ile diğer 2 kişinin birer böbrekleri Kent Hastanesi'nde organ bekleyen 4 hastaya yeni yaşamın kapılarını açtı. Diyalize mahkum 4 hasta makinesiz yaşama adım atarken, Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, "Bu nakillerle organlar toprak değil hayat oldu" dedi.

Haberin Devamı

İlk kutsal bağış Nazilli'de yapıldı. Beyin ölümü gerçekleşen bir erkek hastanın organları bağışlandı. İki böbrek uygun hastalara nakledilmek üzere İzmir Kent Hastanesi'ne gönderildi. Tetkikler sonucu nakil için ilk uygun aday 40 yaşındaki Mustafa Öztürk oldu. 10 Ekim 2010 tarihinde Dürdane Öztürk ile evlenen Bodrum Havaalanı Meteoroloji Bölümü'nde Mühendis Mustafa Öztürk'ün mutluluğu aşırı mide bulantısı ve kaşıntı şikayetiyle başvurduğu hastanede kronik böbrek yetmezliği tanısı koyulmasıyla gölgelendi. Doktorun, 'mide üşütmesi' diyeceğini beklerken böbrek nakline giden bir sürece giren Öztürk'e, en büyük destek eşinden geldi. İkisi birlikte eğitim aldı ve Öztürk evde periton diyaliz yapmaya başladı. Gündüz işine giden, akşamdan sabaha makineye bağlanan Öztürk, canlı vericisi olmadığı için o dönemde bir hastaneden kadavra listesine yazıldı. 4.5 yıldır bağış bekleyen Öztürk, üç ay önce başvurup listesine adını yazdırdığı İzmir Kent Hastanesi'nden 15 Temmuz günü çağrı aldı. Öztürk, uygun hasta olduğu belirlenince de Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu ve Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok'tan oluşan ekip tarafından nakil operasyonuna alındı. Öztürk'e bağış böbrek nakledildi.

Haberin Devamı

BÖBREK KARDEŞİ OLDULAR
Nazilli'den gelen iki bağış böbrekten diğeri de İzmir'in Menemen İlçesi'nde internet kafe işleten Nihat Gökdemir'e nakledildi. Gökdemir'i böbrek nakline götüren süreç 6 yaşında bir kaza sonrası böbreklerinden birini kaybetmesiyle başladı. 16 yaşında kronik böbrek yetmezliği tanısı koyulan Gökdemir tek böbreğiyle diyalize mahkum oldu. 20 yıldan bu yana haftanın üç günü 4'er saat makineye bağlanan Gökdemir nakil olmaya üç yıl önce karar verdi. Kent Hastanesi'nden kadavra listesine adını yazdıran Gökdemir'in kaderi de 15 Temmuz'da değişti. Aynı ekip tarafından aynı gün nakil gerçekleştirilen Gökdemir, Mustafa Öztürk ile de böbrek kardeşi oldu. 

Organ bağışı hayat kurtarıyor


Haberin Devamı

ANNE, ÜÇ TEYZE, ÜÇ KIZKARDEŞ AİLEDEN BÖBREK HASTASI

Öztürk ve Gökdemir'i makineden kurtaran bağıştan bir hafta sonra 22 Temmuz'da biri İzmir, diğeri Manisa'da beyin ölümü gerçekleşen iki erkek hastanın organları bağışlandı. İki böbrek de İzmir Kent Hastanesi'nde alıcı buldu. Manisa'dan gelen bağış böbrek, Manisa'nın Alaşehir ilçesinde yaşayan 'aileden böbrek hastası' 2 çocuk 4 torun sahibi 54 yaşındaki Fatma Balık'a uydu. Annesi ile iki teyzesi böbrek yetmezliğinden ölen, bir teyzesi ve iki kızkardeşi de kendisi gibi diyalize bağlı yaşam süren Fatma Balık, bu bağış sayesinde yeni bir hayata başladı. Fatma Balık'ın aile kaderi, Kent Hastanesi'nde Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu ve Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok'tan oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen nakille değişti.

Haberin Devamı

FATMA'LARIN NAKİL ŞANSI

İzmir'de beyin ölümü gerçekleşen kişinin bağışlanan böbreği yine Kent Hastanesi'nde, Fatma Balık'la aynı gün adaşı 34 yaşındaki Fatma Veliler'e nakledildi. İzmir Bucalı olmasına karşın son bir yıldır Fethiye'de yaşayan Fatma Veliler, 12 yaşında tip 1 diyabet tanısı aldı. 2005 yılında böbrekten protein kaçağı olduğu saptanan Veliler, tedavi gördü ancak diyalizden kaçamadı. 2010 yılında diyalizli günleri başlayan, 3 yıl önce Kent Hastanesi'nde kadavra listesine adını yazdıran Fatma Veliler'e yüzüne şans tatilde güldü. Fatma Veliler, 6 yıldır beklemekten umudunu yitirdiği müjdeyi tatilinin ikinci gününde İzmir'de aldı, adaşıyla aynı gün nakil olup makine mahkumiyetinden kurtuldu.

Haberin Devamı

Organ bağışı hayat kurtarıyor

 

BAĞIŞLAR HAYAT KURTARIYOR

İzmir Kent Hastanesi Böbrek Nakli ekibinden Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, canlı vericileri olmadığı için kadavra bağış dışında yeni bir hayat şansı olmayan çok hasta bulunduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Ok, "Bu hastalarımız şanslı, dördü de bağışlar sayesinde diyalizden kurtuldu. Bağış organlar da toprak değil hayat oldu. Ne kadar çok bağış o kadar yeni hayat" dedi.
Böbrek nakilleriyle yeni bir hayata başlayan hastalar da sevinçlerini dile getirirken, kaderlerini değiştiren bağışları yapan ailelere minnettar olduklarını söyledi, tüm diyaliz hastaları için ikinci yaşam dileğinde bulundu.

Haberin Devamı

Organ bağışı hayat kurtarıyor



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!