Orestiada’nın yüzücüleri

Bir Yunan yüzme kulübünün sporcuları zorda kaldı, Türk yöneticiler imdada yetişti. Ortaya her hafta sınırları aşan bir dostluk öyküsü çıktı.

Haberin Devamı

Edirne’deki Pazarkule hudut kapısından Yunanistan’a giriş yaptığınızda, karşınıza ilk çıkacak şehir nüfusu 35 bin civarındaki Orestiada’dır (Kumçiftlik). Tarımla, hayvancılıkla geçinir insanları, fakirdir çoğu. Yazları eh de kışları zordur, soğuktur, geceleri uzundur Orestiada’nın.
Sosyal etkinlikleri, gece hayatı yoktur pek. Yaşlılar kahvelerde, gençleri kafelerde geçirir boş vakitlerini. İnsanlar pek çok günlük ihtiyaçlarını daha hesaplı olduğundan 25 kilometre mesafedeki Edirne’den temin eder.
Yunanistan’da borç para üzerine kurulan ‘cennet ortamı’ yıllarında devlet baba ve belediye kapalı bir yüzme havuzu inşa ettirince ‘Nireas’ adlı bir yüzme kulübü de açıldı şehirde. Çocuklara, gençlere gün doğdu. Çok değil 20 euro gibi cüzi bir aidatla hem spor yapıyorlar hem de hoş vakit geçiriyorlardı. Zamanla şampiyon yüzücüler de çıkardı Nireas.
Ülkede üç yıl önce ekonomik kriz patlayınca taşrada pek fazla hissedilmedi. Ancak, zamanla kriz dalga dalga yayıldı ve Meriç Nehri’ne kadar uzandı.
Yaz bitip de geçen ekim ayında havalar iyice soğuyunca, yüzme havuzunun idaresinden sorumlu Orestiada Belediyesi “Havuzu ısıtacak yakıt parası yok. Havuzu kış için kapatıyoruz” kararı aldı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb5b45f018fbb8f8bbe801

SOKAKTA KALACAĞIZ

Yaklaşık 250 sporcusu bulunan Nireas kulübünün başkanı Odiseas Reçidis “çocuklar, gençler sağa sola dağılacak onca çabaya yazık olacak” düşüncesiyle çalmadık kapı bırakmadı. Cumhurbaşkanına, Başbakana mektup yazdı. Nafile...
Komşu Edirne’de bir turnuvaya davet edildiklerinde “çok yakın arkadaşım” dediği Fatih Sultan Mehmet Yüzme Havuzu sorumlusu, Türkiye Yüzme Federasyonu Edirne İl Temsicisi Erkan Esenkal’a anlattı derdini “Yakınız birbirimize, çocukları alıp gelsem burada antrenman yapabilir miyiz?” diyerekten.
Sağ olsun Erkan Bey “Genç yüzücüler mağdur kalmasın” diyerekten elinden geleni yaptı.
“Nireas” kulübünün 17 yüzücüsü hocaları geçen hafta başkan Recidis ile birlikte Orestiada’dan otobüsle Edirne’ye geçip ilk antrenmanlarını yaptılar. Kış boyunca da her cumartesi ve pazar yapacaklar.
Başkan Recidis ile telefonda konuştum. “Erkan bize çok yardım etti. Allah razı olsun. Aralık ayında kulübün yöneticileri aramızda para toplayıp Orestiada’daki havuz için yakıt parası bulduk. Ama ocak için yetmedi. Kapandı bizim havuz. Aleksandroupolis’e (Dedeağaç) bir kere gittik. Ama bize çok uzak, ta 250 kilometre. Edirne ise sadece 25 km... Biz spora hizmet eden insanlarız. Sadece dostluğu biliriz. Ben de Edirne’de sadece dost insanlar buldum. İnşallah günün birinde bize bugün gösterilen kolaylığın karşılığını veririz” dedi.
Dayanamadım, sordum “Ya yakıt ihtiyacınız kaç para?” diye. “Ayda 12 bin litreden üç ayda 35-36 bin litre. Parası da her ay 15 bin euro civarında” cevabını verdi.
Yunanistan’da ekonomik kriz var tamam da tahsis edilmeyecek bir para değil. Kim bilir ne bürokratik engeller de çıktı Başkan Recidis’in karşısına.
Edirne’nin, Yüzme Federasyonu’nun, Erkan Bey’in ve tüm yetkililerin yaptığı, sporun ruhuna ve gerçek iyi komşuluğa hizmettir. Budur işte komşuluk. Dar gününde yanında olmak. Edirne ile Orestiada yan yana.
Başkan Recidis’in genç sporcularına sunulan kolaylığın 40 yıllık hatırı olan kahve gibi kalacağına inanıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları