Ordudan Akşener'e suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Ordudan Akşenere suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri eski Bakanı Meral Akşener hakkında‘Türk ordusuna hakaret ettiği' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'nun ‘soruşturma izni' vermesi halinde Akşener'e yargı yolu aralanacak.

Genelkurmay'ın, Akşener'in, ‘Ordu içinde cunta kurularak, darbe hazırlandığı' sözleri nedeniyle TCK'nın 159/1 maddesinden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. ‘Türk Silahlı Kuvvetlerini tahkir ve teyzif' suçunu düzenleyen bu madde, bir yıldan altı yıla kadar ağır hapsi öngörüyor. Suç duyurusu üzerine Başsavcılık, Akşener hakkında soruşturma açacak.

Başsavcılık, Akşener hakkındaki soruşturmayı tamamladıktan sonra gerekli görürse, dokunulmazlığının kaldırılarak yargılanması için fezleke düzenleyecek. Bunun için de TCK'nın 160'ıncı maddesine göre Adalet Bakanı Sungurlu'dan izin isteyecek. Sungurlu'nun, ‘izin vermemesi' halinde, Akşener hakkındaki soruşturma ‘takipsizlikle' noktalanacak. Bu arada bazı komutanların RP'den ihraç edilen Şevki Yılmaz gibi Akşener hakkında ‘kişisel suç duyurusunda' bulunabilecekleri kaydedildi.

Yargı çevrelerinde ise Bakan Sungurlu'nun talimatı ile Adalet Bakanlığı Ceza İşleri'nin harekete geçerek, Akşener hakkında TCK'nın 159'uncu maddesinden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması ve soruşturma açtırılması yolunun da bulunduğu belirtildi.

Aynı çevreler, Adalet eski Bakanı Şevket Kazan'ın, Erzurum Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Osman Özbek'in, Erbakan'a yönelik sözleri hakkında Ceza İşleri'ne talimat vererek, soruşturma açtırdığını örnek göstererek, ‘‘Oltan Sungurlu'da aynı şekilde Meral Akşener için soruşturma talimatı verebilir'' yorumunu yaptılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!