ORDU HABERLERİ

Ordu kivisi marka yolunda

DHA
27 Haziran 2017 - 10:09Son Güncelleme : 27 Haziran 2017 - 10:09

Ordu kivisi marka yolunda

DHA

Nedim KOVAN/ ORDU, (DHA) - ORDU İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, kentte üretilen kivinin toprak yapısı itibariyle, depoya dayanıklılığı ve aromasıyla Türkiye'de yetiştirilen diğer kivilerden çok farklı olduğunu belirtti. Yılmaz, "Ordu kivisinin marka olması için Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesi için geçen yıl başlatılan çalışma kapsamında bilimsel çalışmalara başlayacağız. Ayrıca bu yıl kivide yüksek rekolte bekliyoruz" dedi.
Türkiye'de üretilen 43 bin 950 ton kivinin 4 bin 841 tonunu Ordu'da üretiliyor. Türkiye üretiminin yüzde 11'ini karşılayan Ordu'da, 10 bin ton üretim kapasitesi bulunurken, son yıllarda zirai don, soğuk hava ve sulama sorunları gibi olumsuz etkenler nedeniyle üretimde de düşüklük olduğu gözleniyor.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Akkuş İlçesi'nde üretilen Akkuş Şeker Fasulyesi'nden sonra Ordu kivisinin de markalaşması için Türk Patent Enstitüsü'ne cofrafi işaret olarak tescillenmesi için çalışma yürütüldüğünü söyledi. Geçen yıl yapılan başvurunun ardından Ordu kivisinin bilimsel özelliğinin tespit edilmesi amacıyla Ordu Üniversitesi ile birlikte çalışma başlatıldığını da belirten Kemal Yılmaz, "İlimizde kivi üretimi artık önem taşıyor. Özellikle aroması ve depoya dayanıklılığı ile kolaylıkla fark edilebiliyor. Tescil çalışmalarımız halen devam ediyor. Türk Patent Enstitüsü kivinin özelliklerini ortaya koyan bilimsel çalışma yapmamızı istedi. Ordu Üniversitesi ile birlikte çalışma başlattık. Önümüzdeki yıl birlikte akademik çalışma yapacağız. Ordu kivisini diğer illerde yetişen kiviyle karşılaştıracağız, bilimsel olarak özelliklerini, farkını ortaya koyacağız" dedi.
YÜKSEK REKOLTE BEKLENİYOR
Bu yıl kivide yüksek rekolte beklediklerini de ifade eden Kemal Yılmaz, "Bu sene iyi rekolte bekliyoruz. 2014 ve 2015 yıllarında zirai don yaşandı. Yine geçen yıl soğuk zararı ve dondan kivi etkilendi. Bu sene çok ciddi bir kaybımız yok, inşallah bu sene kividen yüksek rekolte bekliyoruz. Ordu'da 10 bin ton kivi üretim kapasitemiz var, 2 bin 974 kekar alanda geçen yıl 4 bin 841 ton kivi üretimi oldu. Fındık ve bal üretiminde Türkiye'de Ordu ilimiz birinci sırada yer alıyor. Kivide ise üçüncü sıradayız ancak bunda da üretim olarak iddialıyız. Bu ürününde ekonomik olarak ciddi katkısı var" şeklinde konuştu.
Kemal Yılmaz, Akkuş İlçesi'nde yetişen Akkuş Şeker Fasulyesi'nin coğrafi işaret olarak tescillendiğini, Ordu kivisinin de tescillenmesiyle bu iki ürünün ekonomik anlamda dahada önem kazanacağını sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

 

 

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Ordu haberleri bölümünde, DHA ve İHA’nın abonelerine gönderdiği Ordu haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Ordu kivisi marka yolunda haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

    ORDU NAMAZ VAKİTLERİ
    22 Ağustos 2017, Salı
    • İmsak
      03:46
    • Guneş
      05:37
    • Öğle
      12:43
    • İkindi
      16:29
    • Akşam
      19:26
    • Yatsı
      21:02
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı